CSM București pierde și returul cu Metz – mai bună peste tot -, ratează pentru prima dată calificarea în FINAL4. Cu ce rămânem la capătul sezonului european
Andrei Năstase 13 aprilie 2019Ajunsă la Metz, în nord-estul Franței, cu un obiectiv foarte complicat – să câștige la șase goluri în fața unei echipe care n-a pierdut acasă în această ediție a Ligii Campionilor – CSM București a încercat de toate, dar n-a reușit prea multe în fața unei adversare cu adevărat puternice și excelentă în apărare. Învinsă cu 23-22 de o echipă construită cu răbdare, piesă cu piesă, CSM își mută din nou atenția spre viitor: multe achiziții au fost deja realizate, alte schimbări urmează de acum încolo. Dar sunt câteva lucruri de învățat de la Metz și celelalte echipe europene care mizează mult pe omogenitate.
Toate cele patru echipe calificate în FINAL4 – Gyor, Kristiansand, Rostov și Metz – au avut în ultima vreme răbdarea construcțiilor pe termen mediu și lung.
Meciul
Cu Paula Ungureanu intrată în poartă încă de la început – un lucru rar în această campanie de Champions League -, cu Oana Manea făcând ambele faze, și atac, și apărare (în lipsa accidentatei Cvijic), campioana României a început bine: 2-0 și 3-1, apoi 5-3 și 6-4, cu câteva șanse pentru desprinderea la trei pași înainte. Au fost goluri rapide, de pe toate posturile, reușite care au pus ceva presiune pe umerii și așa grei ai franțuzoaicelor. Conștiente de importanța ocaziei prezentate – Metz urmărea să fie prima echipă din Franța care să se califice în FINAL4-ul Champions League -, adversarele au început destul de timid. Multe atacuri lungi, care să taie ritmul meciului, dar și multe ezitări. Mult mai multe decât au arătat, în tot acest sezon, Zaadi, Houette, Nocandy, Flippes sau Konor. Cu cele șapte campioane europene ale ei (câteva și campioane mondiale, acum doi ani), dar și cu excelenta Smits, nemțoiaca care a bombardat poarta apărată de Grubisic la București, Metz și-a revenit pe la jumătatea primei reprize. Cum? Printr-o apărare excelentă, principalul argument al școlii franceze de handbal, dar și marea calitate a acestei echipe omogene antrenate de Emmanuel Mayonnade, care din vară va trece și pe banca Olandei.
Sub privirile atente ale lui Olivier Krumbholz, celebrul tehnician al Franței, Mayonnade și jucătoarele lui au arătat încă o dată de ce Metz are cea mai bună apărare a competiției. Agresive, avansate spre linia de nouă metri, franțuzoaicele au început să înțeleagă combinațiile CSM-ului, au închis culoarele din centru și au împins atacurile adverse spre extreme. Au făcut asta și în meciul tur, numai că Radicevic a fost atunci într-o zi grozavă și a marcat 10 goluri. Așa că de data asta, Metz a direcționat ofensiva lui CSM către stânga, unde Mehmedovic n-a primit unghiuri prea generoase. În rest, traseele spre Oana Manea au fost repede blocate, iar CSM-ului i-a rămas alternativa finalizărilor de la distanță. Or fără marile ei absențe, Neagu și Kurtovic, cartea asta urma să fie – la fel ca în ultimele luni de zile – pierzătoare.
De la 7-5 pentru CSM, Metz a reușit să treacă ea înainte, 9-7, la capătul unei perioade de 11 minute în care atacul român n-a mai găsit golul. Și asta în condițiile în care în poarta lui Metz n-a stat Glauser, portărița naționalei Franței, ci rezerva ei, croata Kapitanovic – foarte valoroasă și ea.
Până la pauză s-au mai marcat doar patru goluri, câte două în fiecare poartă, iar Metz s-a dus la vestiare cu un liniștitor 11-9.
