Ce succes pentru Rapid București! Campioanele României câștigă cu Győr, mai fac un pas înainte – și un salt de nivel – în Liga Campionilor

Lead.ro 11 decembrie 2022
Fast
Împarte cu alții acest articol

Rapid București face o nouă demonstrație de forță, câștigă cu puternica Győr, 30-27, și se transformă din underdog în favorită la calificarea în Final 4-ul Ligii Campionilor: dacă joacă așa, echipa aceasta va fi greu de oprit!

Sorina Grozav și Eliza Buceschi, cu câte 7 goluri fiecare, au fost cele mai active jucătoare ale Rapidului azi, însă portărița Ivana Kapitanovic – imposibil de bătut azi – a fost probabil omul-meciului.

Ajunsă la 12 puncte după primele opt meciuri, Rapid poate spera în continuare la primele două locuri în Grupei B, poziții care conduc direct în sferturile de finală. Locurile 3-6 merg în optimile Champions League.

Pentru Rapid – care a pierdut un singur meci până acum, în deplasare cu Győr – urmează meciul din 17 decembrie cu Storhamar.

Așa cum știi, Rapid București joacă pentru prima dată în cea mai importantă competiție de club din handblul feminin. Însă obiectivul echipei e îndrăzneț: participarea în Final 4-ul de la Budapesta: „Rapid se va lupta pentru trofeul Ligii Campionilor. Chiar dacă suntem considerați outsideri, vom fi pregătiți. Europa va afla cine este Rapid”, spunea președintele Bogdan Vasiliu, care a câștigat competiția asta în 2016, cu CSM București.

Meciul

Într-o atmosferă superbă, greu de egalat în handbalul european, Rapid a început mai bine. Campioanele României au condus cu 5-2 după primele opt minute, un start în care portărița Kapitanovic a citit foarte bine aruncările adverse, iar Eliza Buceschi și Lorena Ostase au colaborat perfect pe faza ofensivă.

Testate încă din debut, jucătoarele lui Ambros Martin – favorite principale și anul acesta, alături de Vipers Kristiansand – au dat semne că simt presiunea: Oftedal și colegele ei au marcat doar 4 goluri în primele 10 minute.

La 8-4 pentru Rapid, fostul selecționer al României a cerut primul time-out pentru Győr. Și-a încurajat jucătoarele, le-a cerut mai mai răbdare, însă Rapid a continuat să fie mai bună în primele 20 minute. Irene Espínola, Sorina Grozav și Eliza Buceschi au păstrat avansul de patru goluri pentru echipa lor.

Rapid s-a desprins la 14-9, înainte ca Győr – ajutată de intervențiile Sandrei Toft în poartă – să răspundă cu 5 goluri consecutive, pentru o egalare venită pe neanunțate.

Mai mult, Oftedal, cu al treilea ei gol, a adus-o pe Győr în avantaj chiar înainte de pauză: 16-15.

Și Győr a profitat de momentul bun în debutul părții a doua, câns s-a desprins repede la 18-15 și 19-16, pentru a tăia și mai mult elanul arătat de Rapid în primele 20-25 de minute.

Au urmat mai multe finalizări ratate la ambele porți – inclusiv câte două aruncări de la 7 metri irosite -, o perioadă din care maghiarele au ieșit totuși cu avansul de trei goluri intact.

Însă Rapid nu s-a lăsat distanțată mai mult. Cu Sorina Grozav tot mai activă, ajutate de altecâteva intervenții spectaculoase ale lui Kapitanovic, jucătoarele antrenate de Carlos Viver au egalat la 20 și au echilibrat din nou jocul.

Asta i-a întărâtat și mai tare pe pasionații fani din tribunele Sălii Polivalente, suporteri care-au sărit în sus la unison când Sorina Grozav a marcat de alte două ori, pentru un 23-22 care l-a convins pe antrenorul lui Győr să ceară un nou time-out, cu ceva mai mult de 10 minute rămase de jucat.

A fost un final foarte tensionat, pe care Rapid l-a gestionat însă cu maturitate: când cu atacuri răbdătoare, când cu repuneri iuți, moderne, care-au luat prin suprindere apărarea mobilă pentru care Győr e recunoscută.

Desprinderea decisivă a venit la 29-26, avans protejat – chiar cu ușurință – până la final.

După această victorie impresionantă, Rapid are toate motivele să se uite spre fazele finale ale Ligii Campionilor.

Articol în curs de actualizare

FOTO: Sabin Malisevschi/SPORT PICTURES

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories