Cine, unde şi pentru cât: cluburile europene au o vară ocupată pe piaţa de transferuri
Danny Coposescu 6 iulie 2016În Regatul Unit, se numeşte „the silly season“. E perioada aceea a anului când orice jucător care e cineva în lumea fotbalului e dat transferat la orice club care are un nume sonor. Vara asta, Europeanul care încă se joacă s-a dovedit doar o mică distragere de la vuietul de zvonuri şi propuneri, devenit o industrie în sine. Că vreun jucător era plecat în Franţa cu naţionala sa nu a fost un impediment în sensul ăsta: agenţii nu îşi iau pauză ca să se uite la meciuri. Aşa se face că avem deja o serie de „done deals“ pe care să le prezentăm, alături de o serie câteva şoapte discrete încă neconfirmate.
DONE DEALS
Zlatan şi Bailly la Manchester United
Cel mai tare transfer al verii nu a costat niciun cent: Zlatan Ibrahimovic a semnat cu Manchester United după ce îi expirase contractul la Paris Saint-Germain. Atacantul de 34 de ani se reuneşte cu Mourinho după un sezon petrecut împreună la Inter Milano. Ambii şi-au făcut complimente la dezvăluire, ceea ce nu surprinde, pentru că au părut mereu clădiţi din acelaşi material. Dacă United a avut probleme cu atacanţii sezonul trecut, atunci un vârf care a marcat cel puţin 35 de goluri în ultimele cinci sezoane e soluţia evidentă.
In case you (somehow) missed it earlier – Zlatan Ibrahimovic is a United player! #ZlatanTime https://t.co/bEyo8DA0Sp
— Manchester United (@ManUtd) July 1, 2016
Cealaltă zonă cu probleme, defensiva centrală, a primit un boost serios prin venirea tânărului Eric Bailly (22) de la Villareal, pentru aproape 40 de milioane de euro. Bailly şi-a ajutat fosta echipă să termine pe 4 sezonul trecut, cu una dintre cele mai sigure apărări din campionatul spaniol.
Nolito şi Gündogan la Manchester City
Pentru un duel Guardiola – Mourinho, ai nevoie de cea mai bună distribuţie. Pep şi-a îndreptat rapid ochii către cele două ligi unde a activat până acum şi o chinuie pe Borussia Dortmund şi de la distanţă: Ilkay Gundogan lipseşte din lotul Germaniei la Euro din cauza unei accidentări recurente, dar cu siguranţă şi-a pus timpul liber la bun folos.
Alături de el vine şi Nolito de la Celta Vigo, unul dintre cei mai buni jucători ai Spaniei la European. Atacantul are 29 de ani dar trece prin a doua tinereţe, după un sezon foarte bun cu Celta.
Granit Xhaka la Arsenal
Vestea că Vardy l-a refuzat pe Arsene Wenger (probabil spre binele amândurora, dat fiind stilul de joc al atacantului) a fost îndulcită de semnarea unuia dintre cei mai promiţători mijlocaşi, elveţianul Granit Xhaka. Constant în topul paselor reuşite la Euro şi cu abilitatea de a controla ritmul jocului, playmaker-ul se potriveşte ca o mănuşă ideologiei imprimate de Wenger la Arsenal în ultimii zece ani.
Sadio Mane la Liverpool
Jürgen Klopp nu a fost grozav de mulţumit de vârfurile pe care le-a avut la dispoziţie în primul sezon, cu siguranţă nu de Christian Benteke. Aşa că a mişcat rapid pentru un jucător pe care l-a urmărit încă de la Jocurile Olimpice din 2012, când Mane juca pentru Senegal. Treaba bună pe care a făcut-o în ultimele două sezoane la Southampton şi viteza de care dispune îl recomandă pe Mane pentru un sezon bun la Liverpool.
Ben Arfa şi Krychowiak la PSG
Parizienii au un antrenor nou în Unai Emery şi spaniolul nu a pierdut timpul de când a ajuns în Franţa. De la fostul club, Sevilla, l-a luat deja pe polonezul Krychowiak, care a ajuns cu Polonia la câteva penaltiuri de o semifinală europeană.
Mult mai entuziasmantă pentru fanii lui PSG va fi venirea lui Hatem Ben Arfa, care s-a reinventat la Nice. De când s-a lăsat de excentricităţile extra-sportive care l-au exilat din Anglia, Ben Arfa a produs momentele magice de care ştie toată lumea că e capabil. Cât timp atenţia sporită de la PSG nu îi ia minţile din nou, francezul poate să-l facă pe Zlatan măcar parţial uitat.
Sanchez şi Hummels la Bayern
Carlo Ancelotti continuă venerata tradiţie bavareză de a face raiduri la rivalele lui Bayern din Bundesliga, după cei mai buni jucători. După Götze şi Lewandowski, tocmai căpitanul Matts Hummels a părăsit vasul şi va trece de la Dortmund la Bayern, unde va reproduce parteneriatul de la naţională alături de Jerome Boateng.
Adolescentul Renato Sanchez vine şi el de la Benfica, pentru 35 de milioane de euro şi prestaţiile bune de la Euro cu Portugalia arată că preţul nu e (complet) nejustificat, cu atât mai mult dacă mijlocaşul ajunge cel puţin în finală cu naţionala sa.
Morata (înapoi) la Real Madrid
Cazul Alvaro Morata e unul puţin ciudat. Realul şi-a activat opţiunea de a-l re-cumpăra pe atacantul spaniol de la Juventus, pentru 30 de milioane de euro. Dar nici bine nu s-au uscat semnăturile pe contract, că au început deja zvonurile care îl dau pe Morata ori la Arsenal, ori la orice echipă care are 57 de milioane de dat, preţul pe care l-ar cere Real pentru atacantul tocmai adus adus acasă. Dacă Perez l-a strămutat pe Morata de la Juventus doar pentru a mai face nişte bani în plus, ar fi o mişcare cinică chiar şi pentru lumea fotbalului modern.
ZVONURI
Pogba la Man Utd sau Real Madrid
Telenovela verii îl are fără îndoială pe Paul Pogba ca personaj principal. În timp ce mijlocaşul încearcă să-şi ducă echipa în finala Europeanului, speculaţiile acoperă fiecare aspect, de la preţul pe care Juventus l-ar cere, până la preferinţele proprii ale jucătorului.
Un lucru e clar: Man Utd şi Mourinho îşi doresc arzător să corecteze una din greşelile făcute de Sir Alex Ferguson, care l-a lăsat pe Pogba să plece de la club în 2012. Remedierea îi va costa însă pe englezi şi sunt şanse mari ca recordul stabilit de transferul lui Bale la Real să cadă vara asta.
#Mourinho wants to invest € 250 million to sign Paul #Pogba@juventusfc
Details: https://t.co/KVpKekvDTu pic.twitter.com/vrY658K24S
— Calciomercatocom(En) (@CmdotCom_En) July 6, 2016
Mkhitaryan la Man Utd
Singurul motiv pentru care trecem asta la zvonuri e faptul că armeanul de la Dortmund încă nu a apărut în tricoul lui United. Altfel, se pare că transferul e ca şi realizat. Dincolo de evacuarea tristă de la clubul german, un atac cu Ibrahimovic, Martial, Mata, Rooney şi Mkhitaryan arată demn de tradiţia unui club ca Man Utd.
Lacazette la Arsenal
Wenger are nevoie de un atacant. Fanii îi cer asta în fiecare sezon, oricât de bine ar juca Giroud, dar de obicei primesc un mijlocaş creativ (cum ar fi Xhaka). Numele lui Alexandre Lacazette a fost legat de Arsenal şi anul trecut, așa că atacantul lui Lyon a revenit în morişca de zvonuri de la Arsenal. Costul nu ar fi mare, Lacazette şi-a clădit o reputaţie bună în Franţa şi transferul i-ar mai împăciui pe suporterii „Tunarilor“.
? The press have linked @Arsenal with two internationals and a young keeper
➡️ Media Watch https://t.co/C3A5m1pbeI pic.twitter.com/yXmsYmBMBE
— Arsenal FC (@Arsenal) July 6, 2016
Gomes şi Witsel la Chelsea
Portughezul de 22 de ani Andre Gomes a captat atenţia la Valencia sezonul trecut, şi acum cu Portugalia la European. Se spune că spaniolii ar fi refuzat deja o ofertă de 40 de milioane din partea echipei lui Conte şi că Chelsea va insista să pună mâna pe mijlocaşul central.
Gomes ar putea face pereche la mijloc cu belgianul Axel Witsel, pe care Chelsea încearcă să-l fure de sub nasul lui Everton, într-un transfer care ar trimite în jur de 30 de milioane de euro la Zenit St. Petersburg.