Ce aventură! CFR Cluj face 12 puncte în grupa cu Celtic, Lazio și Rennes și merge mai departe în primăvara europeană

Ciprian Rus 12 decembrie 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

Ne-am obișnuit să le zicem „aventuri”, în ultimii ani, campaniilor europene ale echipelor noastre de fotbal. Și – dincolo de stereotipurile obișnuite ale presei sportive – campaniile europene chiar au devenit niște aventuri, pe măsură ce distanța dintre fotbalul nostru – și capacitățile lui financiare – și fotbalul occidental s-a mărit cu an ce a trecut.

Însă povestea CFR-ului din acest an chiar merită apelativul – deși de-acum tocit – de aventură. Pe 9 iulie a început sezonul european al lui CFR Cluj! 14 de meciuri mai târziu (8 în preliminariile Champions League și 6 în grupele Europa League), clujenii antrenați de Dan Petrescu au reușit calificarea în primăvara europeană. Și nu oricum, ci cu un total de 12 puncte într-o grupă infernală, cu Celtic Glasgow, pe care deja o eliminase din traseul de Champions, cu Lazio, revelația sezonului în Seria A, și cu Rennes, una dintre puținele formații care se pot lăuda că au învins PSG-ul în acest sezon!

35 de meciuri jucaseră cei de la CFR Cluj înaintea „finalei” din Gruia cu Celtic, inclusiv meciul din weekend de la Botoșani, pe care nu l-au putut amâna și pe care l-au pierdut, laolaltă cu poziția de lider al Ligii 1 pe care au acaparat-o etape la rând, în ciuda complicatului traseu european.

35 de meciuri – nimeni nu a jucat atât de mult anul acesta în Europa! – dar formația lui Petrescu a avut prospețimea unui meci de debut împotriva lui Celtic, partidă în care avea nevoie de măcar un egal pentru a trece dincolo de grupe. Clujul a arătat prospețime, dar și nerv: miza era prea mare, dar, pe minut ce trecea, „vișiniii” arătau tot mai stăpâni pe ei în fața unor scoțieni care, cu mai multe rezerve în teren, păreau mai motivați ca oricând.

Trei mari ocazii au avut clujenii în prima parte, dintre care una, cea a lui Omrani, uriașă, și doar una scoțienii, chiar înainte de intrarea la cabine. Avea să fie singura din tot meciul pentru oaspeți, căci băieții lui SuperDan au ieșit „puși pe fapte”, cum zice imnul din Gruia, de la cabine. Burcă a marcat cu capul, la viclu, după o centrare marca Deac, tot Deac a ratat singur cu portarul, dar tot el s-a revanșat, spre final, cu o nouă pasă ideală, pentru Djokovic și pentru un 2-0 care a semnat o calificare imensă în contexul pe care îl trăiește fotbalul românesc în acest moment.

La doar un an după ce era ținta celor mai răutăcioase ironii, după eliminarea cu Dudelange, CFR Cluj, cu Dan Petrescu revenit la echipă, reușește o performanță fantastică, la capătul unui traseu cu adevărat complicat. Iar felul în care s-au bătut pentru fiecare minge veteranii Culio, Deac, Camora, Hoban sau Djokovic spune totul despre spiritul echipei – poate nu spectaculoase, dar sigur foarte serioase – puse în teren de Dan Petrescu.

Fotbalul românesc prinde din nou „colțul ierbii” în Europa, iar după cât ghinion a avut la tragerile la sorți pe acest traseu, CFR merită un pic de șansă la încrucișarea din „șaisprezecimile” Europa League. O merită din plin, după un parcurs în care a bătut recordul de puncte câștigate într-o grupă europeană de o echipă românească: 12!

CFR Cluj – Celtic 2-0

Au marcat: Burcă (’49), Djokovic (’70)

CFR Cluj: Arlauskis – Susic, Burcă, Cestor, Camora – Djokovic, Bordeianu, Culio – Deac, Traore, Omrani 

Rezerve: J. Fernandez – Pașcanu, Luis Aurelio, A. Păun, Golofca, Hoban, Peteleu 

Antrenor: Dan Petrescu 

Celtic: Gordon – Bauer, Jullien, Bitton, Bolingoli – Robertson, Ntcham – Sinclair, Morgan, Johnson – Griffiths

Rezerve: C. Hazard – Taylor, Bayo, Ajer, Forrest, Savoury, Dembele 

Antrenor: Neil Lennon 

Foto: Flaviu Buboi / Sport Pictures

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now