Belgia obține o victorie indiferentă contra Angliei, câștigă grupa, dar seara e salvată de panamezi și tunisieni

Danny Coposescu 28 iunie 2018

Favoritele grupei G s-au trezit azi cu o inconveniență. Cineva i-a întrerupt din studierea scenariilor virtuale și – ca să vezi! – le-a spus că mai trebuie să joace 90 de minute de fotbal pe tărâmul muritorilor, în grupe. Până la urmă, doar Adnan Januzaj s-a conformat, cu un gol prea frumos pentru un meci transformat într-un non-event.

Noroc cu petrecerea de adio organizată de Panama și Tunisia.

Belgia 1-0 Anglia

Nu-i niciodată un semn bun când, în preajma unui meci, se discută numai despre permutații, cartonașe și posibilități îndepărtate. Ambele echipe și-au anunțat din timp intențiile de a ne plictisi. Roberto Martinez crede că „n-ar fi profesional‟ să-și riște jucătorii care ar putea fi suspendați pentru cumul de galbene. Nici să spui la un Mondial că „victoria nu e prioritatea‟ ta nu pare grozav de profesionist, dar el știe probabil mai bine.

Dar poate e mai bine să fii sincer, decât să faci PR ca Gareth Southgate („Ne gândim doar la câștigarea grupei‟) și apoi să trimiți și tu rezervele pe teren. Nu că presa engleză a observat. E prea ocupată să-și facă calcule pentru sferturi – că tot vorbeau aseară nemții de lacunele din gândirea lui Jogi Löw. Până și publicațiile serioase s-au întrebat dacă nu cumva ar fi bine ca Anglia să piardă întâlnirea asta. Dincolo de rezultat sau jocul arătat de două echipe care inventează tot felul de mize în afara întrecerii sportive, e notabil că ambele își subestimează anticipat adversarii din optimi.

Belgia și Anglia au o puzderie de tineri talentați care mor de nerăbdare să-și împlinească visul oricărui fotbalist. E ceva pozitiv să-i vezi pe scena asta, imaginea următoarei generații trecând printr-un rit de maturitate. Dar până și verva adolescentină a unui Alexander-Arnold sau Loftus-Cheek a fost estompată într-o primă repriză marcată doar de olé-uri ironice din tribune. Așa e când lipsește orice urmă de tensiune și oameni de 20 și ceva de ani își întâlnesc prietenii cu care muncesc zi de zi la echipa de club.

Iar după pauză au apărut efectele secundare ale strategiei alese de Southgate și Martinez. Nimeni nu crede cu adevărat că cineva s-a gândit serios să piardă intenționat partida asta. Ceea ce face competiția acerbă de gafe și greșeli îngrijorătoare pentru ambii selecționeri. Momentul de calitate al lui Adnan Januszaj, care ne mai amintește ocazional de ce se băteau vreo patru naționale pe el cândva, pare cu atât mai strident când e înconjurat de pase trimise direct în aut și ratări unu la unu cu portarul.  

Exercițiul ăsta ar fi trebuit să le dea tuturor din loturile astea puternice șansa să impresioneze. În cel mai bun caz, foarte puțini s-au distins la Kaliningrad, pentru care tocmai sforăiala asta superficială a fost ultimul joc găzduit la turneul ăsta. E curios și că Leon Osman și Mark Lawrenson de la BBC, apărători ai dreptății în timpul armistițiului semnat între Polonia și Japonia, au rămas foarte tăcuți ăsta seară.

În cel mai rău caz, un atacant ca Rashford rămâne afectat de o prestație slabă care i se datorează doar parțial lui; avântul impresionant al belgienilor și englezilor a fost întrerupt; și drumul pe acea bine-cunoscută pantă lunecoasă a complacerii înfumurate poate începe din nou.

Tunisia 2-1 Panama

Martinez îți va spune că întâlnirea asta a semănat a fotbal doar pentru că Tunisia și Panama nu trebuie să-și facă griji de sferturi, deci își permit să facă din victorie o prioritate.

Ce frumos a arătat bucuria lui Jose Rodriguez, când șutul său a ajuns în poartă, prin devierea fundașului Meriah, și Panama a marcat al doilea ei gol la o Cupă Mondială. Cât de impresionantă a fost lupta africanilor, care s-au zbătut până la capăt pentru a le oferi suporterilor gustul succesului înainte să se îmbarce în avion. Ce sincere sunt reacțiile lui Ben Youssef și Khazri.

Pe scurt, mulțumim celor „mici‟, tratați cu condescendență de „experții‟ națiunilor mari, că și-au dorit cu adevărat victoria. 

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.