Chiar pleacă Messi de la Barcelona? Cum s-a ajuns aici, ce se poate întâmpla mai departe. Și cine-l poate câștiga pe Leo?
Ciprian Rus 5 august 2021Rămăseseră puține certitudini în fotbalul de azi. De azi, avem o certitudine mai puțin, în caz că, fără cea care tocmai s-a năruit, celelalte ar mai avea vreo valoare: Leo Messi se desparte de clubul vieții sale. O anunță clubul, într-un comunicat sobru, în care fiecare cuvânt doare.
„În ciuda faptului că se ajunsese la un acord între FC Barcelona și Leo Messi și în ciuda intenției ferme a ambelor părți de a semna un nou acord azi, acest lucru nu se va putea oficializa din pricina obstacolelor economice și structurale”, sună anunțul postat pe rețelele sociale de clubul catalan.
Citit printre rânduri, comunicatul disculpă cele două părți și aruncă vina, pe de o parte, pe criza economică și pe gestiunea dezastroasă moștenită de Barcelona de la administrația Josep Maria Bartomeu, dar, mai ales, pe reglementările rigide ale Ligii Spaniole de Fotbal, LaLiga, care impune un prag restrictiv al masei salariale în raport cu încasările clubului.
Sunt săptămâni bune de când noul președinte, Joan Laporta, încearcă să obțină o derogare de la Ligă pentru a putea înscrie contractele noilor veniți pe „Camp Nou” și – mai ales – al lui Lionel Messi, dar organizatorul campionatului iberic s-a dovedit de fiecare dată inflexibil.
Prin ce surprinde vestea eventualei despărțiri dintre Messi și Barcelona
Vestea șochează mai ales pentru că, după alegerea noului președinte, Leo Messi părea mai atașat ca oricând de Barcelona. Pe Messi și Laporta îi leagă o veche și trainică prietenie, iar mișcările din ultima vreme ale președintelui, inclusiv aducerea pe „Camp Nou” a lui Kun Aguero, un mare prieten al lui Leo, indicau clar că destinul starului argentian va rămâne legat de Catalonia.
Nu mai departe de miercuri, vestea că LaLiga semnase un consistent acord financiar cu un puternic fond de investiții, CVC, care ar fi dat o gură de oxigen cluburilor spaniole, a redeschis discuțiile despre iminentul acord dintre Messi și clubul vieții sale. Se vorbea despre un contract pe cinci ani, cu o opțiune de plecare a lui Leo în Statele Unite, în MLS, după al doilea an, ca ambasador „blau-grana”. Așteptat de unele publicații aproapiate Barcelonei chiar azi, acordul dintre Leo Messi și FC Barcelona s-a transformat, brusc, într-un comunicat de adio.
Mai e cale de întoarcere? Și cum stau lucrurile la Barcelona
Sub impactul veștii, dar și al lecturii comunicatului oficial, destui apropiați ai Barcelonei speră că anunțul clubului nu e decât un ultimatum dat președintelui Ligii, Javier Tebas. Războiul dintre cele două părți nu e nou, iar adeziunea Barcei la proiectul SuperLigii a tăiat și ultimile punți de dialog între cele două entități. Iar acordul bănos cu CVC, în loc să mulțumească Barcelona, a reaprins discuțiile despre „partea leilor” din tortul financiar al Ligii.
Din păcate, cifrele nu acoperă câtuși de puțin speranțele disperate ale fanilor Barcei. Clubul e în colaps financiar, jucători cu salarii uriașe, umflate ireal de ex-președintele Bartomeu, nu se dau duși de la club și nu acceptă ajustări semnificative, veniturile sunt grav afectate de pandemie. Matematic, întâlnirea dintre Leo Messi și FC Barcelona ținea de domeniul miracolului. Iar miracolul, ne spune comunicatul, nu a fost posibil.
N-a mai crezut Messi în Barcelona?
Dincolo de cifre, Leo Messi ceruse, întâi de toate, un proiect sportiv câștigător pentru a continua la Barcelona. Laporta i-a adus pe Emerson, Eric Garcia, Depay și Aguero. Probabil suficient pentru recâștigarea LaLiga și pentru un nou asalt spre Liga Campionilor. Zvonurile spun că picătura care a umplut paharul a fost imposibilitatea catalanilor de a-l lua pe Cristian Romero (Atalanta), un apropiat al lui Leo în echipa câștigătoare de Copa America a Argentinei. E Barcelona, azi, în ciuda transferurilor deja făcute, o echipă în care să mai creadă Leo Messi? Aceleași zvonuri spun că președintele Laporta ar fi vrut să se dispenseze de antrenorul Ronald Koeman, dar că nu a avut cele vreo 15 milioane de euro pentru a plăti desfacerea contractului. În plus, transferurile făcute nu au costat-o aproape nimic pe Barca, care n-a reușit să pluseze la salariul lui Wijnaldum, pe care PSG i l-a furat, practic, din avion.
Încotro pentru Messi?
Și totuși: unde ar putea ajunge Leo Messi? Într-un fotbal aflat în plină criză financiară, variantele se numără pe câteva degete. PSG, care a ținut cu dinții de Mbappe, și care a făcut tranferuri cu salarii uriașe – inclusiv Sergio Ramos de la Real Madrid – a cam depășit limita „fair-play”-ului economic impus (?) de UEFA. Manchester City, cea mai probabilă destinație pentru Leo, tocmai a bătut recordul britanic de transferuri, plătind 100 de milioane de lire pentru Jack Grealish. Iar Chelsea, care vântură bani mulți pentru Lukaku, chiar nu pare genul de proiect sportiv pe gustul și pe stilul lui Leo.
Și totuși, după „n” F5-uri, știrea rupturii lui Leo Messi de Barcelona se încăpățânează să rămână acolo, pe homapage-ul principalelor site-uri de sport din Spania și din lume. O lovitură nu doar pentru Barcelona, ci pentru întreaga ligă spaniolă, care ar pierde, astfel, cel mai important brand al său. E atât de ireală știrea, încât tentația e să pui verbele la condițional-optativ, să mai lași, cumva, o nuanță de dubitativ în toată povestea. Iar faptul că, la câteva ore de la anunțul postat pe site-ul clubului, nici un jucător al Barcelonei nu și-a luat adio de la Messi nu face decât să întărească suspiciunile unora. Mâine la 12, președintele Joan Laporta are anunțată o conferință de presă. Dacă, cumva, noaptea nu va da peste cap totul, așteptăm de la el toate explicațiile. Până atunci, prieteni, să spunem doar că Leo Messi ar putea părăsi Barcelona.
În loc de concluzii
Raul, Neymar, Casillas, Cristiano Ronaldo, Luis Suarez, recent Segio Ramos – toți au plecat de la cluburi uriașe când încă mai aveau un cuvânt de spus în fotbal. Dar despărțirea de Barcelona a lui Leo Messi ar fi, fatalmente, mult mai încărcată de sens și de emoție. Plecarea lui Leo, virtual Balon de Aur, după succesul din Copa America, e în stare să creeze un seism în fotbalul european. LaLiga ar pierde cel mai important atuu al său, Barcelona ar rămâne totalmente în aer, iar cine l-ar lua pe Leo ar lua, la pachet cu salariul, și presiunea apăsătoare de a câștiga totul în următorii ani.
Olimpiada aceasta, al cărei final e pus în umbră de știrea de joi seară, ne-a învățat multe despre presiunea pe care o resimt marii campioni. Despre Messi știm că vrea să câștige totul: o explicație, poate, dincolo de cifre, pentru despărțirea lui de Barcelona. Plecat la 13 ani peste Ocean pentru că nu avea bani ca să-și trateze boala care-l condamna să stea în afara fotbalului mare, Leo părăsește Catalonia după două decenii. Poate, copilul din Rosario vrea să mai crească și la 34 de ani. Nu știm destinația, dar știm călătoria. Iar povestea devenirii sale va rămâne FC Barcelona. E una dintre puținele certitudini care ne rămân.
Lionel Messi at Barcelona.
Thank you for the memories. 💙❤️ pic.twitter.com/PA3JMaShGV
— B/R Football (@brfootball) August 5, 2021
Lionel Messi’s run at Barcelona.
🐐 numbers. pic.twitter.com/po7IumkALm
— B/R Football (@brfootball) August 5, 2021
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni