Chelsea răspunde provocării lui Sarri, trece de Spurs și se califică în finala Cupei Ligii. Acolo așteaptă Man City

Danny Coposescu 25 ianuarie 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

„În general, Maurizio Sarri e un tip paternal,‟ spunea joi dimineață Jonathan Wilson, pentru The Guardian. Toată săptămâna, personalitatea italianului a fost unul dintre subiectele principale în bula presei sportive, înainte de returul semifinalei cu Spurs în Cupa Ligii.

E normal, de vreme ce antrenorul lui Chelsea a încălcat una din regulile sfinte la nivelul cel mai înalt: nu-ți critica niciodată jucătorii în public. Ba mai mult, aici nu-i vorba doar de disconfortul tipic englez față de spălatul rufelor în public, care rămâne un semn de slăbiciune în anumite cercuri. Factorul agravant e contextul în care s-a întâmplat: un club și în particular un lot care au măcinat deja pe oricine a îndrăznit să agite apele.

De cealaltă parte, Eden Hazard e liber să recunoască cu seninătate că le-a scos peri albi tuturor celor sub care a lucrat și că va continua s-o facă. Atenția se va îndrepta din nou inevitabil spre Sarri și lumea se va întreba dacă-i o idee bună să observi discrepanța dintre potențialul și prestațiile omului tău cheie.

De vreme ce balanța puterilor s-a înclinat de mult în favoarea jucătorilor de top, probabil că nu. Și totuși, măcar pentru o seară, șutul metaforic în fund a funcționat. Chelsea și Hazard n-au arătat doar calitatea necesară, ci și spiritul de luptă pentru care Sarri spunea că nu vor fi niciodată cunoscuți. A fost strâns și tensionat, a fost nevoie de „loteria‟ penaltiurilor, dar Chelsea avansează pentru finala cu Man City.

Chelsea 2-1 Tottenham (4-2 la lovituri de departajare)

Mulți i-au imputat lui Sarri că n-a împărțit tocmai echitabil vina pentru forma recentă. Prezența lui Olivier Giroud în centrul atacului ar putea fi considerată un fel de concesie în sensul ăsta. Trebuie să fie tare greu să-l motivezi pe Hazard când știe că urmează 90 de minute deprimante, petrecute între doi fundași centrali uriași. Așa că managerul s-a hotărât să-i dea lui (și sieși) o mână de ajutor.

În pozițiile sale preferate, pe flancul stâng sau în spatele unui atacant pur-sânge, belgianul chiar e liderul pe care și-l dorește Sarri. Din primul până în ultimul minut, Hazard a fost alfa și adesea omega pentru jocul ofensiv al lui Chelsea. El a bătut cornerul din care N’Golo Kante a reușit cumva să strecoare un șut printre trei perechi de picioare. Tot el a finalizat centrarea ideală a lui Cezar Azpilicueta. Confruntată cu un pericol constant și imprevizibil în prima repriză, întreg planul lui Tottenham s-a dus pe apa sâmbetei – deși e greu de precizat în ce fel ar fi trebuit să arate.

Pe de-o parte, Pochettino are multe circumstanțe atenuante pentru eșecul total din jumătatea asta. Spurs s-au prezentat practic într-un picior pe Stamford Bridge. Cu atâtea accidentări, nu-i de mirare că tipica energie le-a lipsit și celor sănătoși. Că lucrurile s-au îmbunătățit incomparabil după pauză e de-a dreptul remarcabil. La fel e și caracterul lui Fenarndo Llorente, care a amenințat să întoarcă pe dos scenariul întâlnirii. Lovitura de cap cu care a egalat la general e exact genul de șansă ratată weekendul trecut la Fulham.

Pusă într-o situație complicată, Chelsea a arătat în sfârșit o altă față. Impresia pe care-a lăsat-o în ultima vreme a fost că, atunci când lucrurile nu merg strună, mecanismul se defectează total. De data asta, însă, gazdele n-au refuzat bătălia. Dimpotrivă, au călcat din nou pe accelerație și din iureșul ultimelor 20 de minute Giroud trebuia să iasă măcar cu o dublă. În tribune, Gonzalo Higuain, împrumutat proaspăt de la AC Milan, își freca deja palmele.

Dar triumful la loviturile de departajare se potrivește și mai bine cu firul narativ. Jorginho și David Luiz și-au păstrat cumpătul, Eric Dier și Lucas Moura nu. Iar Sarri n-a ezitat să ofere concluziile corespunzătoare: „Problema pe care-am semnalat-o se leagă de motivare. Astăzi, am reacționat foarte, foarte bine și jucătorii au arătat un nivel foarte bun de determinare. Acum trebuie să urmeze continuitatea.‟

Calitatea asta va fi decisivă luna viitoare, când Chelsea se va bate cu Man City în cupă și în campionat, pe parcursul a două săptămâni.

 

Happening now