Cele două fețe ale aceluiași scor: după două egaluri simetrice în turul preliminariilor Champions League, Astra și Steaua caută calificarea salvatoare în retur
Ciprian Rus 28 iulie 2016După două rezultate de 1-1 în Champions League, fotbalul românesc așteaptă cu sufletul la gură retururile de la Copenhaga și București. În joc sunt multe milioane de euro, între 12 și 20, care ar ajuta nu doar pe Astra și pe Steaua să continue să facă performanță, dar ar fi o gură de oxigen pentru întreg fotbalul românesc, în care tot mai puțini se arată dispuși să investească. Cu gândul la banii de la UEFA, prima etapă a campionatului a trecut aproape neobservată.
Egal chinuit pentru Astra
Câștigătoare în prima parte a anului a “dublei” sezon regulat – “play-off”, Astra și-a făcut singură cadou un start de sezon cum nu se poate mai aglomerat. A început direct cu un trofeu, Supercupa câștigată pe terenul de polo de la “Cluj Arena” în fața celor de la CFR. Așteptat de oficialii Astrei ca o ultimă pregătire generală pentru duelurile din preliminariile Champions League (CL) contra danezilor de la FC Copenhaga, meciul de la Cluj nu a putut spune nimic (din cauza condițiilor meteo) despre forma de moment a campioanei noastre.
A venit însă startul de campionat și partida de pe teren propriu cu Dinamo. Un 1-4 usturător pentru Marius Șumudică și compania, din care, vorba lui Daniel Niculae, speranțele erau că Astra va trage învățămintele necesare pentru primul ei meci în Liga Campionilor.
De fapt – lucru care nu a fost niciodată ascuns de conducătorii Astrei – primele două meciuri oficiale ale sezonului îi interesau prea puțin pe cei de la Giurgiu. Cu adevărat importantă e calificarea în grupele Ligii Campionilor, într-un duel cu 10 milioane de euro pe masă.
Din păcate, însă, meciul tur din preliminariile CL nu a arătat deloc ca o partidă de “totul sau nimic” pentru cei de la Astra. Fără Găman, transferat în vară, și fără Alibec, accidentat, Astra nu a mai semănat cu echipa pozitivă care a dominat competiția internă în această primăvară. A marcat repede și norocos prin Teixeira, apoi s-a mulțumit să taie elanul ofensiv al danezilor. Le-a reușit asta doar o repriză, pentru că în partea a doua a meciului Copenhaga nu doar că a egalat repede, dar a fost singura echipă de pe teren după minutul 60.
Sufocarea campionilor a fost copie la indigo după leșinul echipei Naționale în meciul cu Elveția de la EURO 2016. Un semnal de alarmă și un indiciu în plus că problemele Naționalei încep de la problemele echipelor de club. Astra a reușit cu greu să termine meciul pe picioare și s-a văzut nevoită să facă schimbări în prelungiri și să tragă vizibil de timp pentru a nu pierde jocul.
Magia lui Stanciu dă speranțe Stelei
Celălalt duel pe viață și pe moarte al începutului de sezon, deplasarea Stelei la Praga, în preliminariile Champions League, ne-a oferit fața optimistă a unui rezultat de 1-1 într-o dublă eliminatorie. Dominată ea însăși de către Sparta pe finalul primei reprize, la 1-0 pentru gazde, Steaua a arătat în partea a doua a meciului nu doar acea prospețime care i-a lipsit Astrei, ci și inspirația care să-i aducă egalarea pe tabela de marcaj. O lovitură liberă magistrală a lui Nicușor Stanciu a amuțit tribuna pragheză, iar Steaua și-a câștigat dreptul la speranță.
Liga 1: multe minusuri, puține plusuri
Meciurile din cupele europene ale echipelor românești, de care depind – e tot mai limpede – menținerea la limita de avarie a întregului fotbal româesc, au eclipsat total debutul noului sezon din Liga 1. Cu două meciuri amânate (al Stelei, pe motivul meciului cu Sparta, al Botoșaniului, pentru că încă nu se știe cine va juca în primul eșalon, ACS Poli Timișoara sau – tot mai puțin probail – Rapidul), capul de afiș al primei etape l-a constituit victoria mare scoasă de Dinamo pe terenul campioanei, la un scor (4-1, trei goluri Gnohere) care îi îndreptățește să viseze frumos pe Ioan Andone și pe băieții săi.
Pornită cu -6 în clasament, CFR Cluj a bătut Chiajna cu 2-0 și ar fi fost pe locul doi dacă nu avea handicap. În rest, victorii la un singur gol diferență, mai valoroasă cea a Viitorului lui Gică Hagi la Voluntari, obținută în deplasare. Pandurii a trecut de CSU Craiova în minutul 90 (2-1), după un scenariu care a amintit de recentul European, în vreme ce Gaz Metan a trecut de ASA Târgu Mureș, care rămâne la -6 în clasament și e lanterna roșie până când se va oficializa primirea Timișoarei în Liga 1, cu -12 în clasament.
N-a trecut decât o etapă și, paradox tipic pentru România, diferența dintre primul și ultimul loc ar putea fi deja de 15 puncte!
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 1 lună