Cel mai important amical din istoria fotbalului. San Marino – Andorra sau cronica unui meci cum nu s-a (mai) văzut
Ciprian Rus 23 februarie 201722 februarie 2017: o zi cu adevărat menită pentru istorie! În timp ce experții NASA tocmai anunțau extraordinara descoperire a unui nou sistem solar și a mai multor planete asemănătoare, măcar ca dimensiune, Pământului, undeva, într-o altă dimensiune, la Serravalle (San Marino), pe o ceață mai densă decât faimoasele nebuloase planetare, două echipe formate și ele din câte 11 “experți” se căzneau în jurul unei sfere umplute cu aer, încercând să determine cea mai scurtă cale a ei către o poartă magică.
New record! We’ve found 7 Earth-sized planets around a single star outside our solar system; 3 in habitable zone: https://t.co/GgBy5QOTpK pic.twitter.com/NEavRSXDU2
— NASA (@NASA) February 22, 2017
Să bage „mingea în ațe” nu mai e demult “rocket science” pentru pământeanul de rând, dar când în jurul mingii se găsesc, față în față, pentru prima oară în istoria multimilenară a planetei Pământ, “experții” din San Marino și Andorra, atunci fenomenul chiar merită cercetat cum se cuvine, după toate standardele NASA.
“Cel mai important meci amical din istorie” a numit presa, malițios și nu prea, evenimentul programat pe “Olimpico” din Serravalle la concurență cu conferința extraordinară de presă a celor de la NASA.
Underway in tonight's big game as Andorra take on San Marino. They only have FOUR wins in their whole history's
It's been dubbed L Clasico pic.twitter.com/FZ4OvpPg3B
— Coral (@Coral) February 22, 2017
Se întâlneau locul 202 cu locul 203 mondial, dar ăsta e un banal element de culoare pe lângă împrejurarea că cele două echipe nu mai câștigaseră o partidă de fotbal de 74, respectiv 86 de meciuri. 13 ani trecuseră de la victoria lui San Marino în fața marii rivale Lichtenstein, și tot atâția de la epocalul succes al Andorrei contra Macedoniei. Aproape 10.000 de zile adunate, timp în care cele două echipe au încasat un camion de goluri: 985.
“Pentru noi, să câștigăm acest amical ar fi ca și cum am câștiga un mare trofeu” – Ildefons Lima – căpitanul Andorrei
Toate ingredientele pentru un meci de urmărit și de consemnat, în avanpremiera partidelor de Champions League de miercuri seara. Numai că, ghinion, aproape nimeni nu transmitea partida! Singurul amical “oficial” al zilei era cel dintre Ecuador și Honduras. Altă galaxie!
După minute bune de căutări disperate prin nebuloasa internetului, dau, în fine, peste un live făcut, probabil, cu un Nokia mai vechi al portarului de la stadion. Dar nu calitatea transmisiei ar fi fost problema, cât ceața cosmică lăsată la șapre seara peste “Olimpico”. Jucătorii nu se vedeau deloc, se auzea doar un „bufa-bufa” metalic, marțian și, din când în când, scrâșnetul apărătorilor când se lovesc una de alta.
25' To be honest, first minutes of the match of the decade are boring as f*ck… #SMRand
— San Marino (@soccersanmarino) February 22, 2017
Nu am rezistat decât o jumătate de oră, timp în care am prins în direct istoricul urlet de bucurie al andorrezilor, când au marcat primul lor gol, în minutul 28. Se zicea că ar fi fost marcat din penalti, pe respingerea portarului, chiar de marea vedetă Ildefons Lima, fudașul-golgheter al Andorrei, dar în epoca post-adevăr, în care totul e în ceață, parcă mai poți crede în ceva…
Wait, Lima scored the penalty… 0-1 Andorra. LOL
— San Marino (@soccersanmarino) February 22, 2017
Azi dimineață, la prima oră, am deschis febril presa de limbă catalană din Andorra ca să mă încredințez că, într-adevăr, echipa din Pirinei a câștigat primul său meci după 4.515 de zile, și nu oricum, ci în deplasare, marcând două goluri “afară” pentru prima oară în istoria ei.
Andorra tonight won their first game since October 2004, beating San Marino (now no win for 75 games) in a friendly, 2-0.
Champs ⚽️ pic.twitter.com/i6yaHcrHgd
— AccaTracker App (@AccaTrackerTM) February 22, 2017
Reușitele lui Ilde Lima și Cristian Martinez au pus capăt celei mai lungi serii fără victorie din istoria meciurilor inter-țări. San Marino ajunge acum la 75 de partide pe minus. Dar, la fel ca în cazul Andorrei, și gloria celor din selecționata “Serenissima” e doar o problemă de timp. Ne-ar lua 40 de ani lumină ca să ajungem la noile planete descoperite, ne spun cercetătorii NASA. Până atunci putem spera că San Marino va parcurge lungul drum spre marea victorie.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni