Celtic Park găzduieşte un epic între scoţieni şi Man City, Atletico Madrid o bate din nou pe Bayern, Barcelona fuge cu trei puncte de la ‘Gladbach

Danny Coposescu 29 septembrie 2016

E ceva în legătura cu stadionul ăsta. De la Franz Beckenbauer şi Michel Platini, la Xavi şi Messi, toţi vorbesc reverenţios despre atmosfera pe care o produce, ca prin alchimie, Celtic Park într-o seară de fotbal european. La sfârşitul unui meci de poveste între Celtic şi Manchester City, încheiat 3-3, pe lista de mai sus se adaugă şi Pep Guardiola: „Aici, cele mai mari şi prestigioase echipe din Europa găsesc dificil să câştige.“

În ceea ce a fost poreclit (previzibil) „The Battle of Britain“ s-au întâlnit cele mai bune reprezentante ale vechii rivalităţi anglo-scoţiene. City venea cu un procentaj de 100% de când e antrenată de Guardiola, 10 din 10, la un singur meci de a bate un record de victorii consecutive stabilit de Tottenham acum mai bine de 50 de ani.

Dar în ciuda şocului de pe Camp Nou din prima etapă a Ligii, 0-7, nici Celtic nu a început stagiunea cu stângul. Oricât de mult îşi ridică englezii (şi nu numai) nasul în faţa campionatului Scoţian, 23 de goluri în şase meciuri domestice e ceva de luat în seamă: sub Brendan Rodgers, cei porecliţi „The Hoops“ sunt o forţă ofensivă remarcabilă. Şi exact asta au şi arătat după trei minute furibunde în vacarmul de pe Celtic Park.

Centrarea lui Scott Sinclair, cândva un tânăr promiţător cumpărat de City, a prins apărarea engleză dormind şi Moussa Dembele a deviat mingea în poartă cu pieptul. Asta a trezit însă maşinăria ofensivă a lui Guardiola şi jocul s-a mutat rapid în jumătatea lui Celtic. Egalarea a venit repede, după ce Fernandinho a fost păstrat în poziţie regulamentară şi a marcat din careu.

Dar Celtic nu s-a lăsat, inspirată de pasiunea contagioasă a căpitanului Scott Brown, şi a revenit din nou ca un tăvălug peste adversară. Un contraatac fluid („Guardiola ar fi fost mândru“, spunea Tom English la BBC) a adus mingea la fundaşul stânga de 19 ani, Kieran Tierney, al cărui şut-centrare a fost deviat în poartă tocmai de Raheem Sterling. La cum se prezintă englezul sezonul ăsta, parcă ai fi presimţit că următorul gol, cel de 2-2, avea să vină tocmai din gheata sa, o revanşă după ghinionul de la faza precedentă. Şi aşa a şi fost, după ce Sterling a profitat de o neînţelegere în mijlocul scoţian şi l-a driblat superb pe Tierney, trimiţând apoi calm în poartă.

Dacă cineva se aştepta ca a doua repriză să se joace într-o viteză inferioară, sau ca City să pună în sfârşit la punct răscoala de pe Celtic Park, francezul de 20 de ani Dembele a avut nevoie de două minute pentru a-şi spune din nou cuvântul. Centrarea lui Tierney s-a oprit pe pieptul atacantului, finalizarea a venit atletic pe spate, iar delirul din tribune a atins cote apoteotice.

Dar pe cât de irezistibil e atacul lui Celtic, pe atât de vulnerabilă e defensiva sa, şi Nolito a profitat de încă o greşeală de la mijloc, după ce portarul Craig Gordon salvase şutul lui Aguero.

Ultima jumătate de oră i-a aparţinut lui City, însă Celtic a rezistat şi şi-a obţinut punctul cel puţin meritat. După doi ani de exil şi tăvăleala de pe Camp Nou, alb-verzii au revenit cu adevărat în elita fotbalului european. Seri ca astea de pe Celtic Park, unde Man City şi-a pierdut primele puncte sezonul ăsta în faţa unei echipe care a refuzat să-şi accepte eticheta şi a atacat aproape necontenit, demonstrează că Celtic merită să fie acolo.

Cealaltă echipă de top cu o statistică perfectă sezonul ăsta, Bayern Munich, şi-a văzut şi ea seria încheiată pe Vicente Calderon, unde Atletico a bătut-o din nou cu 1-0, ca şi sezonul trecut în semifinale. Carrasco a marcat din prima repriză, însă putea să fie mai rău pentru trupa lui Carlo Ancelotti. Griezmann a mai ratat un penalty şi Fernando Torres nu a fost tocmai eficient în faţa porţii. Bavarezii cad astfel pe locul doi în grupa D, unde Rostov şi PSV Eindhoven şi-au împărţit punctele.

Barcelona a avut muncă grea la Borussia Mönchengladbach, care a condus până în minutul 65 prin golul celuilalt Hazard, Thogan. Fără Messi, omul decisiv a fost Arda Turan, care l-a înlocuit în a doua repriză pe Rakitic şi a marcat golul egalizator. Zece minute mai târziu a venit şi izbăvirea, tocmai prin Pique, care a profitat de respingerea greșită a portarului Sommer. Germanii rămân pe ultimul loc în grupa C (poreclită obligatoriu „grupa morţii“) după egalul de pe Celtic Park.

Arsenal şi PSG au preluat controlul grupei A, cu victorii în faţa lui Basel (2-0), respectiv Ludogoreţ (3-1). Şi grupa B a oferit un meci grozav, între Napoli şi Benfica. 4-0 pentru italieni era în minutul 58, şi Hamsik & co. ameninţau să-i demoleze pe portughezi. Dar Benfica a revenit brusc prin golul lui Guedes şi scorul final de 4-2 e ceva mai respectabil. Napoli conduce detaşat, după ce Beşiktaş şi Dinamo Kiev n-au putut decât să se anuleze reciproc într-un 1-1.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.