CSM București câștigă derbiul fără spectatori cu SCM Râmnicu Vâlcea, devine principală favorită la câștigarea campionatului
Lead.ro 11 martie 2020Într-un moment în care sportul face, la fel ca alte pasiuni și obiceiuri comunitare, un pas înapoi, CSM București și SCM Râmnicu Vâlcea au fost nevoite să facă un pas înainte. Și încă unul important, spre titlul de campioană a României. Într-o Sală Polivalentă rămasă fără spectatori – ca o măsură împotriva răspândirii Coronavirusului – CSM București a câștigat la mustață, 23-22, și are de-acum prima șansă la câștigarea campionatului.
*
Handbalul jucat fără suporterii din tribună nu e chiar atât de trist cum ne-am așteptat. Strigătele din teren și de pe bancă se aud puternic, sala trimite înapoi și ecoul, așa că nimeni nu se poate plânge de prea multă liniște. Dimpotrivă. Ca o furtună într-un pahar de apă, derbiul ăsta a fost pe cât de gălăgios, pe atât de spectaculos.
SCM Râmnicu Vâlcea a început bine, Marta Batinovic, care în ultimele săptămâni a înlocuit-o în poartă pe Iulia Dumanska, a prins prima aruncare a Cristinei Neagu și a angajat-o iute pe Lopez, pentru primul gol și prima contră a campioanelor. Neagu a egalat pentru CSM, dar tot extrema Lopez, vicecampioană mondială cu naționala Spaniei, a făcut imediat 2-1 pentru SCM, pentru a puncta, încă din start, intențiile antrenorului Florentin Pera: cât mai multe mingi spre extreme.
Dincolo, Adrian Vasile și jucătoarele lui au finalizat primele trei-patru atacuri din centru, acolo unde CSM simte, mai ales de la revenirea lui Neagu, că are cele mai bune argumente. Din centru a egalat Lekic, de pe picioare, dar tot Vâlcea a trecut înainte, după un șapte metri transformat din a doua încercare.
Au fost șapte minute alerte, jucate într-o surprinzătoare hărmălaie (s-au auzit și vuvuzele), șapte minute la capătul cărora CSM, prin pătrunderea lui Omoregie, a trecut pentru prima dată înainte: 4-3. Dar Glibko, cu primul gol de la distanță, a egalat imediat pentru SCM, care a recuperat apoi o nouă minge transformată în gol pe contraatac: 5-4, minutul și golul.
Și așa s-a mers și mai departe. Cvijic a reușit și ea primul gol, după o bună angajare a lui Neagu, Vâlcea, după pătrunderea lui Gonzalez, a răspuns în cinci secunde, înainte ca Cvijic și Neagu să repete colaborarea de la faza anterioară. De data asta, cu rezultate și mai bune: gol și prima eliminare a meciului, la puternica Trifunovic. Grubisic a apărat de la șapte metri, Neagu a profitat pentru a face 7-6 pentru CSM, dar Vâlcea a ieșit cu bine din eliminarea de două minute: 7-7, după ce Glibko a marcat de la șapte metri.
Lekic, Lopez și din nou Lekic au confirmat că primele 17 minute n-au aparținut portărițelor, și imediat după ce bucureștencele au ratat șansa primei desprinderi, Florentin Pera a cerut primul time-out pentru a-și schimba apărarea: 5 plus 1, cu om ieșit la Neagu.
Dar chiar dacă Vâlcea a egalat la atacul următor, CSM București a jucat bine atacurile fără Neagu, Cvijic și Omoregie au înscris fără probleme, iar CSM a reușit despinderea la 11-9, în minutul 20. Mai mult, când Cvijic a găsit un nou gol – al patrulea pentru ea – CSM s-a dus la 12-9, profitând de cele patru-cinci minute fără gol în poarta lui Grubisic.
Dincolo, Neagu a făcut 13-9, după ce a finalizat perfect un atac foarte lung al CSM-ului, dar exact când să fie distanțată, Vâlcea a răspuns cu două goluri la rând, obligându-l pe Adi Vasile să ceară și el primul time-out.
La vestiare s-a intrat cu un 15-12 punctat de aceeași Cvijic, una dintre cele mai bune jucătoare ale primei părți, și tot CSM București a arătat mai bine și-n debutul părții a doua.
Cu o apărare agresivă și foarte mobilă, echipa lui Vasile și Johansson s-a dus la 17-13, dar eliminarea lui Cvijic a tăiat brusc acest elan.
SCM Râmnicu Vâlcea a profitat imediat de superioritate, a venit la 15-17 și a avut atacul pentru 16-17, însă șansa a fost ratată, iar ratarea a fost plătită scump: două minute eliminare la Gonzalez, cea mai creativă jucătoare din atacul campioanelor.
Chiar și așa, aceste prime 10 minute ale reprizei a doua au aparținut portărițelor Dumanska și Dedu, intrare amândouă foarte bine imediat după pauză. Paradele lor consecutive au dat și mai mult curaj celor două defensive, iar jocul spectaculos din prima repriză s-a transformat într-o luptă foarte agresivă pe cele două semicercuri.
Cu atacuri mai lungi și nu atât de precise ca-n prima repriză, CSM a reușit totuși să intre în ultimele 15 minute cu 20-18, dar când extrema Norgaard a adus-o pe Vâlcea la un singur pas, Adi Vasile a simțit nevoia să ceară un time-out pentru a-și reașeza puțin atacul.
Schema sugerată a funcționat, numai că Neagu a aruncat în bară, iar Gonzalez, după o intercepție de toată isprava, a egalat pentru Râmnicu Vâlcea.
Mare parte din succesul acestei lungi curse de urmărire trebuie să treacă în dreptul Iuliei Dumanska, iar faptul că CSM a răspuns după ce-a fost prinsă din urmă se datorează lui Dedu și Neagu: prima a imitat-o pe Dumanska, a doua a marcat când colegele ei își pierduseră puțin ideile și curajul arătate în primele 45 de minute. Dovadă, ultimele șapte-opt atacuri ale CSM-ului au fost lungi, întrerupte mai mereu de faulturile utile ale jucătoarelor din Vâlcea.
A fost nevoie de o altă ratare de la șapte metri a campioanelor (a treia) pentru ca CSM să se distanțeze din nou la două goluri, 23-21, după o nouă combinație excelentă între Neagu și Cvijic, dar Dumanska și Glibko au reușit să răspundă la timp, oferind lui SCM șansa egalării la 23, cu ceva mai mult de două minute rămase de jucat.
Au fost două minute în care mai întâi Dedu, mai apoi Dumanska, cu o paradă excelentă la pătrunderea lui Neagu, au ridicat tensiunea meciului până în susul tavanului. În presiunea asta apăsătoare, Liscevic a fost sancționată pentru un (presupus) pas în plus cu mingea în mână, când SCM ataca – în superioritate – pentru a egala la 23.
Această egalare n-a mai venit, iar CSM București are de-acum prima șansă la câștigarea campionatului: CSM București și SCM Râmnicu Vâlcea, ambele calificate în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, au același număr de puncte în campionat, 43, însă Neagu și colegele ei au un meci restant – deplasarea de la Slobozia.
În meciul tur, campioanele de la Vâlcea au câștigat chiar la ultima aruncare, 20-19. Acum, jucătoarele lui Florentin Pera au nevoie ca CSM București să facă un pas greșit în următoarele șapte etape pentru a-și putea apăra titlul.
*
CSM București mai are de jucat cu Slatina (acasă), la Cisnădie, unde Vâlcea a pierdut surprinzător cu Măgura, contra lui Cluj, în deplasare cu Slobozia și Craiova, acasă cu Rapid și în deplasare cu Bistrița.
Urmează acum o pauză pentru meciurile echipei naționale, care se reunește joi la Ploiești, pentru pregătirea unui turneul preolimpic din Muntenegru (20-22 martie) care se va disputa fără spectatori în tribune. Plecarea spre Muntenegru e programată pentru 17 martie. România va juca acolo contra Thailandei, Norvegiei și Muntenegrului. Primele două se vor califica pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Dubla României cu Polonia – pe 25 martie la Lublin, pe 29 martie la Ploiești – ar putea fi amânată, Federația Europeană (EHF) eliberând pentru asta prima săptămână a lunii iunie. Decizia finală va fi luată de federațiile implicate.
Primele declarații
La finalul meciului, Crina Pintea a vorbit la TelekomSport despre cum a fost să joace fără spectatori: „Nu ni s-a mai întâmplat asta, ne-au lipsit mult susținătorii noștri, însă ne bucurăm că am reușit să câștigăm azi și cred că le-am făcut o bucurie, fie că au văzut meciul de acasă, din fața televizoarelor. Sunt foarte fericită și mândră de echipă, pentru că am luptat până la final, cu toate greșelile. Au fost câteva momente în care care nu am dat gol, asta datorită unor greșeli și probabil și din cauza încărcăturii, pentru că meciul a fost unul destul de puternic, dar sunt fericită că am reușit să câștigăm. Normal că suntem cu un plus de energie, dar campionatul se joacă până în ultima etapă și trebuie să fim focusate la fiecare meci pentru a ieși învingătoare la final. Nu va fi deloc plăcut (să se joace cu Gyor fără spectatori), însă nu cred că asta e cea mai mare problemă, important e să se rezolve, pentru că vorbim de viața oamenilor și cred că asta e mai grav decât că jucăm noi fără spectatori. Însă sperăm din tot sufletul că se vor aplana lucrurile și că vom trece peste situația asta. Nu suntem speriate, nu am simțit asta în echipă. Avem grijă de noi, ne protejăm așa cum spun autoritățile și cred că o să fie bine.”
Despre meci, antrenorul CSM Adrian Vasile a spus că: „A fost un echilibru total în timpul meciului, deşi cred că pe tot parcursul meciului noi am deţinut controlul. Am avut şi diferenţă destul de mare de goluri, dar când un portar începe să aibă nişte intervenții foarte bune, aşa cum a avut Iulia (n.r. Dumanska), totul se contrabalansează. Pe de altă parte, în repriza a doua am început să avem niște probleme în apărare. Vâlcea e o echipă bună, care a speculat lucrurile acetea şi atunci imediat se echilibrează tot meciul şi se ajunge la o minge. Să sperăm că din partea noastră nu va fi niciun pas greşit. Noi am luat astăzi o opţiune serioasă pentru titlul de campioană, dar în niciun caz astăzi nu s-au dat medaliile. Până când nu o să fim matematic campioni, nu avem voie să ne gândim nici măcar la o secundă la faptul că am putea sărbători. Fiecare meci de acum încolo este poate mai important decât cel de astăzi.”
Despre turneul preolimpic din Muntenegru, antrenorul secund al Muntenegrului a spus: „E foarte greu să ştii ce să faci într-o asemenea situaţie, care nu depinde absolut deloc de noi. Acum cinci zile se spunea că se va juca turneul cu spectatori, acum s-a decis că nu se mai joacă. Cred că situaţia se poate schimba aproape de la zi la zi în momentul ăsta. Sunt convins că la nivel global sunt oameni care analizează situația și iau deciziile potrivite, nouă nu ne rămâne decât să ne supunem și să sperăm că nu vom fi și noi în acest focar. Dar altfel este foarte complicată situaţia, pentru că de mâine multe jucătoare pleacă la echipele naţionale, încep să călătorească şi credeţi-mă că nici nu ştim ce e mai bine de făcut în cazul ăsta.”
Antrenorul Vâlcei Florentin Pera, implicat la finalul meciului într-un incident cu secundul CSM-ului Per Johansson, a spus pentru TelekomSport că e dezamăgit de arbitraj: „E foarte mare dezamăgirea atunci când pierzi un meci aşa cum l-am pierdut noi astăzi. Şi nu este primul pe care îl pierdem la modul ăsta. Am o rugăminte, având în vedere că suntem campionii României, am câştigat o Supercupă şi am câştigat o finală a Cupei României, suntem echipă calificată în sferturile Ligii Campionilor, să se dea o decizie după acest meci. CSM Bucureşti, când a pierdut la un gol la Zalău, acei arbitri au fost scoşi din handbal, pentru că a pierdut CSM Bucureşti. Noi, dacă am pierdut la un gol acasă cu CSM, pe un gol care nu a fost corect marcat de Radicevic, nu s-a luat nicio decizie. Noi înainte de acest joc am făcut o solicitare să nu primim arbitri din Bucureşti. Unul dintre cei doi arbitri este profesor de sport din Bucureşti, observatorul este din Bucureşti… de ce nu se poate să fie şi un arbitru din Vâlcea? E normal să suferi alături de fete. Le-am simţit cum au fost dezamăgite, le-am simţit că puteau şi meritau mai mult. Din punctul meu de vedere, ultima fază este clar influenţare de rezultat. Am primit foarte multe telefoane acum, până să vin la interviu, de la foarte mulţi oameni, să nu declar absolut nimic. Asta ar înseamna să îmi calc în picioare munca mea şi a echipei mele. Nu este admisibil să vină un antrenor din altă ţară, după ce se termină un meci, să facă ceea ce a făcut Per Johansson, să mă înjure şi să vină spre mine. Înseamnă că noi românii chiar nu ne mai respectăm deloc şi ne merităm soarta. Nu pot să accept, pentru că este o muncă. Şi dacă astăzi s-a greşit flagrant împotriva noastră şi CSM câştigă campionatul, trageţi dumneavoastră concluziile. Campionatul nu s-a încheiat. Noi am câştigat acasă la un gol, ele au câştigat astăzi la un gol, noi am marcat mai multe goluri în deplasare. Campionatul se va juca în ultima etapă, dar la ce s-a întâmplat astăzi sunt supărat şi sunt dezamăgit.”
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni