O splendoare de rezultat! U BT Cluj-Napoca devine prima echipă din România care se califică în sferturile Champions League

Lead.ro 22 martie 2022
Fast
Împarte cu alții acest articol

U BT Cluj-Napoca a dus treaba la capăt în Grupa K a fazei a doua a Champions League, reușind să triumfe în meciul decisiv din Belgia, 85-74 cu Oostende și să câștige astfel grupa. Clujul se califică astfel în sferturile Champions League, devenind prima echipă din România care reușește să ajungă în această fază. 

E un rezultat care pune baschetul românesc pe harta lumii bune în Europa, dar și pentru întregul sport din România, care așteaptă de mult timp o performanță relevantă la nivel de cluburi într-o competiție internaționlă și, mai ales, așteaptă un model care să dovedească faptul că lucrurile se pot face și altfel. 

Citește aici cum a ajuns Clujul la acest nivel. 

După o serie de rezultate impresionante, Clujul a ajuns totuși să depindă de ultimul meci, în urma retragerii din grupă a echipei ucrainene Prometey, din cauza războiului din Ucraina. Rezultatele ucrainenilor au fost astfel anulate, lucru care a pus într-o situație ceva mai complicată echipa română, care fusese singura care-i învinsese pe Prometey, în vreme ce Malaga și Oostende pierduseră. Asta, plus primul eșec din grupă al Clujului, cu Malaga, a dus la o luptă pentru calificare în trei. Ca să treacă cu bine, Clujul avea azi și opțiunea eșecului la maxim cinci puncte, dar în baschet poate fi foarte periculos să joci cu un astfel de obiectiv. 

Și s-a văzut din start că U nu are astfel de planuri. Dimpotrivă. Înțelegând perfect miza și nevoia de a începe și de a juca bine, oamenii lui Mihai Silvășan au pornit fantastic, cu un prim sfert extraordinar, în care au pus 19 puncte avans pe tabelă și au părut că nu pot face nimic greșit. Bircevic și Patrick Richard au marcat coșuri importante într-un prim sfert în care ai noștri au fost fierbinți din spatele liniei de 3, cu 7 aruncări din 11. Mai ales Pat, mereu esențial în această echipă, el reușind două aruncări de trei puncte în ultima secundă a atacului, de fiecare dată din poziții complicate; ultima dintre ele, parcă menită să-ți dea de înțeles că nimic rău nu se poate întâmpla azi. 

Avansul s-a dus chiar dincolo de 20 de puncte în sfertul al doilea, iar la vestiare s-a intrat cu un plus 16 în dreptul românilor. Dar era de așteptat ca lucrurile să nu poată continua așa. Iar Oostende a reintrat puternic în meci după pauză, tocând pas cu pas din diferență. U a pus primele puncte pe tabelă în sfertul al treilea cu 6:23 minute rămase din sfert, dar și-a ținut bine cumpătul, chiar și când aruncările n-au mai găsit coșul, iar diferența a scăzut periculos, la un minimum de trei puncte spre mijlocul unui sfert patru în care toți fanii Clujului au fost cu sufletul la gură. 

Era pe undeva de așteptat ca un astfel de meci decisiv să ajungă să se joace în minutele de final, iar belgienii vor căuta un comeback. Dar defensiva sufocantă a Clujului a intrat în funcțiune, livrând pe măsura așteptărilor antrenorului Mihai Silvășan, care a repetat cu fiecare ocazie că meciul se câștigă cu apărarea.

Susținută de un grup minunat de fani veniți de la Cluj, U le-a limitat opțiunile belgienilor, forțând un total de 19 turnovers și reușind 10 steals. Iar Stipanovic, Bircevic sau Hogue au înscris puncte esențiale în minutele de final pentru U, care a gestionat cu calm momentul și a securizat victoria, punând iarăși un avans liniștitor pe tabelă. 

