Cu multe absențe, România atacă Europeanul de handbal feminin: „Nu trebuie să ne plângem. Poate vom fi surpriza plăcută a acestui turneu”
Lead.ro 25 octombrie 2022Articol apărut mai întâi în ediția de marți, 25 octombrie, a newsletter-ului ATLT, la care te poți abona gratuit aici.
Naționala de handbal feminin s-a reunit pentru pregătirea EURO 2022.
Uite un timeline către primul meci de la turneul final: cantonament la Cheile Grădiștei (24-28 octombrie), de acolo plecare în Ungaria, pentru două meciuri amicale: cu Ungaria (pe 29) și cu Germania (2 noiembrie). Echipa va ajunge la Skopje pe 3 noiembrie, cu două zile înaintea meciului de deschidere cu Olanda. Urmează Franța, pe 7, respectiv Macedonia de Nord, pe 9 noiembrie.
▪️Primele 3 clasate din grupa României se califică în Main Round alături de primele 3 clasate dintr-o Grupă D în care joacă Polonia, Muntenegru, Germania și Spania. (Grupele)
▪️Obiectivul României? „O clasare cât mai bună“, spune antrenorul Florentin Pera.
Uite ce a mai spus la plecarea în cantonament:
▪️Despre absențele din lot: „Sunt foarte multe. Nu știu când România s-a mai confruntat cu asemenea probleme. Nu trebuie să ne plângem, trebuie să avem o gândire pozitivă, să avem atitudine, să ne mobilizăm, să facem o pregătire bună, să facem o atmosferă bună, să arătăm ca o echipă unită și să dăm totul pe teren la fiecare meci.“
▪️Despre grupa României: „Într-adevăr, este o grupă foarte dificilă. Primul joc este foarte important, cu Olanda, o echipă care se luptă la medalii și an de an a fost între cele mai bune la turneele finale. Însă asta nu face decât să ne motiveze. Franța este campioană olimpică, o echipă extrem de valoroasă, iar Macedonia beneficiază de terenul propriu.“
▪️Despre Cristina Neagu: „Cristina Neagu reprezintă un plus foarte mare pentru echipă, este căpitanul echipei, o jucătoare cu foarte multă experiență. E important că e sănătoasă și a avut jocuri constant bune la echipa ei de club în Liga Campionilor. Ne bucură acest lucru și sunt sigur că experiența sa va ajuta echipa la acest European.“
▪️Despre obiective și așteptări: „În faza de apărare va fi destul de dificil. Dar nu mă ia cu frisoane, eu sunt un tip ambițios, am trecut prin multe ca antrenor. Poate vom fi surpriza plăcută a acestui turneu final, de ce nu, ne dorim acest lucru. Va trebui să facem tot ce depinde de noi să revenim cât mai sus, în așa fel încât în viitoarele competiții și la tragerea la sorți pentru Campionatul Mondial să putem avea adversari mai facili.“
▪️Despre problemele Crinei Pintea: „Pe lângă cele patru (jucătoare) accidentate inițial au mai apărut și alte probleme – Crina Pintea este sub semnul întrebării. Nu știm în ce măsură va putea veni la Campionatul European. Ar reprezenta o pierdere mare, ținând cont că are experiență și are un rol important și în faza de apărare, nu numai în atac.“
Din informațiile ATLT, Crina Pintea – accidentată la picior – va face deplasarea la Skopje. Cât și dacă va juca la EURO? Asta ține de cât de bine se poate recupera în următoarele zile.
În condițiile astea, cea mai grea absență confirmată deja e a Cristinei Laslo, încă nerefăcută. Accidentate sunt și Anca Mițicuș (Polocoșer), Daria Bucur și Mădălina Zamfirescu, toate importante în apărare și la linia de nouă metri.
▪️Alte absențe sunt în legătură cu Covid. Pentru că Federația Europeană de Handbal (EHF) s-a trezit să anunțe, abia după ce echipele și-au anunțat loturile lărgite de 35 de jucătoare – din care ești forțat să alegi 18 pentru turneul final -, că schema completă de vaccinare Covid este un criteriu obligatoriu pentru participare la EURO. Asta a dat calculele peste cap și pentru România, dar și pentru alte echipe participante.
▪️Lotul României. Portari: Daciana Hosu (SCM Rm. Vâlcea), Iulia Dumanska (Gloria Bistrița) și Diana Ciucă (Rapid); Extreme stânga: Alexandra Dindiligan (CSM București), Nicoleta Dincă (Gloria Bistrița), Corina Lupei (SCM Rm. Vâlcea); Interi stânga: Cristina Neagu (CSM București), Sorina Grozav (Rapid), Bianca Bazaliu (Gloria Bistrița), Diana Lixăndroiu (CSM Slatina); Coordonatoare: Eliza Buceschi (Rapid), Laura Pristăvița (Gloria Bistrița); Pivoți: Crina Pintea (CSM București), Lorena Ostase (Rapid), Andreea Țîrle (Minaur Baia Mare); Extreme dreapta: Alexandra Badea (CS Rapid), Sonia Seraficeanu (CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud), Mihaela Mihai (CSM Bucureşti).
▪️Avem 5 jucătoare debutante la un turneu final: Diana Lixăndroiu și Mihaela Mihai, care nu au împlinit încă 18 ani, Corina Lupei și Andreea Țîrle (ambele au 20 de ani), dar și Sorina Grozav (Tîrcă), care are șansa acum (la 23 de ani) să-și facă loc în echipa României.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni