Emoționanta poveste a Roxanei Mărăcineanu, fosta înotătoare devenită ministru al sportului în Franța
Ciprian Rus 4 septembrie 2018Când câștigase – mare surpriză! – Campionatele Mondiale în 1998, victoria Roxanei Mărăcineanu însemnase mare lucru în Franța. Victoria tinerei de 22 ani – care începuse înotul în România, dar emigrase în Hexgon de mai bine de un deceniu – a ajuns imediat pe prima pagină a ziarelor și în deschiderea buletinelor de știri de la radio și TV.
Roxana înceta de-acum să mai fie o fată de emigrant. Era franțuzoaică, iar succesul ei devenea, imediat, model de integrare. Faptul că povestea ei fusese astfel instrumentată – cunoaștem bine modelul, se practică intens și pe la noi – n-a făcut decât să o oțelească și mai mult.
„Eram o fiică de imigrant, iar asta nu mă ajutase deloc în carieră. Victoria aceea a fost pentru mine, pentru ai mei. În nici un caz nu a fost o demonstrație că sunt un mai bun cetățean francez”, se destăinuia, mai târziu, Roxana, într-un interviu pentru reputatul cotidian francez „Ouest France”.
*
Doi ani mai târziu, la Olimpiada de la Sydney, Roxana Mărăcineanu era cotată printre marile speranțe la aur ale Franței. Doar că, la fel ca în urmă cu doi ani – mare surpriză! – o necunoscută, Diana Mocanu, avea să câștige locul 1. În locul „Marseillaise”-ei, la festivitatea de premiere urma să cânte „Deșteaptă-te române!”.
Pe podium, Roxana Mărăcineanu începe să plângă. Nu te mai întreabă nimeni de ce plângi după ce pierzi un aur în fața unei necunoscute, din poziția de favorit. „Acolo sus, pe podium, când a început imnul, m-a cuprins o mare liniște. Pentru că simțeam că e și imnul meu”, își amintea Roxana, mulți ani după.
*
Emigrată la 9 ani din România, alături de familie, după ce se apucase de înot la noi, Roxana Mărăcineanu a tras tare de ea ca să ajungă sus. Nimic nu a venit pe tavă, nimic nu i s-a cuvenit, a luptat pentru fiecare șansă.
A ajuns campioană mondială și medaliată olimpică, după argintul de la Sydney, dar nu s-a oprit aici, după ce își va fi certificat calitatea de bună franțuzoaică. După 2004, când s-a retras din activitatea sportivă, a devenit consultant la mai multe posturi TV, apoi a intrat în politică, fiind consilier regional. Azi, în 2018, fata de imigrant a devenit ministru al Sportului în Franța. În vreme ce în Franța unii repun placa cu modelul de integrare, în România, Roxana Mărăcineanu tocmai face titluri de primă pagină ca bună româncă…
À partir de 19h, suivez la passation de pouvoir entre @FlesselLaura et la nouvelle ministre des Sports @RoxaMaracineanu pic.twitter.com/OPZP7PvFn0
— Ministère des Sports⭐️⭐️ (@Sports_gouv) September 4, 2018
"Il n'y a pas plus belle manière de rendre à la France ce qu'elle m'a donné depuis mon arrivée en 1984 à l'âge de 9 ans de Roumanie", rappelle Roxana Maracineanu lors de la passation de pouvoirs.
Suivez note direct https://t.co/H1Z2kT4s0D pic.twitter.com/tgfPdV6qJa
— franceinfo (@franceinfo) September 4, 2018
Fostul ministru, Laura Flessel, și-a anunțat astăzi demisia, o decizie care i-a luat prin surprindere pe mulți, de vreme ce sportul francez traversează o perioadă excelentă. Francezii dețin titlurile mondiale la sporturile pe care le îndrăgesc cel mai mult: Franța e campioană mondială la fotbal și la handbal, cu ambele reprezentative.
*
Roxana Mărăcineanu s-a născut în 1975 la București și are cetățenie română și franceză, după ce în 1984 a emigrat în Franța.
Foto: Twitter @ Europe1.fr
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 1 lună