Bienvenue a Paris, orașul care și-a împrumutat străzile, monumentele și frumusețea spectacolului olimpic, gata să înceapă

Andreea Giuclea 24 iulie 2024

 

Corespondență din Paris

„Welcome to Paris, we love athletes and pins”, scrie pe un carton colorat, lângă un desen cu Turnul Eiffel, care stă pe biroul de acreditări din aeroport, unde doi voluntari zâmbitori și politicoși scanează și printează acreditările jurnaliștilor. Au la gât propriile acreditări, cu șnururi pline de insigne colorate, una din frumoasele tradiții ale Jocurilor Olimpice – schimbul de insigne între oameni din întreaga lume. E destul de liniște miercuri după-masă – tocmai trecuse un val aglomerat –, așa că unul din ei scrollează pe telefon și exclamă: „Uite, a ajuns Medvedev!”

Sunt la fel de entuziasmați ca mine, un reporter emoționat care de când a aterizat zâmbește la fiecare mesaj cu Paris 2024 sau cu cercurile olimpice. Nu sunt multe în aeroport, dar pe harta din metrou sunt însă semnalizate arenele unde au loc competițiile și cele mai accesibile rute spre ele. Organizatorii au evitat să încarce orașul cu reclame, știind că localnicii nu sunt toți la fel de entuziasmați pentru ce urmează să se întâmple în casa lor.

După ani de pregătiri, anticipare și planificare, Parisul e gata să fie gazda celui mai mare eveniment sportiv al planetei. A construit arene temporare în mijlocul monumentelor, a ridicat garduri și centuri de securitate. A populat străzile cu voluntari, reclame, stegulețe roz cu logoul Jocurilor, dar mai ales cu garduri de metal și cu forțe de ordine. Sunt peste 40.000 de jandarmi și militari care patrulează atenți pe străzi, în timp ce cerul e survolat de elicoptere.

Asta pentru că se pregătește pentru un moment istoric: prima ceremonie de deschidere care nu va avea loc pe un stadion (JO de tineret din 2018 au testat o deschidere netradițională în centrul orașului Buenos Aires). Aproximativ 10.500 de sportivi vor pluti pe o porțiune de șase kilometri a râului, de la Pont d’Austerlitz la Pont d’Iéna, pe aproximativ 100 de bărci care vor trece pe sub podurile emblematice ale orașului, de-a lungul monumentelor, în fața a peste 300.000 de spectatori (jumătate din cât anticipau inițial organizatorii). Vor opri în fața Turnului Eiffel, unde va urma un spectacol ținut încă secret de organizatori.

Foto: Loic Venance

 

Călătoria va dura 45 de minute, dar planificarea ei a durat ani de zile, cu multiple preocupări legate de securitate, logistică, vreme și siguranță. E cel mai complicat eveniment transmis live pentru televiziune, implică o scenă mișcătoare și nu a avut posibilitatea unei repetiții generale. Spațiul aerian al Parisului va fi închis timp de cinci ore în seara deschiderii. Peste 40.000 de forțe de ordine vor asigura siguranța evenimentului. Cei care locuiesc de-a lungul Senei au fost avertizați să limiteze numărul de persoane de pe balcoanele lor, de teamă că vechile clădiri nu pot găzdui grupuri mari. Iar accesul în întreaga zonă centrală e deja interzis de o săptămână, locuitorii având nevoie de coduri QR pentru a trece de sistemul de securitate. În interiorul zonei de securitate va fi „cel mai sigur loc din Paris”, a spus președintele Emanuel Macron într-un interviu televizat în primăvară.

**

Capitala Franței se pregătește pentru trei săptămâni de forfotă și pentru o ceremonie de deschidere nemaivăzută, dar miercuri seară e încă liniște pe boemele străzi pariziene. Turiștii încă n-au invadat orașul, care încă respiră, mai ales la cele 24 de grade. Localnicii încă n-au plecat toți în vacanță, să evite aglomerația; stau la terase, se plimbă, fac cumpărături. Sunt ultimele lor clipe de liniște. Au avut de suportat pregătiri, reparații, greve, iar acum aglomerație, acces restricționat și prețuri mai mari la transportul public. Toate astea – împreună cu perspectiva a 15 milioane de vizitatori – pe durata ambelor competiții, olimpice și paralimpice – au dus la o lipsă de entuziasm public, dacă nu chiar ostilitate, în lunile dinainte, agravate de situația politică complicată din Franța.

Mulți și-au închiriat apartamentele și au plecat din oraș. Cei care au rămas vor avea accesul restricționat în centru până la ceremonia de deschidere, și apoi în jurul arenelor olimpice, care sunt înconjurate de o „zonă roșie”, unde au nevoie de coduri QR pentru a trece de sistemul de securitate. Pentru că organizarea probelor în afara stadioanelor e atractivă și mai prietenoasă cu mediul, dar complicată din punct de vedere al securității, mai ales cu atentatele din 2015 încă vii în amintiri.

Sunt încă multe îngrijorări privind securitatea unui astfel de mega-eveniment. Dar dacă totul iese bine, va fi un spectacol de ținut minte. Pentru că acest oraș minunat și-a împrumutat cu generozitate străzile, monumentele, istoria și frumusețea către zecile de mii de sportivi, turiști, jurnaliști și oficiali care în următoarele trei săptămâni vor alerga, vor sări, vor înota, vor pedala, vor vâsli, vor scrie, vor fotografia și vor filma în inima lui.

La rândul lor, cei mai buni sportivi ai lumii vor încerca să ofere tot ce au ei mai bun, mai spectaculos, mai rapid, mai puternic. Vor oferi la rândul lor frumusețe și momente memorabile, vor crea povești de neuitat, și ce loc mai potrivit. Ce loc mai potrivit decât Parisul pentru prima ediție post-pandemică a Jocurilor Olimpice, prima cu spectatori, prima în Europa după 12 ani, prima gândită să aibă loc cât mai aproape de oameni.

 

Lead.ro acoperă Jocurile Olimpice de la fața locului – urmărește-ne pentru corespondențe și noutăți despre sportivii români

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.