CFR Cluj începe cu un egal în Armenia, rămâne favorită la calificare în startul unui sezon european în care țintește să joace în grupele unei mari competiții

Ciprian Rus 5 iulie 2022
Fast
Împarte cu alții acest articol

La început de iulie, într-un moment în care marile cluburi din Occident abia își încep pregătirea de vară, fotbalul românesc o ia de la capăt, într-o nouă încercare de ieșire din mediocritatea ultimilor ani. „Retrogradată” în turul I preliminar al Ligii Campionilor, câștigătoarea Ligii 1, CFR Cluj, a trebuit să bată cale lungă până la Erevan, în Armenia, pentru un duel cu un nume complet necunoscut în fotbalul nostru: Pyunik – un detaliu în plus care vorbește despre cât de mult avem de recuperat ca să revenim în elită.

Cu o echipă în reconstrucție după plecările unor vedete ca Arlauskis, Omrani sau Sigurjonsson și cu nume noi în primul 11, precum Kolinger, Mistrati sau Roger, CFR-ul lui Dan Petrescu pare mai echilibrată decât sezonul trecut și are o bancă de rezerve mai mult decât ofertantă, cu Graovac, Păun, Petrila, Betancor sau Bordeianu, semne că clujenii își doresc să facă un sezon bun nu doar în Liga 1, ci și în Europa.

Veniți după o pregătire foarte bună, cu patru victorii la zero, campionii României porneau ca mari favoriți în Erevan. Au confirmat acest statul și în prima repriză, când a ratat câteva mari ocazii, și în partea a doua, când a trimis în transversală prin Debeljuh, dintr-o spectaculoasă foarfecă din 8 metri. Dar lipsa de inspirație, mai cu seamă la fazele fixe, numeroase, i-au frustrat pe „vișinii” de o victorie și, implicit, de un retur fără emoții la Cluj.

Dar însuși Dan Petrescu spunea, înainte de meci, că nu își dorește neapărat victoria la Erevan, cât calificarea mai departe, în turul II. Sezonul e abia la început, iar noul CFR are nevoie de timp ca să își regleze jocul. Acum, victoria de la Cluj e obligatorie, mai ales că „feroviarii” au un culoar favorabil și mai departe, unde posibila adversară va fi învingătoarea dintre Dudelange (Luxemburg) și KF Tirana (Albania). 

Calificarea în turul III preliminar ar însemna, minimal, accederea în una dintre grupele europene – Conference League. CFR țintește mai sus – cel puțin grupele Europa League. Pentru asta, însă, trebuie să joace și mai energic – a lăsat în destule momente impresia că nu depășit faza meciurilor amicale – și mai inspirat.

*

Pyunik – CFR Cluj 0-0

Pyunik Erevan: Yurchenko – Kovalenko, Bratkov, Vakulenko, Juninho – Renzo, Cociuc, Dashyan – Gonzalez, Otubanjo, Davidyan

Rezerve: Mykayelyan, Buchnev, Gajic, Andre Luiz, Harutyunyan, Najaryan, Mladenovic, Avagyan, Nenadovic, Gareginyan

Antrenor: Ieghișe Melikian

CFR Cluj: Bălgrădean – Cr. Manea, A. Burcă, Kolinger, Camora – Boateng, Cvek – Deac, Mistrati, Roger – Debeljuh

Rezerve: R. Sava, Brucic, Graovac, Păun, Dugandzic, Petrila, Yeboah, Betancor, Bordeianu, Yuri, Braun, Muhar

Antrenor: Dan Petrescu

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now