Cristi Ioniță: „Indiferent de cât de grei au fost cei 6 ani, suporterii Rapidului au rămas acolo şi vor rămâne acolo indiferent de ce urmează”

Ciprian Rus 19 mai 2021

Într-un moment în care lupta în partea de sus a clasamentului Ligii 1 a fost mai sterilă ca în alți ani, „sângele proaspăt” și energia pe care le promite promovarea Rapidului – ca și promovarea Craiovei – nu pot decât să aducă un plus campionatului nostru. Suporter al Rapidului și jurnalist sportiv, Cristi Ioniță a acceptat invitația Lead.ro de a pune în context spectaculoasa și îndelung așteptata revenirea a Rapidului în Liga 1.

Cristi, cum a fost obținută această promovare? Care au fost principalii actori, care au fost momentele sau mișcările (inclusiv transferurile) esențiale?

Din punctul meu de vedere, a fost o promovare obţinută cu trudă, cu multă suferinţă şi cu ceva noroc. Echipa Rapid a ştiut când să sufere pentru a reveni mai puternică şi a câştiga meciurile decisive. Momentul psihologic al promovării a fost, de departe, reinstalarea lui Mihai Iosif ca antrenor principal la mijlocul lunii martie, cu două etape înainte de sezonul regulat. Din păcate, echipa nu a mers foarte bine nici cu Adrian Iencsi şi nici cu Nicolae Grigore. Chiar dacă sunt mai experimentaţi, cel puţin ca jucători, decât Mihai Iosif, Iencsi şi Grigore nu au reuşit să vorbească pe limba jucătorilor.

Este esenţial să existe o chimie între antrenor şi jucători, iar Rapid avea nevoie de Mihai Iosif. A fost reinstalat cu două etape înainte de finalul sezonului regulat şi a obţinut două victorii care, în cele din urmă, au asigurat accederea Rapidului în play-off. Nu ştiu ce se întâmpla dacă Rapid rata îndeplinirea acestui obiectiv. Mai departe, în play-off n-a fost totul roz, dar până la urmă a venit şi promovarea, obţinută poate şi graţie inconstanţei de care au dat dovadă alte echipe.

Ce înseamnă această revenire pentru suporteri? Cât de grei au fost acești șase ani și cât de mare e bucuria acum?

Fiecare suporter trăieşte momentul în funcţie de firea lui. Sincer, eu cred că putem lega această promovare mai ales de inaugurarea noului stadion. Ar fi fost oarecum păcat ca echipa să inaugureze noul stadion jucând, în continuare, în Liga a II-a. Altfel, chiar dacă se mai supără sau chiar dacă mulţi profită de mediul online pentru a înjura, eu sunt convins că pentru suporterii Rapidului revenirea în Liga 1 nu înseamnă chiar ceva ieşit din comun. Spun asta în ideea că suporterii Rapidului au fost acolo întotdeauna, mai mulţi sau mai puţini. Au fost 10.000 sau 12.000 pe Giuleşti în Liga IV, au fost 20.000 sau 30.000 pe Arena Naţională, cu Steaua Armatei, au fost acolo cu Carmen, au fost acolo cu Asalt, au fost acolo cu Metaloglobus 2, au fost la Făurei, la Medgidia, la Afumaţi, au fost… şi cred că or să fie oriunde, indiferent de ligă şi de loc în clasament, pentru că toată lumea se înfige când este vorba de top, dar la greu se văd adevăratele caractere.

Ca să fac o paranteză, îmi aduc aminte cu drag de momentele în care echipa de handbal feminin a Rapidului era în Liga 2 sau printre ultimele clasate din prima ligă şi avea sala plină la meciurile de acasă sau câte 200-300 de susţinători la meciurile din deplasare. Deci, indiferent de cât de grei au fost cei 6 ani, suporterii Rapidului au rămas acolo şi vor rămâne acolo indiferent de ce urmează.

Apoi, ce înseamnă pentru Liga 1? Putem anticipa că interesul pentru campionatul românesc va crește odată cu promovarea Rapidului? În fond, este unul dintre cluburile cele mai iubite din România.

Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Într-adevăr, interesul pentru Liga I ar putea să crească, cum ar putea să crească şi când ne gândim că o să vedem dueluri între două echipe cu acelaşi nume, Universitatea Craiova. Am prieteni susţinători ai altor echipe şi îmi spun şi ei că le era dor ca echipele lor să întâlnească Rapidul. Sunt meciuri ce generează o altă atmosferă, alte ambiţii. Rapidul este o pată de culoare, indiferent de competiţia în care joacă şi în special graţie faptului că vine la pachet cu una dintre cele mai frumoase galerii din ţară. Consider că, în afară de partea financiară, un element care te face să te simţi cu adevărat fotbalist este atmosfera din tribune. Şi atunci, una e să joci cu cinci spectatori în tribună cine ştie pe unde şi alta e să joci cu zeci de mii de spectatori în tribune.

