Concluziile Cameliei Potec: „Ne bucurăm că sportul nostru a început să fie vizibil. Avem o generație tânără care își dorește să ajungă la performanțele liderului echipei naționale”

Andreea Giuclea 11 decembrie 2023

Duminică seara, după ce s-au câștigat ultimele medalii, după ce s-au bătut ultimele recorduri – ultimul fiind chiar un impresionant record mondial -, după ultima ceremonie de premiere, tribunele bazinului din Otopeni s-au golit, muzica s-a oprit, iar organizatorii au început să strângă echipamentele. Au rămas doar câțiva copii, care și-au implorat părinții să mai aștepte puțin, sperând să mai prindă un autograf de la irlandezul Wiffen sau de la David Popovici, care le promisese celor cărora nu apucase să le semneze că se întoarce după premiere. Și-a ținut promisiunea și a revenit pe marginea bazinului, aproape de ora 21.00, și le-a semnat tuturor pe căști, tricouri, agende, mâini și mascote.

Au fost mulți copii fericiți și inspirați în ultimele zile pe marginea bazinului din Otopeni, probabil cea mai importantă reușită a acestui eveniment, pe care România l-a încheiat cu două medalii de bronz, opt prezențe în finale, multă experiență pentru înotătorii tineri, și cu satisfacția de a fi organizat o competiție sportivă de nivel înalt în condiții foarte bune.

Camelia Potec: Ne-am depășit obiectivele

La finalul competiției, în timp ce David semna ultimele autografe, Camelia Potec, președinta Federației de Natație, a oferit primele concluzii:

„Din punct de vedere administrativ, putem să spunem, în primul rând, că s-a încheiat o perioadă lungă de timp cu stres mult, cu emoții multe, cu multă, multă muncă, și ne bucurăm că a ieșit exact așa cum ne doream, în cele mai multe cazuri. Iar din punct de vedere al performanțelor sportivilor noștri, ne bucurăm că, în primul rând, au avut oportunitatea să înoate în fața publicului românesc, să se bucure de bazinul acesta de acasă, la cel mai înalt nivel, la un Campionat European de seniori. Și majoritatea dintre ei au avut performanțe, sau cele mai bune performanțe, în probele pe care le-au înotat. Așa cum s-a observat, am avut și copiii, de 14, 15, 16 ani, care au reușit să se autodepășească, care au bătut recorduri naționale, care au reușit să se califice și în semifinale, iar unii dintre ei în finale.

Per total au avut o competiție de succes din toate punctele de vedere. Ne-am depășit și obiectivele pe care le-am avut, dar cel mai mult contează că cei mici s-au simțit bine, dar că avem și o generație tânără care vine din spate și-și dorește să ajungă la performanțele liderului echipei naționale, ale lui David, și eu sper că de-acum încolo va fi din ce în ce mai bine.”

Despre medalia lui Andrei Ungur:

Având în vedere forma pe care a arătat-o și la campionatele naționale, sincer ne așteptam, dar pentru că nu avea foarte mare experiență în marile competiții, cred că a fost un pic mai dificil și pentru el și pentru noi să ne gândim atât de departe, la o medalie, pentru că trebuia să treacă de calificările din serii și de semifinală. În momentul în care am văzut că s-a calificat în finală, am văzut și declarațiile de după probă că își dorește să înoate sub 50 de secunde, atunci totul era clar. Dorință exista, pregătire s-a văzut că a existat, pregătirea foarte bună. Acum, depindea și de ceilalți, cât de repede înotau. Dar iată că a reușit o performanță bună, o performanță extraordinară, o medalie de bronz, și asta o să-i dea încredere pe viitor, chiar și în bazin lung.

Despre bugetul competiției:

N-am tras linie, avem procedură de licitație, avem autocare, avem cazările rezervate, dar aproximativ sub 2 milioane de euro, având în vedere că taxa (de organizare) a fost aproape 1 milion și noi cu organizarea am scăzut cât am putut, de unde am putut. Ne-am fi dorit să putem să aranjăm la un nivel și mai înalt decât ceea ce s-a văzut aici, dar suma este chiar sub 9 milioane de lei.

Despre public:

Ne-am bucurat foarte mult, și acest lucru s-a văzut și în această seară. Sportivi care au înotat în finală – David are deja experiența de a înota în fața unui public numeros – dar pentru Robert a fost un lucru extraordinar, și performanța pe care a avut-o a fost una foarte foarte bună și acest lucru cred că și s-a datorat si publicului. Ne bucurăm, în primul rând, că David atrage un număr atât de mare de spectatori și că sportul nostru a început să fie vizibil și copiii, alături de părinți, încep să vină și în tribunele unui bazin de înot la un campionat de asemenea anvergură.

Este normal (n.r: să fie mai mulți în weekend, la cursele lui David), în primul rând că David este deja, cum am spus, vârful echipei naționale de înot, dar și pentru că sunt ferm convinsă că publicul n-ar fi fost atât de un numeros nici în timpul săptămânii, chiar dacă David ar fi înotat, pentru că toată lumea lucrează, traficul știm cum este în București, drumul până aici nu este foarte ușor. Și ne bucurăm că, totuși, în weekend am avut tribunele pline.

Despre emoțiile organizării:

Foarte mari emoții, de la început până la sfârșit. A fost stresul foarte mare pentru că, așa cum am zis la începutul competiției, am avut în ultimele trei luni în fiecare săptămână comisie de la Federația Europeană, câte două, trei persoane. Au fost foarte multe lucruri de pus la punct, ne-am mai și certat, am avut și păreri diferite, dar iată că la finalul acestei competiții putem spune că rămânem prieteni, putem spune că ne-am îmbrățișat și ne-am mulțumit unii altora pentru munca depusă și pentru toate lucrurile care, la urma urmei, au fost constructive.

Nu foarte curând. (n.r.: întrebată dacă ar mai organiza o astfel de competiție). Dar, probabil că, după două săptămâni de odihnă o să am altă părere, pentru că, oricât de greu ne-ar fi fost, din punct de vedere organizatoric, oricât de greu a fost să aducem partea aceasta financiară și bugetul și partenerii externi, bucuria sportivilor și șansa sportivilor de a înota în fața publicului din România și de a înota acasă este mult mai mare și mult mai importantă. Iar noi, pentru sportivii noștri, în primul rând, vom face tot ce e posibil ca ei să fie bine.

Concluziile anului competițional 2023:

Mai avem o competiție săptămâna viitoare la Miercurea Ciuc, dar seniorii noștri se întorc săptămâna viitoare, probabil de marți, la pregătire până înainte de Crăciun. Și noi la fel, ne întoarcem la birou, acum intră și partea de birocrație, mai avem multe documente de finalizat și rămâne să vedem fiecare cum ne pregătim și de sărbători, că, la urma urmei, și acest lucru este important. Se termină un an greu, dar eu zic că, atunci când vom trage linie, eu zic că este un an bun.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.