Bayern pleacă de la Dortmund cu o victorie masivă obținută pe mâna lui Kimmich și face un pas enorm către al optulea titlu la rând

Lead.ro 26 mai 2020
Fast
Împarte cu alții acest articol

Alt an, același rezultat: la ora marelui test, Borrusia Dortmund n-a găsit nici forța, nici soluțiile ca să o împiedice pe Bayern Munchen, într-un meci jucat într-un context special, care, chiar dacă nu a decis titlul, a creat o distanță greu de recuperat de oricare dintre rivalele bavarezilor.

Chiar dacă Borrusia a luptat frumos, a avut șansele ei și a căzut cu demnitate, ideea de bază a ultimilor ani se păstrează: când lucrurile devin cu adevărat serioase, poți conta pe faptul că Bayern va veni să joace, iar Dortmund va găsi dificil să răspundă cu același nivel.

Golul decisiv

Într-o primă repriză (ca tot meciul, de altfel) foarte plăcută ochiului, n-a lipsit mult să rămânem fără goluri, în ciuda spectacolului ofensiv. Ambele echipe au avut câte o ocazie imensă, cu mingea scoasă de pe linia porții (a lui Dortmund, chiar în primele secunde), iar atacurile celor două, spaima oricărei apărări din lume, au desenat frumos. Însă a fost nevoie de o execuție cu adevărat sclipitoare ca acel echilibru să fie rupt. Bayern, care începuse să pună stăpânire pe mijlocul terenului, a intrat cu 1-0 la vestiare grație inspirației lui Kimmich, care a simțit portarul ieșit și a înțepat mingea pentru un lob splendid.

Haaland s-a accidentat

Dortmund a răspuns cu dificultate în repriza secundă, când nici intrarea lui Sancho nu a putut face diferența. Britanicul e departe de condiția fizică ideală, dar a fost aruncat în joc o repriză întreagă, în disperare de cauză. Când Haaland, în scădere de turație în aceste zile post-reluare, s-a accidentat și el (probleme musculare) și a trebuit să iasă (nu înainte de a trece foarte aproape de o minge centrată inteligent de Sancho), gazdele au trebuit să apeleze la Gotze, la probabil ultimul său derby Dortmund – Bayern. Ar fi fost o ocazie bună pentru el să își recâștige cu adevărat fanii lui Dortmund, așa, înainte de plecare, dar zilelele lui de glorie sunt mult în spate, iar, în realitatea zilei, Bayern s-a închis splendid și a controlat mijlocul, cu ajutorul unui presing colectiv care nu a lăsat loc fanteziei obișnuite din jocul lui Dortmund.

În loc de concluzie

Cu respect pentru Dortmund, a semănat un pic ca o luptă între băieți și bărbați. Bayern a fost prea matură pentru Dortmund azi, iar Dortmund nu pare că crede suficient că poate să o bată pe Bayern în acest moment. Și încă un lucru bonus: un trend pe care l-am remarcat în aceste etape cu tribunele goale: diferențele valorice teoretice dintre echipe sunt și mai clar exprimate în lipsa audienței. Dacă publicul îți mai poate da un supliment de energie cu care poți anula diferența de valoare sau de formă, lipsa acestuia din tribune șterge acest factor emoțional extern și favorizează echipele mai tari, micșorând șansele de surpriză. Dortmund avea mare nevoie de fani azi ca să poată facă mai mult decât a făcut.

Dar nu trebuie să fim prea duri cu Dortmund; cu absențele și problemele de la mijloc, oamenii lui Favre au făcut oricum campionatul interesant și rămân o putere cu oricine altcineva din Bundesliga. În afară de Bayern.

Dortmund nu e singura care pare să fi ieșit definitiv din cursa pentru titlu; după o serie splendidă în ultimele luni, Bayer Leverkusen a rămas fără aer acasă cu Wolfsburg (1-4).

După rezultatele de azi, echipa lui Hansi Flick trebuie doar să-și țină serva în cele șase meciuri rămase ca să câștige al optulea titlu la rând (și mai are meciuri grele), în vreme ce Dortmund rămâne să se bată cu Leipzig și Leverkusen pentru locul al doilea.

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now