Sigur, nu sunt de acord cu situaţiile în care se depăşeşte limita. Îmi doresc să avem parte de atmosferă frumoasă şi plină de fair-play la fiecare meci în parte şi pe fiecare stadion din România, iar din acest punct de vedere îmi doresc ca fanii de la fotbal să se inspire din meciurile de rugby, de exemplu. Să învăţăm că sunt alte drame şi tragedii în viaţă, iar un eşec suferit de echipa favorită nu este un capăt de ţară, indiferent de circumstanţe.

Dacă ne gândim că Rapidul va juca pe un stadion nou și cochet, intuim că nu doar suporterii echipei, dar și ceilalți bucureșteni (și nu numai) vor avea o nouă alternativă pentru a participa la un eveniment sportiv live, nu? Altfel spus: putem spune că promovarea unei echipe ca Rapid este o veste bună pentru întregul oraș?

Nu ştiu în ce măsură promovarea unei echipe ca Rapid este o veste bună pentru întregul oraş. Cred că este un pic exagerat să spunem aşa ceva. Adică mă gândesc că sunt oameni care au şi alte plăceri în viaţă, nu neapărat o echipă de fotbal sau fotbalul ori sportul în general. Sincer, nu cred ca aş putea privi promovarea Rapidului ca o alternativă a bucureştenilor de a participa la un eveniment sportiv live. De ce? Pentru că interesul va fi atât de mare, iar stadionul este atât de mic, încât de acum înainte cred că o să fie foarte greu să găseşti bilete la un meci, indiferent de numele adversarului.

Din păcate, mulţi nu au înţeles că, pentru a avea anumite facilităţi, precum parcare, tribune acoperite sau căi de acces, trebuie ciuntit numărul de locuri. Şi uite aşa am ajuns să avem 14.000 sau 15.000 de locuri din cauza zonei extrem de înghesuite. Soluţii pentru a avea un stadion mai mare acolo existau, dar ţineau de domeniul SF-ului. Important este ca stadionul să fie plin la fiecare meci şi îmi doresc ca, acum, să nu mai existe probleme de organizare, pentru că au existat meciuri în trecut în care se vindeau mai multe bilete decât capacitatea disponibilă sau se permitea accesul „pe sub mână” şi ajungeai să ai mii de oameni cu bilete cumpărate şi care rămâneau pe la porţile stadionului pentru că nu mai erau locuri disponibile.

În final, ce așteptări trebuie să avem de la Rapid în sezonul următor? Care va fi obiectivul echipei? Cât de mult (și în ce direcții) trebuie să investească clubul pentru a fi sigur că poate face față în Liga 1?

Pentru Rapid, în actuala formulă, viaţa va fi foarte grea în Liga I. Cu tot respectul pentru jucători şi staff dar, dacă nu se fac investiţii, obiectivul, repet, în actuala formulă, nu poate fi decât salvarea de la retrogradare. Este nevoie de investiţii în jucători, dar de investiţii eficiente, investiţii făcute cu cap. Ideal ar fi ca membrii staff-ului să înveţe din greşelile altor echipe şi să nu arunce cu bani pe străini care să vină cu N kilograme în plus sau care n-au mai jucat de nu ştiu când. De asemenea, nu sunt de acord nici cu aducerea unor jucători pe care apoi să-i terfeleşti în public de la primul pas greşit pe care îl fac. Ştiu că sună ca un limbaj de corporaţie, dar ai nevoie de eficienţă. Ai nevoie de jucători care să ştie ce înseamnă spiritul Rapidului şi cu ce se mănâncă. Rapid nu-şi permite experimente.

La nivel de bancă tehnică, este greu să găseşti un personaj care să dea mai bine în peisaj decât Mihai Iosif. Poate doar Marius Şumudică ar fi o soluţie mai bună. Dacă mă gândesc bine, cei doi chiar seamănă atât din punct de vedere fizic, cât şi la nivel spiritual. Doar că Şumudică este ceva mai experimentat. Nici nu vreau să mă gândesc ce momente am avea dacă cei doi ar sta împreună pe banca Rapidului. Şi la nivel de juniori ar fi loc de investiţii, dar ca să creşti corespunzător nişte jucători ai nevoie de mulţi bani şi foarte multe facilităţi. Recomand celor care cred că fotbalul este doar despre a da cu piciorul în minge să urmărească măcar documentarele din seria „All or Nothing” pentru a vedea ce înseamnă cu adevărat un club sportiv în era modernă.

 

Foto main: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.