CFR și Craiova ne oferă meciul campionatului, oltenii câștigă pe final, lupta pentru titlu e mai strânsă ca oricând

Ciprian Rus 28 iunie 2020
Fast
Împarte cu alții acest articol

Din septembrie 2018, de aproape doi ani și aproape 30 de meciuri nu mai pierduse CFR acasă, în Gruia, iar după ce a ieșit vie și victorioasă din derbiul complicat cu FCSB toată lumea se aștepta să-și învețe lecția unui meci în care adversarul a tras la poartă ca la antrenament și să demonstreze asta în partida care putea semna sentința ediției curente a Ligii 1, cea cu Craiova.
La 4 puncte în fața oltenilor, CFR-ul avea nevoie de un egal pentru a-și securiza următoarele etape, să nu mai lase titlul pe ultimul meci, cum a făcut-o în mai multe rânduri în istoria sa.

Dar CFR-ul ermetic, care nu lăsa marilor rivale FCSB și Craiova nici măcar șansa șutului la poartă în meciurile de pe teren propriu, e parcă altă echipă, deși Dan Petrescu nu are nici măcar o indisponibilitate în lot. După ce Coman, Man și Tănase au bombardat fără succes poarta lui Arlauskis acum două etape, a venit rândul Craiovei să-l pună la treabă pe excelentul portra lituanian. Iar dacă prima treabă a lui Arlauskis a fost să scoată mingea din poartă când încă nu trecuseră 10 minute din meci, în următoarele 10 a avut de scos vreo trei mingi grele, ca să nu se ajungă la 0-2.

Surpinzător de labilă în apărare, CFR a arătat că are resurse de spectacol și de gol și la 0-1, în prima parte, și la 0-2, în a doua, după lobul spectaculos al lui Mihăilă. Ghinionul din prima repriză (ocazie uriașă Djokovic, bară Itu) s-a răzbunat după pauză, când Deac, cu o execuție fantastică, apoi Vinicius, din pasa aceluiași Deac, au egalat în numai 11 minute.

După un meci prea electrizant pentru gusturile sale, Dan Petrescu era, cu numai 20 de minute înainte de final, din nou la scor egal. Numai că, vădit mulțumit de scor, CFR-ul s-a lăsat surprinsă încă o dată pe final, în minutul 87, când, ajuns în poziție de vârf în careu, Cicâldău a finalizat, cu puțină șansă, pentru o victorie care relansează campionatul.

Mai sunt cinci etape de jucat, iar CFR, câștigătorul detașat al sezonului regulat, mai are doar un punct în fața Craiovei. Iar ultima etapă se joacă în Bănie.

Ritm bun și poftă de fotbal

După lunga pauză impusă de pandemia de COVID-19, ne gândeam cu teamă că fotbalul nostru se va întoarce mai împiedicat și mai lipsit de vlagă decât îl știam. Numai că, cel puțin la vârf, în duelurile având ca miză titlul, am avut parte de surprize plăcute după reluare. Spectaculosul CFR – FCSB a fost urmat de acest electrizant CFR – Craiova, 2-3, care, desigur, în ciuda unor erori punctuale, naturale la acest scor, arată o mare poftă de fotbal a jucătorilor și un ritm de joc – în ciuda căldurii de la Cluj – peste ce eram învățați. Păcat că superbele execuții ale lui Deac, Kolic sau Mihăilă nu au putut fi gustate pe stadion de fanii fotbalului nostru.

Goluri și ocazii „U21”

Amânarea turneului olimpic, unde echipa de fotbal era calificată, și a turneului de calificare pentru Euro U21 a lăsat cumva în aer evaluarea tinerilor noștri jucători. Atât derbiul CFR – FCSB, cât și meciul CFR – Craiova au scos, însă, în prim-plan, jucători eligibili pentru meciurile cu miză ale naționalelor de fotbal.

Tânărul Itu de la CFR s-a remarcat încă o dată, cu o bară și câteva pase bune în gura porții, în vreme ce Mănăilă și Cicâldău au fost printre oamenii de bază ai câștigătorilor.

Sezonul lui Alex Cicâldău

A 11-a sa reușită în acest sezon, golul victoriei semnat de Alex Cicâldău pune o bornă în plus la un sezon excelent. La un an după Euro 2019 din Italia și San Marino, Cicâldău, unul dintre remarcații de atunci din tabăra României, pare să își fi ales cel mai bine drumul în carieră și face cel mai bun sezon al său la seniori. Arată nu doar talent și hărnicie într-un mijloc cu Nistor și Mateiu, ci și vocație de lider. Dacă Craiova va readuce titlul în Bănie după aproape 30 de ani, ca Liverpool, asta i se va datora foarte mult lui Alex.

În tabăra cealaltă, un alt internațional, Ciprian Deac, a ajuns și el la 11 goluri și numeroase pase de gol, remarcabil pentru un jucător trecut bine de 30 de ani.

Ce urmează

După victoria de la Cluj, pe Craiova o așteaptă un program infernal: deplasare la Gaz Metan, apoi acasă cu FCSB, apoi alte două deplasări și ultima etapă acasă cu CFR Cluj. Campionii au două meciuri mai ușoare, cu Astra (afară) și Gaz (acasă) și ar putea profita de rezultatul din derbiul cu FCSB înainte să joace în deplasare cu „roș-albaștrii”. 

Dinamo, codașă

În „play-out”, unde Viitorul conduce detașat în ciuda egalului, 3-3, cu Sepsi, din ultima etapă, Dinamo contabilizează a patra înfrângere din patru etape și coboară pe ultima poziție în clasament, asta după ce pierduse 0-3 în Cupa României cu FCSB.

CFR Cluj – Craiova 2-3

Au marcat: Deac (’60), Vinicius (’70) / Koljic (’10), Mihăilă (’55), Cicâldău (’88)

CFR Cluj: Arlauskis – Cr. Manea, Vinicius, Burcă, Camora – Itu, Bordeianu, Djokovic – C. Deac, Omrani, V. Costache 

Rezerve: Hindrich – D. Ciobotariu, Cestor, Hoban, Al. Păun, Petrila, Rondon, L. Traore 

Antrenor: Dan Petrescu 

Craiova: Pigliacelli – Șt. Vlădoiu, Acka, Bălașa, N. Bancu – Nistor, Al. Mateiu, Cicâldău – An. Ivan, Koljic, V. Mihăilă 

Rezerve: I. Popescu – Vătăjelu, Cosic, Ivanov, Qaka, Baiaram, Bărbuț, Gustavo, L. Nițu 

Antrenor: Cristiano Bergodi

 

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now