Corespondență de la Roma I David Popovici: „E despre multă muncă și multe sacrificii și totul se rezumă la cât de mult îți dorești. Iar eu îmi doresc foarte tare.”
Andreea Giuclea 11 august 2022O sală plină de jurnaliști străini l-a întâmpinat pe David Popovici la Roma în prima zi a Campionatelelor Europene de natație pentru seniori găzduite de Stadio Olimpico del Nuoto, unul din cele mai vechi și încărcate de istorie bazine din lume.
Parte din complexul sportiv Foro Italico, construit în anii 1930 intre Monte Mario și râul Tibru – care găzduiește printre altele și stadionul Olimpico și stadionul de tenis pe care se joacă Openul Italiei -, bazinul descoperit are o mitologie aparte. La Campionatele Mondiale din 2009, apogeul erei supercostumelor de poliuretan, interzise ulterior, s-au doborât aici 43 de recorduri. Unele încă sunt în picioare, inclusiv cele la 100 și 200 de metri liber, probele în care înoată David Popovici începând de mâine.
E bazinul preferat al înotătorului de 17 ani, din cele în care a concurat până acum. E bazinul unde anul trecut, la Europenele de Juniori, și-a anunțat sosirea în lumea mare a înotului. Îi place că e în aer liber, că e înconjurat de pini, că se simte rapid în apă și că aici s-a scris istorie. Cum vrea să scrie și el.
După două zile de antrenamente, înainte să înceapă să concureze, s-a întâlnit cu jurnaliștii în cadrul unui eveniment organizat de Arena, sponsorul său de echipamente. Pe terasa unui bar din complexul de tenis, a povestit despre obiectivele sale la aceste Europene – unde e văzut ca favorit în probele de 100 și 200 de metri liber, dar unde mai concurează și la 400 de metri liber și cu ștafeta -, dar și despre cum se raportează la recorduri, la adversari și la popularitate.
Cum se simte și ce obiective are:
„Mă simt bine, mă simt relaxat, cred că am avut puțin timp de la Mondiale să reintru în atmosfera unei noi competiții. Abia aștept, o să fie distractiv să înot în aer liber cu o atmosferă frumoasă. Pentru acest an, cred că ne-am cam îndeplinit ce ne doream la Mondiale. Dar de ce să ne oprim aici, nu ne forțează nimeni să ne oprim. Dar tot ce vreau să obțin, și de aici și de la Mondialele de Juniori care urmează, e să mă distrez. Medaliile, recordurile sunt doar un bonus. Dacă reușim să ne simțim bine, vom fi mulțumiți.”
Ce i se pare distractiv la înot:
„Totul e distractiv, sportul e distractiv. Să obosești foarte rău și să-și vină să vomiți, să ți se urce sângele la cap, și asta e distractiv. Nu pe moment, dar după jumătate de oră, după ce nu-ți mai vine să te omori, e fun. Simți că totul merită.”
Ce înseamnă sacrificiul pentru el:
„Pentru mine, înseamnă să duc un stil de viață dificil, în care trebuie să mă trezesc devreme, să mă antrenez și dacă nu am chef, în care trebuie să mă împing dincolo de limita umană. E vorba despre ce ești dispus să faci și alții nu sunt. Asta include să trăiești o viață diferită, cu multe restricții, pur și simplu nu poți să faci lucruri pe care alții pot. Dar nu mă deranjează. Poate aș vrea să merg la o petrecere și nu pot pentru că am antrenament la 6 sau 7 a doua zi, dar îmi amintesc de ce fac tot ce fac.”
Cum își explică rezultatele bune:
„Cred că fotbalistul Erling Haaland a fost întrebat același lucru după un meci bun și după un breakthrough ca cel pe care l-am avut eu și nu știa foarte bine engleză atunci, dar a răspuns la obiect, a spus: „Work. Hard work”. E doar despre multă muncă și multe sacrificii și totul se rezumă la cât de mult îți dorești. Iar eu îmi doresc foarte tare.”
Despre întâlnirea cu Jim Montgomery:
„A fost foarte frumos din partea lui să vină în România, am vorbit mult, are multe povești incredibile, mai ales că a trăit într-o perioadă foarte interesantă a înotului american. Am învățat multe lucruri, care vor rămâne secrete. Dar e un om minunat.”
Despre recordul mondial la 200 de metri liber:
„Recordul la 200 e puțin mai greu decât la 100. Ce-a reușit Paul Biedermann în Roma în 2009 a fost o cursă absolut incredibilă. E un record dificil, dar nu cred că e imposibil. Și Paul e om și a fost om când a făcut-o, și eu sunt om.”