HALFTIME
It’s almost a deadlock in Metz as the home team gets a narrow advantage after a long period without goals.@csm_bucharest trails by 2 (9:11) against @MetzHandball .#ehfcl pic.twitter.com/wpw9hLIf5n
— EHF Champions League (@ehfcl) April 13, 2019
Cu calificarea ca și rezolvată, Metz și-a mai pierdut din concentrare, dar asta s-a văzut prea puțin pe tabelă. Și asta tocmai pentru că automatismele din apărare te lasă cu senzația că Metz se poate apăra la fel de bine și dacă stingi lumina într-o sală în care cel mai des se aude acest ritmat Defence!, Defence!
Spre surpriza nimănui, apărarea franțuzoaicelor a rămas zgârcită și, după 20 de minute trecute din a doua parte, CSM a reușit doar șapte goluri. La 18-16 pentru Metz, nimeni nu s-a mai obosit să țină socoteala. Meciul, dubla asta din sferturile de finală și întregul sezon european al CSM-ului erau deja încheiate.
S-a terminat 23-22, iar gândurile au alunecat rapid spre strategiile diferite pe care Metz și CSM le-au demonstrat în ultimii ani.
FINAL 4!!!!!
They’ve done it!!! @MetzHandball are the 1st French team to reach the DELO WOMEN’S EHF Champions League Final 4!!!
Look at them celebrating!!!#ehfcl pic.twitter.com/j2jkod7OUd— EHF Champions League (@ehfcl) April 13, 2019
Ce urmează
Metz culege acum roadele continuității. O strategie de dezvoltare pe termen mediu și lung, cu puține schimbări și cu mare interes pentru acest cuvânt – omogenitate – ignorat mai mereu la București. Spre deosebire de CSM, care anul ăsta a schimbat din nou nu doar o mulțime de jucătoare, dar și sistemul, trecând brusc de la influențele nordice la cele balcanice, Metz n-a schimbat multe lucruri față de sezonul trecut.
Într-un interviu recent pentru EHF, Xenia Smits, una dintre cele mai bune jucătoare ale lui Metz în această ediție de Champions League, spunea că fiecare handbalistă își cunoaște perfect rolul în teren. Și că spiritul de echipă și omogenitatea sunt argumentele principale ale echipei ei. Smits crede că tocmai pierzând-o pe excelenta Ana Gros, mutată la Brest, ea și colegele ei au fost nevoite să împartă mai bine responsabilitatea. „Toată lumea și-a asumat mai multă răspundere, am împărțit mai echitabil responsabilitatea. Un alt punct forte e că rotim mereu toate cele 14 jucătoare în campionat și toate cele 16 jucătoare în Champions League. Toate avem un rol important, nu doar nouă sau 10. Asta ne-a ajutat să creștem nivelul în acest sezon.“
E un sezon pe care Metz îl va continua – și încă cu mult optimism – în Final4-ul de la Budapesta, obiectiv pe care CSM îl ratează pentru prima dată în scurta sa istorie europeană.
Cu campionatul aproape pierdut și el, dacă nu cumva Râmnicu Vâlcea va pierde vreun meci în ultimele etape, CSM se va alina acum cu gândurile că anul viitor va fi – și trebuie să fie – mai bine.
Din nou multe achiziții, între care Crina Pintea, Denisa Dedu, Gabriela Perianu și Laura Chiper, jucătoare importante în vestiarul echipei naționale a României, dar și Nora Mork, revenită pe teren cu Gyor, Andreea Klikovac, Linea Torstensson și Carmen Martin – ultimele două întorcându-se astfel la București –, dar și cu câteva despărțiri importante, între ele Mehmedovic, Radicevic sau Kurtovic, CSM o va lua din nou de la zero. Dacă Tomas Ryde va veni pe bancă, așa cum se zvonește, atunci există câteva motive de optimism, chiar dacă CSM va avea probabil nevoie de o invitație pentru a participa în viitoare ediție a Ligii Campionilor.
În turneul FINAL4 din luna mai, la Budapesta, au ajuns două echipe noi: Metz și surprinzătoarea Kristiansand, care a trecut fără griji de Buducnost, se alătură favoritelor Gyor și Rostov, echipa lui Ambros Martin, care n-a avut emoții în dubla câștigată cu Ferencvaros.
Articol în curs de actualizare
FOTO: Sabin Malisevschi / Sport Pictures