„Fiecare trebuie să ajute echipa națională. Trebuie să vorbim puțin și să muncim mult.” Xavier Pascual a revenit pe banca naționalei de handbal masculin

Lead.ro 7 septembrie 2021
Fast
Împarte cu alții acest articol

Xavier Pascual, tehnicianul spaniol care a antrenat 12 ani Barcelona, a revenit pe banca echipei naționale de handbal masculin, pe care a mai antrenat-o în urmă cu doi ani. Prezentat oficial luni, Pascual – care antrenează în paralel și pe Dinamo – a semnat un contract pe trei ani, cu obiectivul principal de a califica echipa României la Jocurile Olimpice de la Paris.

„E o mare provocare să fiu antrenorul echipei naționale a României. Sunt foarte fericit că sunt aici”, a spus Pascual, în limba română, la conferința de presă în care a fost prezentat oficial.

„Suntem bucuroși că în fața noastră se află și este antrenor al echipei naționale Xavi Pascual. În momentul de față el fiind la clubul Dinamo am reînodat această colaborare care s-a întrerupt în urmă cu doi ani, pentru că Barcelona nu l-a lăsat să continue și la naționala României“, a spus și Alexandru Dedu, președintele Federației Română de Handbal.

În următorii trei ani, spaniolul va antrena în paralel echipa națională de handbal masculin a României și formația Dinamo București.

Pascual are 53 de ani. Timp de 12 ani a antrenat-o pe FC Barcelona, formație cu care a câștigat 61 de trofee, cele mai importante fiind Liga Campionilor (de trei ori), Campionatul Mondial al cluburilor (de cinci ori), campionatul spaniol (de 11 ori), Cupa Spaniei (de 10 ori) și Supercupa Spaniei (tot de 10 ori). Cu el pe bancă, Barcelona a ajuns să dețină recordul de meciuri consecutive fără înfrângere în campionat, 146, ceea ce înseamnă aproape 5 ani de victorii și un singur egal între 18 mai 2013 și 13 aprilie 2018.

„Trebuie să fim sinceri și corecți cu noi. Trebuie să știm unde suntem“

Selecționerul știe că se întoarce la prima reprezentativă într-un moment dificil și spune că toată lumea din handbalul românesc trebuie să participe la redresarea ei. „Trebuie să fim sinceri cu ce suntem noi acum, toată lumea trebuie să fie alături de echipa națională. Naționala nu e a mea sau a președintelui Dedu, este a României.“

Întrebat de eșecul din martie al României, acasă, în fața formației Kosovo, 30-25, din faza a doua a preliminariilor Campionatului European din 2022, din Ungaria și Slovacia, antrenorul spaniol a spus că „se întâmplă uneori ca atunci când joci cu Kosovo, Kosovo să câștige. Așa e în sport. Nu știm să acceptăm, dar aceasta e realitatea. Trebuie să fim sinceri și corecți cu noi. Trebuie să știm unde suntem. Avem nevoie de toți antrenorii, de toți jucătorii, avem nevoie de toată lumea să muncim împreună. După părerea mea, aceasta este cheia. Dacă vrem să ajutăm echipa României să crească.”

Parte din planul său de redresare e să convoace lunar echipa națională, ca să lucreze în special cu jucătorii tineri. „Vreau să îi văd pe jucătorii tineri nu doar la meciuri. Echipa națională trebuie să fie deschisă pentru toți, fiecare trebuie să ajute echipa națională. În acest moment suntem într-o perioadă grea și trebuie să muncim. Să vorbim puțin și să muncim mult.”

Despre acest plan a vorbit și Alexandru Dedu: „Este un proiect dezvoltat de Pascual și aprobat de Federație, în care în fiecare lună antrenorul echipei naționale se va întâlni câteva zile cu jucătorii selecționați, în mare majoritate cei tineri, pentru a-i antrena, a-i controla și a le da de lucru pe perioada dintre cantonamente, atunci când sunt la echipele de club. Acesta a fost și motivul pentru care s-a renunțat la play-off în Liga Națională, pentru a ajuta un pic echipa națională să crească. Toți antrenorii loturilor naționale, băieți plus antrenorii din centrele naționale, olimpice sau de excelență, toți sunt aici și vor alcătui planul de pregătire anual în funcție de obiectivele pe care le avem, strategia care va fi o coborâre de la modelul de joc al echipei naționale către juniori pe paliere de vârste.”

Lotul convocat de Xavier Pascual pentru cantonamentul de la București:

Echipa națională de seniori s-a reunit luni pentru prima activitate din această toamnă sub comanda lui Xavier Pascual. Tehnicianul spaniol a convocat 32 de jucători, care vor fi împărțiți în două grupe de câte 16:

Portari: Dan Vasile (HCDS Constanța), Ionuț Iancu (Steaua), Alexandru Bucătaru ( CSM București), Claudiu Pal (SCM Poli Timișoara);

Interi: Robert Militaru ( Dinamo), Dan Racoțea (Dinamo), Octavian Bizău (Dinamo), Eduard Iordachi (CSM Bacău), Gabriel Ilie (HCDS Constanța), Liviu Caba (HCDS Constanța), Gabriel Burlacu (Steaua), Nicolae Ungureanu (CSM București), Tudor Botea (CSM București), Andrei Buzle (Minar), Călin Căbuț (Minaur), Antonio Bordeanu (SCM Poli Timișoara), Cristian Ghiță (Potaissa Turda), Marius Szoke (Potaissa Turda), Alexandru Ghivil (Potaissa Turda), Bogdan Mănescu (CSM Focșani);

Extreme: Ionuț Nistor (HCDS Constanța), Sabin Constantina (Steaua), Tudor Buguleț (Minaur), Vencel Csog (SCM Poli Timișoara), Roland Thalmaier (Potaissa Turda), Daniel Pop (Potaissa Turda), Nicușor Negru (Dinamo);

Pivoți: Gabriel Dumitru (Potaissa Turda), Daniel Susanu ( HCDS Constanța), Adrian Rotaru (CSM București), Andras Szasz (CSm București), Călin Dedu (Dinamo).

România va evolua în prima fază a preliminariilor Mondialului din 2023, într-o grupă cu Israel, Cipru și Moldova, însă deocamdată nu s-a stabilit dacă se va juca un singur turneu sau se vor disputa partide tur-retur între cele 4 echipe.

 

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now