E o victorie care probează, în condiții dificile, cu calificarea pe masă (Clujul ar fi fost eliminată în cazul unui eșec), din ce e făcută această echipă construită grozav, cu mulți jucători talentați, dar care se completează excelent și se pun în slujba echipei, a unui bine mai mare. Așa a fost reușit și acest succes, în grup, împreună, cu mulți jucători care au contribuit. Și aceasta este și puterea specială a clujenilor, remarcată și de specialiștii europeni.  

„Am câștigat prima grupă, am câștigat și a doua grupă, asta spune multe despre caracterul băieților, cu atât mai mult cu cât victoria decisivă a venit în deplasare. Și-au pus inima și sufletul în tot ce au făcut, au rămas foarte puternici mental. Nu ne dorim să ne oprim aici, vrem să ne continuăm parcursul, iar de acum înainte ne gândim la jocurile viitoare. Fanii au fost senzaționali, au dominat o sală de 5.000 de oameni. Le mulțumim din suflet pentru prezență, au fost un mare plus. Le mulțumim și celor de acasă, i-am simțit aproape de noi”, a spus Mihai Silvășan, după meci.

 

 

Traseul lui U până în sferturi

» campioană a României în sezonul trecut, U-BT a intrat în preliminariile Champions League, unde avea de trecut de trei meciuri pentru a se califica. În turneul de calificare jucat pe terenul grecilor de la Peristeri, U le-a învins pe rând pe Vilpas (106-97), Peristeri (84-74) și Fribourg (77-64), obținând accesul în grupe. 

» trimisă de sorți într-o grupă cu trei echipe redutabile din Turcia, Israel și Italia, U BT a surprins în serie, câștigând grupa cu un bilanț de 5-1. Clujenii au câștigat acasă cu Darussafaka (66-60), apoi au trecut în Italia de Brindisi (76-71) într-un final pe muchie. După prima înfrângere a anului, în deplasare cu Hapoel Holon (78-68), Clujul și-a luat revanșa acasă cu Holon într-un meci absolut dramatic, încheiat după două reprize de prelungiri, pe care U le-a forțat de fiecare dată în ultimele secunde: 106-101. A patra victorie a venit cu Brindisi acasă (104-94), pentru ca ultimul meci să fie câștigat eroic în Turcia, cu o revenire greu de închipuit, de la un deficit de 19 puncte în sfertul 4: 103-101 cu Darussafaka. 

» Clujul s-a calificat astfel în Top 16, adică a doua rundă de grupe. Și aici a început cu o altă victorie istorică, 79-73 pe terenul cunoscutei Unicaja Malaga, urmată de un succes acasă cu Oostende (86-75). Clujul a triumfat apoi și pe terenul ucrainenilor de la Prometey, echipă neînvinsă până atunci în grupă (92-81), rezultat care s-a anulat mai apoi, în urma retragerii din competiție a ucrainenilor. Asta, cuplat apoi cu singura înfrângere din această grupă, acasă cu Malaga (70-86), a făcut ca ieșirea din această grupă să depindă de ultimul rezultat din grupă, cu Oostende. 

Ce urmează

» Devenită prima echipa din România ajunsă în sferturile Ligii, în Final 8, U BT va întâlni o echipă clasată pe locul 2 într-o altă grupă. 

» Dat fiind că și-a câștigat (și) această grupă, U BT va beneficia de avantajul terenului propriu în sferturile de finală, care se vor desfășura în luna aprilie pe sistemul cel mai bun din trei meciuri. Primul meci se va juca la Cluj (5-6 aprilie), al doilea meci în deplasare (12-13 aprilie), iar dacă va fi nevoie de un meci decisiv, acesta se va juca la Cluj, în BT Arena (19-20 aprilie).

» Tragerea la sorți a sferturilor are loc vineri.

» Dacă va trece și de sferturi, U BT se va califica în Final Four, care se va desfășura la Bilbao, în luna mai. 

U BT Cluj-Napoca în Champions League

3-0 în tururile preliminarii
5-1 în prima grupă
3-1 în a doua grupă

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now