Ce mai spui de asta? De la 3-0, Dortmund pierde două puncte mari, începe să-și facă griji. Dar cât de multe?

Lead.ro 10 februarie 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

Parcă trebuia să se întâmple și asta, nu-i așa? Într-un sezon de Bundesliga mult mai antrenant decât ultimele șase – când Bayern și-a făcut de cap – primisem deja destule, dar nu de toate. Acum, după acest meci dintre Dortmund și Hoffenheim, putem spune că le-am văzut pe toate. Și încă nu ne-am săturat!

Sâmbătă după amiază, într-o atmosferă superbă și printr-o bucurie de fotbal ofensiv, Borussia s-a dus la 3-0 și a ratat șansa lui 4-0, într-un moment când spectatorii și comentatorii se întrebau un singur lucru: câte vor mai da Sancho, Gotze sau Witsel? Fără Reus, pe care fanii speră să-l vadă zilele următoare cu Tottenham, BVB n-a dat semne de amețeală. Dimpotrivă, tot avântul ofensiv pe care l-a demonstrat până acum a fost prezent și cu Hoffenheim, care n-a înțeles mai nimic din prima repriză (2-0, goluri Sancho și Gotze), dar are meritul că s-a întors de la vestiare cu încrederea că se poate.

Și chiar dacă a mai primit un șut în fund de la Guerreiro, la captul unei faze de toată isprava – asta exact când Hoffe juca mai bine -, echipa tânărului Nagelsmann a rezistat cumva până în minutul 75. Mulți vor spune că aici s-a întors meciul, dar adevărul e că nimeni n-are habar unde și cum s-a întors acest joc.

Cu atât mai puțin Sancho, cel care driblează întregi apărări parcă pentru a te convinge că fotbalul e chiar simplu. Când englezul și-a făcut loc până-n fața lui Baumann, cei trei-patru fani care stau pe scaune în nebunia de pe Signal Iduna Park s-au ridicat și ei pentru a serba golul de 4-0. Numai că bara nu s-a dat la o parte. Câteva secunde mai târziu, după o centrare pe care fundașii lui Dortmund n-au reușit să o blocheze sau respingă, Belfodil a făcut 3-1.

„Nu-i bai!”, și-au spus oamenii din tribune. Ce și-or fi zis în minutul 83, când Kaderabek a marcat cu o lovitură de cap superbă? Contează mai puțin, căci patru minute mai târziu s-a făcut liniște, după o altă lovitură de cap excelentă, la capătul unei lovituri libere pe care Dortmund ar fi trebuit – la gândul că Geiger a centrat excelent tot sezonul – să o evite.

Așa, Borussia a trebuit să se mulțumească cu un singur punct. Și chiar dacă echipa asta nu mai are nimic în comun cu cea egalată de Schalke de la 4-0, sezonul trecut, unii fani vor fi îngrijorați. Nu de urmărirea lui Bayern, care, chiar dacă s-a apropiat la cinci puncte, după 3-1 cu Schalke, încă nu arată forța obișnuită; dar vor fi îngrijorați de cele trei derapaje consecutive: egal cu Frankfurt, înfrângere cu Bremen în Cupă și acum egal cu Hoffenheim. Toate astea înaintea unui duel complicat (miercuri, la Londra) cu Tottenham, în Liga Campionilor.

Între cele două meciuri cu Spurs, oamenii lui Favre vor căuta să nu-și mai facă rău cu Nurnberg, Leverkusen și Augsburg, meciuri în care vom vedea mai precis dacă acest meci cu Hoffe va lăsa sau nu urme adânci în vestiarul echipei care merită – după ce a arătat până aici – un titlu de campioană.

Asta o pot recunoaște și adversarii din Bavaria, chiar dacă Bayern, obligată de identitate, nu va renunța la ambiția să-și depășească rivala chiar și într-un sezon de tranziție, unde pentru fiecare semn bun vine imediat unul mai puțin bun.

Așa arată meciurile campioanei și în 2019: reușite individuale grozave, faze colective construite superb, mai repede și mai direct decât în sezoanele trecute, dar apoi câteva minute de amețeală, unde ba sistemul lui Kovac, care cere multe pase spre pivoți, chiar în zonele de presiune adversă, pare prea riscant, ba apar erori copilărești în defensivă sau la recuperare (întreabă-l pe Niko de ce n-au faultat cei trei jucători ai lui la 70 de metri de poarta lor, de unde a pornit contra de 1-1 a lui Schalke), ba apare risipa din careul advers, unde până și Marele Lewa, aflat în cel mai bun sezon al lui la Bayern, ratează din poziții foarte simple. Noroc că marchează din altele și că pasează tot mai bine pentru colegii din atac.

Mai mult, în loc să adune repejor lucrurile bune din două victorii muncite (mai ales că de la acel 3-2 în prelungiri cu Hertha, în Cupa Germaniei, n-au trecut decât trei zile), jucătorii și conducătorii lui Bayern găsesc timp să se certe cu Didi Hamann, care are ce are cu Lewandowski și rolul lui în echipă. Ai spune că sunt lucruri mai importante de discutat la Bayern, mai ales că până la meciul cu Liverpool mai sunt doar 10 zile.

 

 

Happening now