Boxul merge înainte | „Acum este totul sau nimic, încercăm să dăm tot ce avem mai bun din noi”

Lead.ro 12 martie 2020
Fast
Împarte cu alții acest articol

Chiar dacă pandemia de coronavirus a dus deja la anularea sau amânarea mai multor competiții sportive, de la turnee preolimpice la campionate interne de fotbal sau baschet (Seria A, La Liga și NBA au fost suspendate), unele dintre ele își continuă desfășurarea, în încercarea de a nu decala calendarul competițional. Un astfel de exemplu este turneul preolimpic de box, care are loc în perioada 13-24 martie, la Londra.

Sportivii români au plecat pe 11 martie spre Londra, unde speră să obțină calificarea la o ediție a Jocurilor Olimpice aflată și ea sub semnul incertitudinii.

„Îngrijorarea este foarte mare, nu numai în România și la nivel european și la nivel mondial cu acest nenorocit de coronavirus, care a bulversat practic societatea omenească”, a spus Vasile Cîtea, președintele Federației Române de Box, care a vizitat loturile feminine și masculine de la Izvorani cu o zi înainte de plecare, pentru a le transmite un mesaj: „Voiam să fiu alături de voi și să vă transmit încrederea mea că veți face tot ce trebuie pentru a trece cel mai mare examen pe care l-ați avut în cariera sportivă. Nimic nu se compară cu un turneu olimpic, cu o medalie olimpică și cu toate lucrurile care derivă după aceea după un rezultat bun obținut la Olimpiadă.”

Visul unei calificări olimpice îi motivează în continuare pe sportivii din lotul antrenat de Dumitru Dorobanțu: „Este competiția vieții noastre, cea mai importantă competiție din viața unui sportiv. Acum este totul sau nimic, încercăm să dăm tot ce avem mai bun din noi, dacă nu acum dăm totul atunci când?! Este visul meu și probabil visul tuturor sportivilor de mare performanță o medalie olimpică și titlul de campion olimpic”, a spus Robert Jitaru (foto main), dublu campion european la U22.

Lotul feminin, speranțe la bilete pentru Tokyo

Antrenorul lotului național de fete, Adrain Lăcătuș, merge la Londra cu două dintre cele mai talentate sportive: Cristina Cosma și Claudia Nechita.

„Este mai greu să te califici uneori decât să iei medalii, dar totul e greu pe lumea asta și dacă ne ferim de greutăți nu știu ce căutăm în sportul ăsta. Noi suntem obișnuiți cu munca, cu greul și vom face tot ce depinde de noi pentru a ne califica și mai departe vom vedea”, a spus Adrian Lăcătuș.

„Abia aștept să înceapă concursul, mă simt pregătită atât psihic, cât și fizic și îmi doresc foarte mult să mă calific, apoi să vină și medalia olimpică”, spune Claudia Nechita, completată de Cristina Cosma, vicecampioană europeană la U22: „Pentru asta muncim, pentru asta ne-am pregătit! Să ne calificăm la Londra apoi să mergem la Tokyo!”

A făcut în paralel box și handbal

Vicecampioana europeană la tineret Cristina Cosma face box de opt ani. După o perioadă în care a practicat în paralel handbalul și boxul, a renunțat la handbal pentru a se concentra pe box.

„În box mă regăsesc, este pasiunea mea. Cred că dacă nu făceam box, mergeam la liceu, apoi la facultate și jucam handbal așa pentru mine”, spune Cristina, care ia cu ea în bagaj trei cărți, pe lângă mănuși, cască, proteză, coarda și echipamentul de sport.

Pentru Cristina și Robert, competiția preolimpică de la Londra cu atât mai specială cu cât își doresc să se califice împreună la Jocurile Olimpice. „Ne dorim foarte, foarte mult și credem foarte mult în noi și sunt sigură că o sa mergem împreună acolo și o să radiem de fericire. Facem sacrificii pentru că ne e foarte greu să stăm despărțiți, dar suntem siguri că fiecare are drumul lui și la un moment dat ne vom întâlni”, spune Cristina, completată de Robert: „Eu și Cristina avem un vis, să fim împreună la Jocurile Olimpice. Și să ne calificăm în același timp, avem noi un plan”.

Boxerii români mai au o șansă de calificare la JO și mai, în cadrul unui turneui mondial de calificare ce va fi găzduit de Paris, dar în contextul actual, nu se știe dacă evenimentul va putea fi organizat așa cum e stabilit.

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now