Cum i se pare și cum gestionează atenția:
„E puțin obositoare, e mai obositoare decât înotul în sine. Cum o gestionez? Simplu, o ignor. (râsete). Nu mă refer la genul ăsta de întâlniri, dar în sensul că nu mă uit niciodată la interviuri cu mine, nu mă urmăresc la televizor. Am luat o pauză de la social media. Dacă nu ar fi oamenii să mă recunoască pe stradă, aș uita că sunt așa cunoscut în România. Și în lumea înotului.”
Și cât de faimos e în România?
„Foarte. E puțin ciudat, dacă vreau să merg pe o stradă aglomerată sunt oprit pentru fotografii. Și e ok, nu mă deranjează, îmi place că oamenii mă apreciază. Dar dacă trebuie să ajung undeva, atunci o să iau bicicleta. Sau merg cu șapcă, ochelari de soare și o mască.” (râsete)
Despre filosofia stoică:
„Antrenorul mi-a vorbit de stoicism și de filosofie, în general. E mult de învățat din ea și există o conexiune bună cu sportul, mai ales în cazul stoicismului. O folosesc în viața de zi cu zi, când vreau să mă motivez să intru în apa rece sau când n-am chef să fac nimic. La bază, e vorba, simplu, despre a trăi o viață fericită. Și mă ajută să trăiesc o viață fericită.”
Ce așteaptă în cursa de 400 metri liber:
„Nu știu, sincer. Ar fi frumos să-mi apăr titlurile la 100 și 200, dar la 400 chiar nu știu. E o provocare nouă, am vrut să încercăm și ce loc mai bun decât aici, unde e competiție și într-o piscină cu așa multă istorie.”
Cum se raportează la concurenți:
„Mai ales când e vorba de o cursă nouă, e important să știi la ce să te aștepți de la alții, dar la finalul zilei te întreci cu tine și cu cronometrul, despre asta cred că e înotul. Când încerci ceva nou, e important să vezi ce strategii au și ceilalți. Dar în general, la aproape fiecare concurs, mă concentrez doar asupra mea și dacă reușesc să fac asta cum trebuie, probabil că o să câștig.”
Ce înseamnă pentru el să fie comparat cu Alexander Popov:
„A fost un pionier al înotului. Ajută și similaritățile de nume la comparație (râsete). E onoare să fiu comparat cu el, desigur, dar am fost comparat și cu Ian Thorpe, și cu Michael Phelps, toată lumea mă compară cu toată lumea, am fost numit îm tot felul de feluri. Îmi plac toți, îi admir, dar vreau să mă concentrez asupra mea și să fiu primul David Popovici.”
Ce îl diferențiază de Dressel și Chalmers:
„Sunt mai mari decât mine. (râsete) Dressel are o strategie diferită la 100, de exemplu. Eu și Chalmers avem strategii oarecum similare. Toți trei suntem aproape la fel de buni și am fost toți destul de aproape de recordul mondial, mai mult sau mai puțin. Cred că ce ne diferențiază într-o cursă, dacă ar fi să concurăm unul împotriva celuilalt, e pur și simplu cui îi e mai foame pentru o medalie.”
Dacă îi place porecla de „Magicianul”:
„Am fost pasionat de magie când eram mai mic, îmi plăceau trucurile cu cărți. Era un hobby înainte de înot, dar nu mai e. Am fost numit așa și pentru ce fac în bazin, dar din nou, nu cred că mă reprezintă. Îmi place că cred despre mine că sunt un tip simplu care doar înoată rapid.”
*
Competiția e transmisă de TVR. Programul și rezultatele LIVE pot fi văzute AICI.
Lotul României la Europenele de la Roma e format din 11 sportivi, care vor concura în probe de înot, sărituri în apă și high diving:
ÎNOT:
David Popovici (100 m liber, 200 m liber, 400 m liber, ștafetă 4×100 m liber)
Alexandra Dobrin (200 m mixt, 400 m mixt)
Alexandra Victorița Bogdăneci (50 m fluture, 100 m fluture)
Patrick Sebastian Dinu (100 m liber, ștafetă 4×100 m liber)
George-Alexandru Stoica-Constantin (100 m liber, ștafetă 4×100 m liber)
Mihai Gergely (100 m liber, 200 m mixt, ștafetă 4×100 m liber)
Andrei Mircea Anghel (50 m spate, 100 m spate);
SĂRITURI ÎN APĂ:
Amelie Forster (trambulină 1 m)
Angelica Muscalu (platformă 10 m);
HIGH DIVING:
Cătălin Preda
Constantin Popovici
FOTO: FINA
*