Carnaval în Ligă: grupele se termină cu Real Madrid, United și Juve în posturi neobișnuite, dar favoritele își iau toate locul la masa optimilor

Danny Coposescu 13 decembrie 2018

Out with a bang.

Dacă tot trebuie să cadă cortina în grupele Champions League, atunci măcar să tune și fulgere într-o ploaie de goluri; să se reediteze rivalități vechi, să se nască unele noi și, ca într-un carnaval medieval, să se întoarcă totul pe dos pentru o seară, când bufonul poartă coroana și monarhul își servește slujitorii.

Nimeni nu joacă mai bine ca Real Madrid rolul ăsta regal. Întreaga identitatea a clubului e fundamentată pe convingerea că trofeul european i se cuvine și, în ultimele sezoane, a fost tare greu să-i contrazici. Tocmai de asta, snopeala încasată pe Bernabeu aseară de la CSKA Moscova contează. Nu numai pentru că a fost meritată sau pentru că vine în contextul unei perioade negre. Umilința asta lovește unde doare cu adevărat: înțelegerea de sine a unei instituții aristocratice.

Umilința asta va avea ecouri, dar e greu de ghicit în ce măsură. Pur și simplu nu există termeni de comparație care să ne ghideze. După șase decenii de participări, Realul a trăit o experiență complet nouă. Au mai fost eșecuri pe teren propriu, jocuri dezinteresate când biletele pentru optimi erau deja rezervate. Dar nimic atât de extrem. Apărarea experimentală e o explicație insuficientă. Vallejo și Sanchez au fost chinuiți fără milă de marcatorii Chalov, Shchennikov și Sigurdsson, dar veteranul Marcelo e cel care s-a distins cu o prestație de coșmar.

Lucrurile n-au stat mai bine în atac. Benzema, Asensio, Isco și Bale de abia dacă l-au deranjat pe Akinfeev. Singurul care-a ieșit relativ bine din dezastru e Vinicius Jr., brazilianul care și-a câștigat admiratori prin energia și flerul său. Altfel, nici faptul că Real n-a pierdut primul loc în grupa G nu clătește gustul amar. Roma a pierdut și ea neașteptat la Viktoria Plzen cu 1-2, dar asta nu-i va preocupa pe suporteri. Merită reamintit că în fotbalul spaniol, suporterii sunt adesea și membri cu drept de vot. E un aspect important, pentru că maladia s-a instalat adânc la Madrid și treptat, lumea nu va mai căuta vinovați pe teren sau pe bancă. Din loja VIP, Florentino Perez nu-și permite să trateze episodul ăsta ca pe o simplă scăpare fără consecințe serioase.

Și Bayern era cât pe ce să redeschidă discuțiile tensionate. Nu e ca și cum în rândurile campioanei germane domnește armonia, dar e mai ușor să ții capacul pe oală când rezultatele negative n-o dau în clocot. Ratarea primei poziții în grupa E ar fi crescut fără îndoială temperatură și, în minutul 87 pe Amsterdam Arena, exact asta părea că se va întâmpla. Dubla lui Dusan Tadici întorsese scorul pentru Ajax, care conducea cu 2-1. Dar a mai fost timp berechet pentru ca totul s-o ia razna, într-o partidă remarcabilă, încheiată 3-3.

Tonul dezaxat al deznodământului a fost stabilit de Thomas Müller, care a confundat capul lui Tagliafico cu mingea, la o intrare dificil de înțeles sau descris. Maximilian Wöber primise și el roșu cu câteva momente în urmă, deci spectacolul s-a purtat în 10 contra 10. În puțin peste 200 de secunde, Bayern a revenit de nicăieri cu un penalti executat de Lewandowski și o finalizarea toată frumusețea a lui Kingsley Coman. Șapte minute de prelungiri mai târziu, Tagliafico încerca disperat să scoată mingea din plasa unui Neuer învins pentru a treia oară, hotărât să reînceapă jocul. Ajax n-a mai găsit golul victoriei care s-o ducă în fruntea clasamentului. Dar o bătălie ca asta, între două echipe legendare în istoria cupei europene, nu s-a mai dat de mult.

La Lisabona, golul târziu al lui Grimaldo pentru Benfica – deja calificată în Europa League – i-a refuzat lui AEK Atena până și punctul de onoare într-o campanie slabă.

Tot dezamăgitor s-a terminat și grupa H, dar pentru favorite. Man Utd și Juventus au pierdut cu același scor, 1-2, în deplasările de la Valencia, respectiv Berna. Desfășurările au fost trase la indigo. În timp ce Soler și autogolul ridicol al lui Phil Jones încheiau socotelile pe Mestalla, Guillame Hoarau marca dubla carierei sale împotriva torinezilor.

Man City a avut și ea inițial probleme cu Hoffenheim, care a condus până în ultimul minut al primei reprize prin reușita lui Kramaric. Însă Leroy Sane a ieșit la rampă, întâi cu o lovitură liberă de pus în ramă, apoi cu golul victoriei în partea secundă. Alături de campioana Premier League merge mai departe și Lyon, care a scos egalul necesar (1-1) din confruntarea cu Șahtior Donețk.

La capătul agitației, n-ai cum să nu observi că șocurile din ultima etapă a grupelor Champions League n-au schimbat mare lucru în peisaj. Carnavalul e temporar, o inversiune efemeră a ierarhiilor care reafirmă la final ordinea convențională. A doua zi, regii își recapătă coroanele și se întorc la masa mare a optimilor.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.