Cristina Neagu pierde primul meci din postura de cea mai bună jucătoare din lume, CSM ratează restartul, iar HCM își joacă calificarea

Andrei Năstase 10 ianuarie 2016

După două săptămâni de pauză, vreme în care sportivele și-au tras sufletul după lungul Campionat Mondial din Danemarca, handbalul feminin a revenit în viteză, cu prima etapă de Liga Campionilor din 2016. Au reintrat în scenă eroinele din Danemarca, au revenit emoțiile pentru fetele și echipele din România, dar prima zi a competiției a adus mai degrabă vești anoste.

Cristina Neagu și Buducnost pierd la Gyor, iar campioana României, CSM București, care era în căutare de puncte în Macedonia, este învinsă pe muchie, 21-22, de Vardar Skopje. Înfrângerea le mută pe fetele antrenate de danezul Kim Rasmussen până pe locul patru într-o grupă ale cărei favorite sunt Gyor (Ungaria) și Buducnost (Muntenegru), campioana de anul trecut, când cea mai bună marcatoare a competiției a fost Cristina Neagu.

Între cele două echipe care domină handbalul feminin în ultimii patru ani există deja o rivalitate de poveste, iar meciul de sâmbătă a fost încă un capitol pe cinste. Unguroaicele au reușit să se impună, 22-20, în ceea ce avea să fie prima înfrângere a lui Buducnost în Liga Campionilor de la finala pierdută în 2014, tot în fața lui Gyor. Rezultatul de sâmbătă redeschide acum lupta pentru primul loc într-o grupă în care Cristina Neagu, Katarina Bulatovic și coechipierele porneau cu prima șansă.

Cristina Neagu a fost numită vineri, în urma voturilor și jurizării de pe notoriul site handball-planet.com, cea mai bună jucătoare de handbal a anului trecut, când Neagu a câștigat Liga Campionilor și medalia de bronz la Campionatele Mondiale. În ambele competiții, jucătoarea lui Buducnost obținea, pe lângă titlul de cea mai bună marcatoare, și distincția de cea mai bună jucătoare. Acum, toți specialiștii se așteaptă ca Federația Internațională de Handbal să o confirme pe Neagu drept cea mai bună handbalistă din lume.

Însă handbalistele lui Gyor (între care cinci finaliste ale Campionatului Mondial) nu s-au lăsat impresionate de renumele adversarelor și au reușit ceea ce mulți credeau că e imposibil – să le neutralizezi în același meci și pe Neagu, și pe Bulatovic. A fost un exercițiu defensiv desăvârșit, ajutat imens din poartă, unde norvegianca Kari Aalvik Grimsbø a făcut minuni. O altă campioană modială, neobosita Heidi Loke, a reușit tot ce și-a propus pe semicerc, iar olandeza Cornelia Groot, medaliată cu argint în Danemarca, a dominat fără ezitare linia de nouă metri.

Gyor intra la vestiare cu două goluri avantaj, 13-11, și – oricât de mult încercau Neagu și Bulatovic de la nouă și chiar zece metri, oricât de mult s-a zbătut Dragana Cvijic pe pivot – unguroaicele nu le-au mai primit pe campioanele en-titre înapoi în meci.

Mulți vor spune acum că proaspătul succes de la Mondiale a adus un suflu nou mai ales norvegiencelor de la Gyor. Și după realizările de sâmbătă, cine îi poate contrazice? Pentru că Loke a terminat meciul cu cinci reușite din șase încercări, Linn Yorum Sulland a fost cea mai bună marcatoare a meciului, iar Grimsbø, în poartă, avea la un moment dat un procentaj de aproape 40%.

Groot, olandeza care a jucat finala Campionatului Mondial din Danemarca, a marcat cinci goluri, iar de pe celălalt inter, brazilianca Amorim, revenită după o sâcâitoare accidentare, a contribuit și ea mai ales în momentele decisive, când Bulatovic și Neagu (ambele cu câte patru goluri) încercau să tragă echipa după ele.

Gyor - Buducnost

Dar nici Cristina și nici Katarina nu au prins ziua lor bună, un lucru pe care Dragan Adzic, antrenorul lui Buducnost, îl recunoștea imediat după meci: “Ambele echipe au avut probleme cu accidentările, dar Gyor a compensat pentru propriile absențe mai bine decât am reulit noi să o facem. Atacul nostru nu a mers prea bine astăzi; va trebui să jucăm mult mai bine în meciurile următoare”, spunea carismaticul Adzic.

Pentru echipa lui, nimic nu e pierdut. Buducnost păstrează primul loc într-o grupă de șase din care primele patru merg mai departe în sferturile de finală.

În aceeași Grupă 2, CSM Bucureşti a fost învinsă, 22-21, pe terenul campioanei Macedoniei, Vardar Skopje, într-o partidă în care ambele echipe s-au aflat la conducere, iar campioana României a avut șansele ei.

CSM, care în meciul precedent reușise un imens egal la Podgorica, pe terenul lui Buducnost, a început mai bine, reușind desprinderea la 6-3, după ce portărița Jelena Grubisic (Croația) părea să câștige clar duelul cu compatrioata ei, Andrea Penezic, puternicul inter al lui Vardar. Pentru macedonence avea să răspundă centrul Andrea Lekic, care marca de patru ori în prima repriză, pentru a-și duce echipa la trei goluri avans, 11-8.

De acolo, însă, campioanele României răspundeau năprasnic, egalând până la pauză și desprinzându-se la 13-11 în primele momente ale reprizei secunde. O surpriză părea posibilă.

Dar Vardar a schimbat planul defensiv, a început să o blocheze mai bine pe suedeza Isabelle Gullden (care chiar și așa reușea opt goluri), iar atacul bucureștencelor arăta primele ezitări. De partea cealaltă, Penezic și extrema Siraba Dembele abia începeau să-și ia viteză și marcau fiecare câte patru goluri.

Desprinderea decisivă apărea în chiar ultimele minute, când Vardar marca de trei ori consecutiv pentru a se distanța la 22-19. De acolo, CSM a încercat un ultim effort, s-a apropiat la 21-22, dar a ratat șansa egalării pe ultimul atac.

Kim Rasmussen, antrenorul lui CSM, cel care reușea să conducă Polonia până pe locul patru la recentul Campionat Mondial, spunea că din cauza accidentărilor unele jucătoare au stat pe teren mai mult decât ar fi vrut el, și asta s-a văzut pe final, când fetele lui nu au mai găsit rezerve de energie. “Dar suntem dezamăgiți nu neapărat pentru joc, ci mai degrabă pentru că ne întoarcem acasă fără puncte. Vardar a marcat golurile importante exact la momentul potrivit”, conchidea Rasmussen.

CSM București rămâne cu 5 puncte și cade astfel pe locul patru într-o grupă condusă de Buducnost și Gyor, cu câte șapte puncte, iar Vardar urcă pe trei, cu un punct mai mult decât campioana României.

În cealaltă grupă, HCM Baia Mare joacă acasă cu Fluery Loiret, campioana Franței, de la ora 18.00, într-un meci decisiv pentru șansele de calificare în ultimele opt. Într-o grupă condusă clar de rusoaicele de la Rostov, Baia Mare nu are încă niciun punct. Speranța este că energia pozitivă cu care cele 10 componente ale naționalei României s-au întors din Danemarca, unde au câștigat medaliile de bronz, se va vedea pe teren astăzi.

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.