Celtic Park găzduieşte un epic între scoţieni şi Man City, Atletico Madrid o bate din nou pe Bayern, Barcelona fuge cu trei puncte de la ‘Gladbach
Danny Coposescu 29 septembrie 2016E ceva în legătura cu stadionul ăsta. De la Franz Beckenbauer şi Michel Platini, la Xavi şi Messi, toţi vorbesc reverenţios despre atmosfera pe care o produce, ca prin alchimie, Celtic Park într-o seară de fotbal european. La sfârşitul unui meci de poveste între Celtic şi Manchester City, încheiat 3-3, pe lista de mai sus se adaugă şi Pep Guardiola: „Aici, cele mai mari şi prestigioase echipe din Europa găsesc dificil să câştige.“
I want Celtic atmosphere at City – Guardiola https://t.co/bnN2XO0PiW pic.twitter.com/2cO7whFyaY
— Goal UK (@GoalUK) September 28, 2016
În ceea ce a fost poreclit (previzibil) „The Battle of Britain“ s-au întâlnit cele mai bune reprezentante ale vechii rivalităţi anglo-scoţiene. City venea cu un procentaj de 100% de când e antrenată de Guardiola, 10 din 10, la un singur meci de a bate un record de victorii consecutive stabilit de Tottenham acum mai bine de 50 de ani.
Dar în ciuda şocului de pe Camp Nou din prima etapă a Ligii, 0-7, nici Celtic nu a început stagiunea cu stângul. Oricât de mult îşi ridică englezii (şi nu numai) nasul în faţa campionatului Scoţian, 23 de goluri în şase meciuri domestice e ceva de luat în seamă: sub Brendan Rodgers, cei porecliţi „The Hoops“ sunt o forţă ofensivă remarcabilă. Şi exact asta au şi arătat după trei minute furibunde în vacarmul de pe Celtic Park.
Brendan Rodgers: "It's a noise I've never heard before."
Celtic Park ??? #UCL pic.twitter.com/fRu6zs3tyW
— Champions League (@ChampionsLeague) September 29, 2016
Centrarea lui Scott Sinclair, cândva un tânăr promiţător cumpărat de City, a prins apărarea engleză dormind şi Moussa Dembele a deviat mingea în poartă cu pieptul. Asta a trezit însă maşinăria ofensivă a lui Guardiola şi jocul s-a mutat rapid în jumătatea lui Celtic. Egalarea a venit repede, după ce Fernandinho a fost păstrat în poziţie regulamentară şi a marcat din careu.
Dar Celtic nu s-a lăsat, inspirată de pasiunea contagioasă a căpitanului Scott Brown, şi a revenit din nou ca un tăvălug peste adversară. Un contraatac fluid („Guardiola ar fi fost mândru“, spunea Tom English la BBC) a adus mingea la fundaşul stânga de 19 ani, Kieran Tierney, al cărui şut-centrare a fost deviat în poartă tocmai de Raheem Sterling. La cum se prezintă englezul sezonul ăsta, parcă ai fi presimţit că următorul gol, cel de 2-2, avea să vină tocmai din gheata sa, o revanşă după ghinionul de la faza precedentă. Şi aşa a şi fost, după ce Sterling a profitat de o neînţelegere în mijlocul scoţian şi l-a driblat superb pe Tierney, trimiţând apoi calm în poartă.
Sterling menaces Celtic defence as Manchester City fight back for 3-3 draw. Player Ratings: https://t.co/VvR5ixFUHP pic.twitter.com/8I4MBwewHl
— ESPN FC (@ESPNFC) September 29, 2016
Dacă cineva se aştepta ca a doua repriză să se joace într-o viteză inferioară, sau ca City să pună în sfârşit la punct răscoala de pe Celtic Park, francezul de 20 de ani Dembele a avut nevoie de două minute pentru a-şi spune din nou cuvântul. Centrarea lui Tierney s-a oprit pe pieptul atacantului, finalizarea a venit atletic pe spate, iar delirul din tribune a atins cote apoteotice.
Dar pe cât de irezistibil e atacul lui Celtic, pe atât de vulnerabilă e defensiva sa, şi Nolito a profitat de încă o greşeală de la mijloc, după ce portarul Craig Gordon salvase şutul lui Aguero.
Ultima jumătate de oră i-a aparţinut lui City, însă Celtic a rezistat şi şi-a obţinut punctul cel puţin meritat. După doi ani de exil şi tăvăleala de pe Camp Nou, alb-verzii au revenit cu adevărat în elita fotbalului european. Seri ca astea de pe Celtic Park, unde Man City şi-a pierdut primele puncte sezonul ăsta în faţa unei echipe care a refuzat să-şi accepte eticheta şi a atacat aproape necontenit, demonstrează că Celtic merită să fie acolo.
Celtic's 43% possession is the most any team has had against Manchester City so far this season.
— OptaCeltic (@OptaCeltic) September 29, 2016
Cealaltă echipă de top cu o statistică perfectă sezonul ăsta, Bayern Munich, şi-a văzut şi ea seria încheiată pe Vicente Calderon, unde Atletico a bătut-o din nou cu 1-0, ca şi sezonul trecut în semifinale. Carrasco a marcat din prima repriză, însă putea să fie mai rău pentru trupa lui Carlo Ancelotti. Griezmann a mai ratat un penalty şi Fernando Torres nu a fost tocmai eficient în faţa porţii. Bavarezii cad astfel pe locul doi în grupa D, unde Rostov şi PSV Eindhoven şi-au împărţit punctele.
I liked everything against Bayern – Simeone proud of 'one of the best' Atletico wins https://t.co/59C3aJuYgV pic.twitter.com/IFy1cr1lgl
— Goal UK (@GoalUK) September 29, 2016
Barcelona a avut muncă grea la Borussia Mönchengladbach, care a condus până în minutul 65 prin golul celuilalt Hazard, Thogan. Fără Messi, omul decisiv a fost Arda Turan, care l-a înlocuit în a doua repriză pe Rakitic şi a marcat golul egalizator. Zece minute mai târziu a venit şi izbăvirea, tocmai prin Pique, care a profitat de respingerea greșită a portarului Sommer. Germanii rămân pe ultimul loc în grupa C (poreclită obligatoriu „grupa morţii“) după egalul de pe Celtic Park.
Barça in driving seat in Group C following win in Germany and Man City's draw against Celtic https://t.co/fXnTwmAcyq #UCL pic.twitter.com/pxDckWTxO5
— FC Barcelona (@FCBarcelona) September 29, 2016
Arsenal şi PSG au preluat controlul grupei A, cu victorii în faţa lui Basel (2-0), respectiv Ludogoreţ (3-1). Şi grupa B a oferit un meci grozav, între Napoli şi Benfica. 4-0 pentru italieni era în minutul 58, şi Hamsik & co. ameninţau să-i demoleze pe portughezi. Dar Benfica a revenit brusc prin golul lui Guedes şi scorul final de 4-2 e ceva mai respectabil. Napoli conduce detaşat, după ce Beşiktaş şi Dinamo Kiev n-au putut decât să se anuleze reciproc într-un 1-1.
Gripping from start to finish. The results are in!#UCL pic.twitter.com/njyvdu8j2a
— Champions League (@ChampionsLeague) September 28, 2016