Bayern München 8 – 2 Barcelona! Primele idei după un meci de fotbal pe care nimeni nu-l va uita prea curând

Lead.ro 15 august 2020
Fast
Împarte cu alții acest articol

Înaintea oricăror analize așezate, e bine să punem pe masă evidentul: meciul acesta va intra în legenda fotbalului, se va vorbi despre el ani și ani, din fel și fel de motive.

O seară ciudată de 14 august, când fotbalul european ar fi fost probabil în vacanță, un stadion pustiu, un format nou, două cluburi imense, un rezultat șocant. Acest 8-2 pe care puternica, reinventata Bayern l-a reușit contra unei Barcelone aflată la capăt de drum, are multe lucruri în comun cu acel 7-1 cu care Germania a învins Brazilia la ea acasă, în semifinalele Mondialului din 2014.

Neuer, Müller, Boateng și antrenorul Flick – atunci secundul lui Löw – au fost pe teren și atunci. Presingul prin care Bayern a sufocat-o pe Barça a fost același prin care Germania a sufocat Brazilia; atitudinea lui Bayern a fost și ea aceeași, deși, dacă îți mai amintești, câțiva jucători din naționala Germaniei s-au mai potolit în a doua parte a meciului. Aseară, nimeni de la Bayern nu s-a oprit.

Nemții au alergat cu 10 kilometri mai mult decât adversarii lor, iar imaginea lui Alaba, trântit în genunchi, exasperat că arbitrii au dat mingea Barcelonei în minutul 90 – un out inutil -, e un bun rezumat pentru ambiția pe care Bayern a demonstrat-o la Lisabona.

Uite câteva idei la cald: 

🔶 Bayern: fără cuvinte. Greu de găsit o comparație potrivită, o metaforă care să nu sune ridicolă pentru cum a jucat Bayern azi, dar mai ales pentru forța și încrederea grupului și pentru nivelul pe care l-au atins bavarezii în ultimele luni. Pentru oricine i-a urmărit în acest sezon, rezultatul, chiar și acest 8-2 care sună cum sună, miră mai puțin. Așa arată o echipă, un sistem, un grup, o companie, un proiect când toată lumea își face treaba excelent.

🔶 Ar fi interesant de aflat, după niște ani, câți suporteri noi și-a câștigat în lume Bayern cu acest meci.

🔶 Müller: „E greu de explicat. În acest moment, echipa noastră e într-o formă incredibilă! Mulțumesc pentru titlul de omul meciului, dar cred că avem 12 sau 15 jucători care merită acest titlu la fel de bine. Am muncit atât de mult, atât de intens. E greu să ne bată cineva. Ne-am simțit atât de bine azi!”

🔶 Barcelona: o umbră. Dar, din nou, rezultatul de azi nu e decât concluzia naturală a unor ani de greșeli strategice în lanț, culminând cu cele de anul acesta. Se va vorbi mult despre drama emoțională suferită de catalani azi (a treia la rând în Ligă, după episoadele Roma și Liverpool), dar ar fi nedrept ca discuția despre acest meci să fie prea mult despre Barcelona. Când, de fapt, e despre Bayern. Barcelona trebuie să accepte și să o ia de la capăt cu schimbări structurale.

🔶 Pique: „Un meci oribil, dezastruos. Sentimentul e de rușine. E foarte greu. Avem nevoie de schimbări masive, nu doar de lot sau de bancă. Nu e prima oară, nici a doua, nici a treia când se întâmplă”.

🔶 Simbolic pentru dezastrul catalanilor: Coutinho, transferul eșuat al Barcei, a intrat în minutul 75, a reușit un assist și două goluri. Pentru Bayern.

🔶 Simbolic și cum s-a clătinat, la propriu, Quique Setien la final de meci; aproape că Hansi Flick l-a sprijinit să nu cadă, atunci când s-au salutat.

🔶 Îndrăznește cineva să dea alt nume pentru câștigătoarea Ligii acum? Dacă City trece de Lyon, va fi interesant cu ce soluții va veni Pep Guardiola împotriva fostei sale echipe, în ceea ce va fi, probabil, meciul sezonului. Și cine ghicește câte goluri se vor da în acel posibil meci?

Primele reacții:

 

Happening now