CSM București trece de Madeira, câștigă primul ei trofeu european! Cupa Challenge rămâne în România

Lead.ro 18 mai 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

N-a fost chiar așa de simplu, dar a fost spectaculos. După o primă repriză în care a profitat din plin de amorțeala handbaliștilor lui Madeira, care au marcat un singur gol în primele 20 de minute, CSM București a încheiat cu bine returul finalei Cupei Challenge (26-20) și a reușit să păstreze trofeul acesta în România.

E prima competiție internațională câștigată de echipa de băieți de la CSM, un club care avea așteptări mult mai mari de la echipa feminină.

Pentru România, acesta e al șaptelea titlu (cu unul mai mult decât Germania) din istoria de 25 de ani a Cupei Challenge: Steaua a câștigat în 2006, UCM Reșița între 2007 și 2009, Odorheiu Secuiesc în 2015,  Potaissa Turda anul trecut, CSM acum, la capătul unei ediții în care n-a pierdut niciun meci. 

*

După absența colectivă din prima repriză, în care au marcat, până la urmă, nouă goluri, portughezii s-au trezit și au oferit CSM-ului o replică neașteptată: în doar 10 minute – perioadă în care atacul CSM-ului abia a găsit două goluri -, Madeira a reușit să se apropie la doar doi pași și a revenit cu totul în meci.

Asta spre supriza sălii Dinamo și spre disperarea antrenorului Paulo Pereira, care a oferit un timeout de pomină în debutul părții a doua: „Dacă nu dați totul, băieții ăștia sunt gata să ne-o tragă!“, a țipat Pereira, pe care îl știm și de pe banca naționalei Portugaliei, la jucătorii săi.

O finală care părea încheiată după acele prime 20 de minute teribile, în care atacul advers părea pur și simplu blocat, a căpătat câteva tușe dramatice la jumătatea reprizei secunde, când o suită de ratări, una mai mare decât alta, la ambele porți, ne-a amintit că această Cupă Challenge este a treia competiție valorică a Europei. 

Ajutată și de intervențiile din poartă, dar și de câteva goluri venite exact la țanc, CSM a reușit să taie elanul advers și să se distanțeze din nou la patru-cinci goluri.

În final, acest 26-20 (după 22-22 în tur), care n-a fost pus în pericol decât în prima parte a reprizei secunde, a venit să confirme că CSM e mai puternică la momentul ăsta decât Madeira, echipă care stă pe șase în play-off-ul campionatului portughez.

E o veste bună, dacă ținem cont că duelul cu Portugalia ne adusese o serie de înfrângeri în acest sezon: naționala portugheză a câștigat fără emoții (21-13) meciul din debutul preliminariilor pentru Euro 2020 cu România, Porto a trecut cât se poate de clar întâi de Potaissa Turda, în preliminariile Cupei EHF, apoi de HC Dobrogea Sud Constanța, în grupele aceleiași competiții, în fine, poate cel mai dureros, Sporting a oprit-o pe Dinamo în Liga Campionilor

Fotografii de Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Top Stories