„CSM trebuie să creadă din nou că poate fi cea mai bună.” Kim Rasmussen, despre provocările campioanei Europei și noul său drum cu naționala Ungariei
Andreea Giuclea 3 noiembrie 2016În urmă cu o săptămână, CSM București pierdea printre degete o victorie importantă în fața Győr-ului, permițând campioanei Ungariei să-și ia revanșa pentru finala Ligii Campionilor. A fost un meci strâns, pe care bucureștencele l-au dominat în prima parte, dar pe care l-au lăsat să scape de sub control pe final, fără ca cei 5.000 de spectatori din Sala Polivalentă să înțeleagă exact cum și de ce.
După meci, am primit câteva răspunsuri chiar de la Kim Rasmussen, fostul antrenor al CSM-ului, venit să vadă la lucru jucătoarele naționalei Ungariei, pe care o antrenează acum. O discuție utilă înaintea returului din această seară de la Győr, unde CSM încearcă să obțină victoria care i-a scăpat săptămâna trecută.
Despre meciul de la București: A fost un meci frumos, e bine să poți să stai pe margine și să urmărești handbal de calitate. Nu mi-a plăcut prestația arbitrilor, mi s-a părut că au făcut alegeri confuzante pentru toată lumea. Dar mi-a plăcut mult atmosfera, intensitatea. În momentul de față, Győr cea mai puternică echipă; dacă vrei să fii acolo, sus, pe ei vreți să-i bați. Azi n-a fost posibil, dar au o echipă solidă, care joacă împreună de atâția ani. Iar atunci când un meci e strâns și devine dificil, de obicei echipele care au mai mult calm și experiență câștigă meciurile astea strânse. Și asta a făcut Győr azi.
Despre provocările noului sezon: E clar că există presiune și că e dificil s-o gestionezi, dar trebuie să ții cont că atunci când aduci jucători din afara țării, au nevoie de timp de acomodare: cu mâncarea, cu traficul, toate sunt detalii care contează. Cred că după Crăciun vom vedea o altă față a echipei.
Când echipa asta joacă la nivel maxim, poate fi cea mai bună. Dar trebuie să mențină acest nivel timp de 60 de minute, iar până acum a avut destule oscilații. S-a întâmplat același lucru și sezonul trecut, doar că atunci aveam mai multe accidentări, acum pare că sunt mai multe jucătoare din care poți alege. Dar, în final, e vorba de încredere, iar echipa și antrenorii trebuie să construiască din nou acea atmosferă în care toată lumea crede că e posibil. Eu cred că e posibil, cu echipa asta.
Pe hârtie, cred că lotul e mai puternic decât cel de anul trecut. Ai și mai multe variante, nu mai ești așa vulnerabil când apare o accidentare. Și acum, Line Jørgensen e accidentată, dar o ai pe Camille Agylon, anul trecut nu o aveai și a trebui să improvizăm pe partea dreaptă.
Despre finala câștigată la Budapesta: Nu am avut emoții în niciun moment. Am simțit de cum am mers în prelungiri că suntem câștigători. Uneori poți avea doi învingători: o echipă care ia trofeul și una care câștigă cu inima, campioana morală. Așa că n-am avut emoții, ci am fost entuziasmați, de asta am câștigat, nu ne-a fost frică, Au fost multe luni de muncă în spate ca să construim această atitudine și atmosferă în echipă, în care credem în noi și nu uităm să ne bucurăm pe parcurs. A fost ca un vis, aproape ireal, pentru că nimeni nu a crezut în noi, doar noi am crezut în noi.
Despre naționala Ungariei: Dacă am avea tot lotul la dispoziție, cred că putem juca pentru medalii, dar avem multe accidentări și va trebui să găsesc o soluție magică, să văd dacă putem surprinde cu ceva. Echipa de acum e undeva în zona locurilor 8-10 în Europa. Dar e încă prea devreme, am avut doar două săptămâni cu echipa. Ca să construiesc o echipă, am nevoie de mai mult timp, eu nu sunt genul de antrenor care intră și rezolvă rapid problemele, modul meu de lucru cere mai mult timp. Dar nu avem presiune, trebuie să fim pregătiți pentru Europeanul din 2018, mai am avem timp sa construim.
Mi-e dor să antrenez în fiecare săptămână, îmi lipsește mult partea asta a handbalului, dar de cealaltă parte, activitatea de selecționer îmi lasă timp să merg la meciuri și să urmăresc mult handbal. Sunt plusuri și minusuri de ambele părți, pentru că anul trecut n-am avut nicio zi liberă, de exemplu. Iar la final m-am simțit atât de obosit încât am dormit o lună. A fost prea mult.
Campionatul României și cel al Ungariei sunt cele mai puternice din Europa, acum. Campionatul Ungariei e probabil un pic mai puternic, dar sunt foarte apropiate. Și danezii și o ligă puternică, dar echipele puternice de acolo nu fac față în Europa. Echipa de pe locul șase în Ungaria, de exemplu, e mai puternică decât cea de pe locul 6 din Danemarca.
Returul de la Győr are loc vineri seară de la 20:00 (ora României), în direcct pe Digi Sport și Dolce Sport.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni