Barcelona o zdrobește pe Levante cu hat-trick-ul lui Messi și revine în fruntea clasamentului La Liga

Danny Coposescu 17 decembrie 2018
Fast
Împarte cu alții acest articol

Săptămâna trecută, spuneam că n-ar fi tocmai de domeniul fantasticului să ne minunăm astă seară de încă un cutremur în fotbalul spaniol. La cum s-a desfășurat lucrurile până acum, nimic nu mai e sacru în La Liga. Nici chiar numele Barcelonei. Iar Levante a dovedit deja pe Santiago Bernabeu cât de puțină reverență are pentru adversarii iluștrii. La fel a făcut-o timp de o jumătate de oră și pe Ciutat de Valencia, contra campioanei. După ultimul fluier însă, până și una dintre răsculatele principale ale campionatului ăsta rebel a trebuit să se plece în fața unui 5-0 și mai ales, în fața lui Leo Messi.

Că echipe de statutul Barçei au învățat să trateze astfel de ocazii cu respect deplin, s-a văzut din formația aleasă de Ernesto Valverde. Un 3-5-2 care a oglindit așezarea gazdelor l-a înghesuit pe Ousmane Dembele pe flancul drept, adesea în postura de fundaș dreapta, dar antrenorul catalanilor a considerat necesar sacrificiul. Dacă a fost și inspirat, rămâne de discutat. Lipsa unei alternative – Sergi Roberto și Semedo sunt accidentați – și rafala de ocazii pentru Levante din startul meciului complică răspunsul.

Dat fiind scorul final, poate părea irelevant să te întrebi cum ar fi decurs totul dacă Emmanuel Boateng nu strâmba transversala cu un șut violent din patru metri. E posibil ca Barcelona să fi terminat liniștită cu 5-1; sau să fi avut parte încă un thriller ca cel din mai, pe același stadion. Cert e că acolo s-au bifurcat drumurile și băieții lui Paco Lopez au rămas doar cu replica rece și necruțătoare a oaspeților.

Aluminiul deasupra lui Ter Stegen probabil vibra încă în momentul în care Messi a pus piciorul pe o minge în pierdută de Levante în preajma propriului careu. Apoi au venit accelerația bruscă, mișcările abrupte care atrag fundașii în capcană și, în fine, lovitura de grație. Știai că animalul cu cea mai bună vedere periferică e capra? Ei bine, assistul ciupit în calea lui Luis Suarez de cel etichetat adesea cu acronimul GOAT sugerează un câmp vizual de peste 300 de grade.

Secvența asta n-a stors curajul din Levante, dar concentrarea da. Până la pauză, Ruben Rochina l-a invitat pe Busquets să-și arate precizia, cu o pasă greșită pe care mijlocașul Barçei a transformat-o instantaneu într-un serviciu perfect pentru Messi. A doua repriză a început în cu totul altă atmosferă, atât pe teren, cât și în tribune. Mai ales pentru că argentinianul a continuat partitura de unde o lăsase, alături de un partener energic și dinamic în Suarez.

Hat-trick-ul era deja în ghiozdan după o oră de joc. Două finalizări simple, cu poarta goală, sună înșelător. Ambele au venit după combinații încântătoare, în care Suarez a demonstrat că poate și acum să dea bețe ca pe vremuri, iar Arturo Vidal a dat semne că se integrează tot mai bine în colectivul ăsta. Barcelona nu s-a oprit nici după eliminarea destul de severă a lui Erick Cabaco. Ca de obicei când partida merge bine, Gerard Pique s-a avântat cu entuziasm copilăros în atac și a pus cireașa pe tort în minutul 88.

Așa că sejurul Sevillei în vârful clasamentului a rămas scurt. Andaluzii o bătuseră cu 2-0 pe Girona, mulțumită lui Ever Banega și Pablo Sarabia, dar victoria Barçei schimbă din nou liderul. A mai rămas o etapă de jucat în 2018 – fără Real Madrid, plecată la Campionatul Mondial al cluburilor. Caruselul poate să continue weekendul viitor.

Happening now