Demonstrație de forță! Barca de 8+1 feminin câștigă aurul olimpic la Paris! Este a cincea medalie obținută de România la canotaj, a șaptea în total la actuala ediție a JO!

Ciprian Rus 3 august 2024

Corespondență Lead.ro de la Paris

Simona Radiș, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereș, Adriana Adam, Maria Lehaci, Ancuța Bodnar, Roxana Anghel, Magdalena Rusu și Victoria Petreanu câștigă medaliile de aur în barca feminină de 8+1 a României! Pentru canotajul românesc, acest titlu olimpic de la Paris confirmă, o dată în plus, nu doar că schimbările și ajustările făcute în ultima vreme la canotaj au fost inspirate, dar și că aceste sportive și acești sportivi de la canotaj știu să sufere pentru țelurile lor.

„Credem în noi, suntem pregătite și luptăm pentru ceea ce ne-am propus. Respectăm protocolul antrenorilor și strategia de cursă impusă de Antonio Colamonici”, spuneau fetele înainte de această finală. „Când suntem în barca de 8+1 avem sentimentul că putem face tot ceea ce ne dorim. Noi suntem motorul bărcii, noi și dorința pe care o avem să câștigăm!”, mai spuneau ele, iar dorința aceasta s-a simțit până în tribunele lungi și neîncăpătoare de pe Vaires-sur-Marne.

Într-adevăr, fetele au pornit tare (de pe culoarul 3), s-au instalat la conducere alături de echipajul Canadei – la 500 de metri nu puteai pune un ac între cele două bărci -, apoi s-au detașat în frunte la 100 de metri, când au pus jumătate de barcă între ele și urmăritoare, și-au crescut avansul și mai mult la ultimul punct de control, cel de la 1500 de metri, și au ajuns să câștige cu mai mult de o barcă avans față de Canada și Marea Britanie!

Această barcă de 8+1 câștigă medaliile de aur după o pauză de 20 de ani. Dacă ne gândim că media de vârstă în barcă este de 24-25 de ani, putem spera că lucrurile bune vor continua și de aici încolo.

Pentru Simona Radiș și Ancuța Bodnar (argint la dublu vâsle feminin), respectiv pentru Ioana Vrânceanu și Roxana Anghel (argint în proba de dublu rame), aceasta este a doua medalie olimpică de la Paris 2024.


Aceasta a fost a cincea medalie obținută de România la canotaj, a șaptea în total, unde avem acum trei medalii de aur, trei de argint și una de bronz:

🥇 David Popovici (200 m liber)
🥇 Florin Enache, Andrei Cornea (dublu vâsle)
🥇 Simona Radiș, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereș, Adriana Adam, Maria Lehaci, Ancuța Bodnar, Roxana Anghel, Magdalena Rusu și Victoria Petreanu (barca de 8+1 feminin)
🥈 Simona Radiș, Ancuța Bodnar (dublu vâsle)
🥈 Ioana Vrânceanu și Roxana Anghel (dublu rame feminin)
🥈 Ionela Cozmiuc și Gianina van Groningen (dublu vâsle feminin, categoria ușoară)
🥉 David Popovici (100 m liber)


Erau puține medalii, la începutul Jocurilor Olimpice, mai așteptate din partea delegației noastre decât o medalie din partea bărcii noastre feminine de 8+1. Dacă se putea de aur, cu atât mai bune! După ce a suferit o lungă perioadă de timp, una dintre cele mai glorioase probe din sportul românesc a revenit în prim-plan în ultimii ani. Cu cinci sportive care „dublează” și în alte bărci, experimentul generației actuale ne-a adus mari satisfacții europene și mondiale, confirmate în calificările pentru finală, unde echipajul nostru s-a calificat direct în finală, cu un timp net superior adversarelor directe.

Înainte de start, ambarcațiunea României a fost cosiderată favorită la medalliile de aur. Doar că titlurile olimpice nu se câștigă la calculele hârtiei. Mai ales că oboseala fetelor care au tras finale grele în ultimele două zile putea fi un handicap pentru România; de altă parte, motivația celor care au concurat deja și nu au obținut rezultatul pe care și-l doreau venea ca un plus.

Cât de mult înseamnă pentru Simona Radiș și Ancuța Bodnar să ia și la Paris 2024 o medalie de aur, la fel ca la Tokyo! Sau ce înseamnă pentru Ioana Vrânceanu și Roxana Anghel să încheie concursul olimpic cu un aur și un argint!

***

Locul 5 pentru băieții de la 8+1

Echipajul de 8+1 masculin, format din Mihăiță Țigănescu, Laurențiu Danciu, Bogdan Baitoc, Constantin Adam, Marius Cozmiuc, Mugurel Semciuc, Florin Arteni, Flori Lehaci și Adrian Munteanu, a încheiat pe locul 5 în finala olimpică de la Paris.

La doar câteva minute după ce barca feminină de 8+1 a României a reușit să câștige titlul olimpic, barca masculină a României nu s-a putut implica în lupta pentru medalii.

Porniți de pe culoarul 1, într-o companie absolut selectă pentru ce înseamnă canotajul – Țările de Jos, SUA, Marea Britanie, Germania și Australia – băieții au fost pe locul 6 la borna de la 500 de metri, au urcat o poziție la jumătatea cursei, și au tras cât au putut de tare pe ultima mie de metri. Din păcate pentru ei, nu s-au putut apropia de lupta mentru medalii, medalii câștigate, în ordine, de echipajele din Marea Britanie, Țările de Jos și SUA.

România a terminat pe locul al cincilea, după echipajul Germaniei.

Băieții se calificaseră în finală pe traseul cel mai lung în finala de la Paris. Au cedat tactic în calificări, pentru a-și conserva energia, după ce au fost convinși că nu pot câștiga cursa, dar recalificările nu au arătat cea mai bună versiune a lor. Având în Marius Cozmiuc – căpitanul lotului de canotaj al României – un adevărat lider, cu medalii olimpice și mondiale în palmares, românii au încercat marea cu degentul, căutând să încheie „en fanfare” traseul canotajului românesc la Jocurile Olimpice de la Paris. Pentru moment, însă, distanța față de cele mai puternice trei echipaje de 8+1 a fost prea mare.

Articol în curs de actualizare

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.