Champions League revine: PSG o înfruntă pe Chelsea, Zidane îşi face debutul în competiția lui preferată
Danny Coposescu 16 februarie 2016Champions League revine, astăzi, în forţă, după două luni de pauză. Și pentru a pune în context cât de mult înseamnă aproximativ 60 de zile în fotbalul modern, trebuie spus că de când a răsunat ultima oară faimosul imn al competiţiei, Chelsea şi Real Madrid şi-au schimbat antrenorii, Guardiola a anunţat că se mută în Premier League, unde îl va înlocui, la Manchester City, pe Manuel Pellegrini, Carlo Ancelotti a acceptat postul liber de la Bayern, Chelsea s-a despărțit de Jose Mourinho, și lista poate continua. Sunt mișcări peste tot, iar managerii au confiscat, într-o bună măsură, capul de afiş al fotbalului internațional.
Ceea ce face cazul lui Laurent Blanc la Paris Saint-Germain cu atât mai interesant şi mai neobişnuit. Fostul mare fundaş al Franței îşi conduce echipa pentru al treilea sezon consecutiv într-un meci din optimile Champions League. Tot pentru a treia stagiune la rând, PSG o întâlneşte pe Chelsea. Cluburile şi-au împărţit victoriile în ultimii doi ani: în 2014, londonezii au trecut de parizieni cu un gol marcat de Demba Ba în minutul 87; anul trecut, rolurile s-au inversat, iar PSG a trecut în sferturi după un meci nebun, încheiat în prelungiri.
Privind înapoi, poate că acea eliminare a fost un moment important pentru Chelsea, mai ales pentru colapsul care avea să surprindă pe toată lumea sezonul ăsta. Deşi conducea autoritar Premier League la vremea respectivă, vulnerabilitatea pe care a arătat-o atunci echipa lui Mourinho s-a agravat lună de lună şi, deşi a ridicat titlul în Anglia, Chelsea nu a mai fost la fel de puternică cum era înaintea meciului cu PSG.
În contrast, PSG a pornit pe o pantă ascendentă. Chiar dacă Barcelona a dat-o la o parte cu uşurinţă în optimile Champions League, Laurent Blanc a terminat victorios un sezon deosebit de strâns în Franţa. Mai mult, PSG a câştigat tripla, cu victorii în finalele ambelor cupe domestice (Cupa Franţei şi Cupa Ligii), iar Blanc (50 de ani) a fost numit, pentru a doua oară în cariera lui, antrenorul anului în Franța. (Prima distincție o primea în 2008, pe când era încă la Bordeaux, echipă cu care câștiga campionatul în 2009.)
Ai zice că opt trofee în mai puţin de trei ani sunt suficiente pentru a te face favoritul tuturor, cu atât mai mult al patronilor din Qatar. Însă planul miliardarilor din Orientul Mijlociu este să transforme PSG în cel mai mare club din Europa. Pentru asta, e nevoie de victorii în afara Franței, e nevoie de nume de marcă care să atragă interes din toată lumea. După cum se vede din ce în ce mai des, strategia nu se rezumă numai la actorii de pe teren, ci şi la dirijorii de pe bancă. Blanc este un tip calm, introvertit şi, de aceea, nespectaculos. Situaţia lui aduce puţin cu cea a lui Pellegrini, care, deşi a a avut rezultate bune cu City, pur şi simplu nu are carisma unui Pep Guardiola, nu are farmecul personal care să ofere clubului un capital enorm de imagine. De aceea, de fiecare dată când un nume de marcă a devenit liber de contract (cum ar fi cazul lui Mourinho), poziţia lui Blanc la PSG a devenit nesigură. Speculaţiile au început practic din momentul în care a ajuns la club şi probabil vor continua indiferent de succesul pe care îl are Blanc, al cărui contract expiră în vară.
Parizienii sunt dispăruţi în orizont în Ligue 1, la 24 de puncte distanță de Monaco, echipa de pe locul doi. Nu au pierdut nici măcar un meci sezonul ăsta şi au făcut doar patru egaluri. Zlatan Ibrahimovic îşi sfidează în continuare vârsta (34 de ani), cu 21 de goluri în 20 de meciuri în Ligue 1, iar Angel Di Maria îşi continuă reabilitarea după coşmarul trăit la Man Utd şi pare să fi revenit la forma sa maximă. Pe scurt, patronii lui PSG ar trebui să facă tot posibilul să asigure stabilitatea unei echipe care are şanse să ajungă departe anul ăsta.
Cu atât mai mult cu cât echipa pe care o întâlnesc diseară pe Parc des Princes e definiţia instabilităţii. Dacă pe vremea asta anul trecut, Chelsea conducea Premier League, 12 luni mai târziu clubul se zbate pe un incredibil loc 12, fără Mourinho şi cu Guus Hiddink angajat în regim temporar, până la vară. E drept, de când a venit olandezul pe bancă, londonezii nu au mai pierdut niciun meci, dar jumătate din cele 12 jocuri fără înfrângere au fost egaluri. Încurajant, dar nu tocmai o revenire în forţă. Mai mult, în timp ce PSG poate conta pe un lot aproape complet, Chelsea i-a pierdut pe John Terry şi Kurt Zouma (perechea preferată de fundaşi centrali) în ultimele două meciuri, şi îl mai are şi pe Nemanja Matic suspendat. Pentru prima dată în ultimele trei întâlniri, se poate spune cu destulă convingere că PSG e cu adevărat favorită.
În celălalt meci al zilei, Benfica joacă acasă cu un Zenit Sankt Petersburg care a impresionat serios în grupe, dar căreia îi lipsesc acum meciurile oficiale (în Rusia este pauză competițională).
Miercuri, o surpriză şi mai mare, cu numele de Gent, îşi continuă prima aventură în Champions League contra unui Wolfsburg care se cam chinuie în Bundesliga. Tot miercuri, Zinedine Zidane îşi face debutul ca antrenor într-o competiţie europeană: francezul și ai săi se deplasează pe Stadio Olimpico, pentru meciul contra Romei. După un început bun în La Liga (cinci victorii şi un singur egal), adevăratul test pentru francez vine în Champions League, eterna obsesie a Realului. Dar atmosfera din avionul madrilenilor e bună:
Real Madrid en route to Rome… #UCL pic.twitter.com/bl4vjbsXVA
— Champions League (@ChampionsLeague) February 16, 2016