Cristina Neagu: „M-aș bucura să debutăm cu dreptul și să oferim României o victorie. Ne dorim să facem un pas înainte”
Andreea Giuclea 27 noiembrie 2018E momentul ca echipa României să facă un pas în față. E mesajul care s-a desprins din ultima întâlnire a echipei naționale de handbal feminin cu jurnalișii, cu două zile înainte de-a pleca spre Campionatul European din Franța (29 noiembrie – 16 decembrie). Reiese și din obiectivul stabilit de Federație – o clasare între locurile 1-6 –, dar și din declarațiile încrezătoare ale antrenorilor, jucătoarelor și oficialilor.
„Suntem pregătiți 100%”, crede Cristina Neagu. „Antrenamentele au decurs foarte bine, colectivul e unit, atmosfera e una bună și toate gândurile noastre merg acum spre primul meci, împotriva Cehiei. E special că meciul are loc pe 1 decembrie, vrem să oferim această bucurie unei țări întregi, avem și o mică revanșă de luat împotriva Cehiei, se joacă chiar de 1 decembrie și m-aș bucura să debutăm cu dreptul și să oferim României o victorie.”
Căpitanul României crede că punctele forte ale echipei vor fi apărarea și unitatea de grup și enumeră printre plusurile câștigate de echipă în ultimul an experiența și omogenitatea. „Dacă ne comparăm cu echipa de anul trecut, cred că avem doar trei debutante; anul trecut aveam cred că nouă, deci clar că s-a câștigat puțină experiență. Un plus e și anul de pregătire, pentru că am fost aproape aceleași jucătoare, cu două absențe, două fete care din păcate s-au accidentat. Deci cred că și ca omogenitate suntem mai bine în momentul de față.”
Întrebată de jurnaliști cum vede recordurile individuale pe care le poate realiza la acest turneu – îi lipsesc șase meciuri pentru a deveni jucătoarea româncă cu cele mai multe selecții la un Campionat European și 13 goluri pentru a deveni golghetera all-time a Campionatului European –, Neagu spune că nu statisticile individuale fac acest turneu special pentru ea. „E un campionat european special pentru că am această șansă să joc încă un turneu final alături de echipa României. Lucrurile acestea statistice și individuale pentru mine sunt mai puțin importante. Îmi doresc foarte mult să ajung cât mai departe cu echipa națională în turneu și atunci probabil că și lucrurile astea se vor acoperi. Însă cel mai important pentru mine e să practicăm un joc bun și să ajungem cât mai departe în competiție.”
Cât de departe poate ajunge această echipă? „Ne dorim să facem un pas înainte, dar trebuie să fim conștienți că un pas înainte față de ultimul Campionat European ar însemna semifinale, ceea ce ar fi senzațional pentru noi. Însă în colectiv încercăm să ne gândim doar la următorul meci, cel împotriva Cehiei. E cel mai important și ne-am dori ca până la ultimul meci, cu Norvegia, să fim deja calificate în grupa principală.”
Despre presiunea de a fi motorul echipei, Cristina spune că nu o mai simte, după atâția ani de când joacă un rol important la națională. „Știu că sunt multe așteptări de la mine, însă și eu am așteptări de la echipă, de la staf, nu mă gândesc la asta, încerc să dau tot ce am mai bun la fiecare meci și să-mi ajut colegele, uneori reușesc mai mult, alteori mai puțin.”
Obiectivele Federației
Despre obiectivele Federației de Handbal a vorbit Cristina Vărzaru, secretar general FRH: „Obiectivul principal e calificarea la Jocurile Olimpice. Pentru ca acest lucru să se întâmple ar fi de preferat ca la Campionatul Mondial de anul viitor să ne clasăm pe unul dintre primele 6 locuri, să putem organiza turneu de calificare pe teren propriu. Ca să putem să ne calificăm la Campionatul Mondial avem un turneu de calificare pe care ni-l dă clasarea la acest Campionat European. Revenind strict la acest European, obiectivul stabilit de FRH e clasarea între primele șase echipe, însă ceea ce ne dorim pe lângă acest obiectiv oficial e ca jocul echipei să fie unul în creștere.”
Vărzaru știe o obiectivul acesta – clasarea între primele șase echipe -, desi e greu de realizat, nu aduce presiune pe umerii fetelor, pentru că neoficial, ele își doresc mai mult de atât.
„E un obiectiv foarte greu de realizat, având în vedere că la Campionatul European nu întâlnești niciun adversar ușor, avem un grup de șapte-opt echipe care sunt cam la același nivel și doar forma de zi poate să decidă câștigătorul. Însă e un obiectiv care a fost stabilit împreună cu antrenorii, ne-am gândit la tot, la starea și forma în care se află echipa, la grupa pe care o avem, la echipele pe care urmează să le întâlnim în grupă. Eu sper să nu fie o presiune pe fete, chiar cred că ele îşi doresc în mod neoficial ca obiectivul acesta să fie depăşit.”
Vărzaru a mai spus că e mulțumită de cum a văzut echipa la Trofeul Carpați, mai ales de atitudinea și implicarea fetelor, dar și de naționala B. „M-am îndrăgostit de echipa naționala B a României, care are o atitudine senzațională, pentru mine asta înseamnă un viitor pentru România. De la acest turneu îmi doresc același lucru pe care mi l-am dorit de fiecare dată, indiferent de locul pe care l-am ocupat, că am fost jucătoare în teren, accidentată în tribună sau spectator. Îmi doresc ca echipa națională, care an de an ține România cu sufletul la gură și cu speranță, să facă un turneu care să le bucure în primul rând pe ele, pentru că dacă ele vor fi bucuroase la sfârșitul acestui turneu, atunci vom fi bucuroși și noi și toți românii.”
Câștigătoare a două medalii cu echipa națională (argint mondial în 2005 și bronz european în 2010), Cristina Vărzaru le-a transmis un mesaj jucătoarele tinere sau fără prea multă experiență la turnee finale: „Cel mai important e să se bucure de competiție și să ia fiecare meci pas cu pas, să se gândească și să stea focusate doar pe ce contează, adică pe handbal. Toată munca pe care ați depus-o trebuie expusă în teren. Priviți în interiorul vostru, acolo veți găsi puterea, în voi.”
FOTO: Sabin Malisevschi / Sport Pictures