Cu ochii închiși. Croația bate Nigeria, trece la conducerea grupei, pare pregătită de marele meci cu Argentina

Danny Coposescu 20 iunie 2018

„Super Vulturii‟ au avut adesea super scandaluri la turneele finale ale Cupei Mondiale. De fapt, Nigeria a bifat de-a lungul timpului toate felurile imaginabile de a-și strica ocazia specială. Certuri pe tema primelor de obiectiv? Clar. Suspendare din partea FIFA după ce președintele a șters pur și simplu întreaga federație de fotbal ca pe-un folder nedorit? Normal. Selecționeri concediați în ajunul primului meci? Nu o dată.

Așa că, într-un fel, e bine că și-au luat un neamț în casă care să pună lucrurile în ordine. Cei doi ani petrecuți de Gernot Rohr la echipă fac cât o eternitate în contextul ăsta. De când e Roth aici, circul din afara terenului s-a potolit și naționala nigeriană s-a putut pregăti în liniște pentru a doua prezență consecutivă în grupe. Poate puțin prea multă liniște. Dacă e să ne luăm după confruntarea cu Croația, odată cu intriga a dispărut și spiritul de luptă.

Croația 2-0 Nigeria

Entuziasmul din jurul formației africane nu s-a rezumat la echipamentul de joc, care s-a vândut ca pâinea caldă între fani și hipsterii din toată lumea. Nigeria are multe fețe cunoscute în Premier League, mai ales de la mijloc în sus. Obi Mikel, Ndidi, Iwobi, Iheanacho – toți jucători de calitate care au făcut ca toate grijile să se îndrepte mai degrabă înspre apărare. După ce n-au reușit să pună nici măcar un șut pe poartă, darămite să le dea palpitații croaților, evaluarea asta va trece prin niște schimbări. 

Nici Zlatko Dalici și ai săi nu scapă cu basmaua curată la capitolul spectacol. Nu-i prima dată când lotul stelar al Croației dezamăgește la nivelul ăsta. Dar n-ai cum să-i vezi pe Modric, Rakitic și Mandzukic în aceeași echipă fără să te entuziasmezi. Problema e că primii doi ajung uneori să se calce pe picioare.

Selecționerul adus înaintea ultimului meci de calificare a încercat să rezolve dilema folosindu-l pe Modric în rolul unui decar clasic. Numai că astă seară l-a retras din nou, așa că dirijorii de la Real Madrid și Barcelona au fost adesea mai aproape de careul propriu decât de cel advers. De acolo, au bubuit mingi lungi spre Rebic și Perisic, spre ușurarea fundașilor nigerieni.

În condițiile în care cel mai interesant lucru din prima repriză a fost un fapt divers povestit de comentator („Știai că stadionul din Kaliningrad e construit pe o mlaștină?‟), e reprezentativ că deschiderea scorului a venit printr-un autogol. La un corner, Mandzukic s-a azvârlit spre minge și lui Etebo i s-a adeverit cel mai negru coșmar.

Deși n-ai fi zis neapărat că el și coechipierii săi sunt deranjați de posibilitatea înfrângerii. Nigeria s-a prezentat pur și simplu ca la un amical, în cuvintele lui Roy Keane, care și-a petrecut tot meciul aproape de un atac hipertensiv. Al doilea gol a venit din penalti – al cincilea de azi – după ce Mandzukic s-a prăbușit cu Troost-Ekong pe post de ghiozdan în cârcă. Modric a marcat și Keane a scuipat venin la ITV: „Mă bucur că i-au pedepsit. Sunt niște leneși care trișează. Nu înțeleg de ce oamenii ăștia nu vor să se apere.‟

Furia bizară a irlandezului, alături de săgețile schimbate cu un Slaven Bilic mulțumit și încrezător, au fost mai amuzante decât cele 90 de minute. Croația trece pe locul întâi după încălzirea asta, de care a avut nevoie dacă vrea să repete rezultatul cu Argentina și Islanda. Dacă europenii își câștigă grupa, Argentina ar putea să întâlnească Franța mai repede decât și-ar fi dorit.

De cealaltă parte, nigerienii vor tânji nostalgici după vremurile când discordia obișnuită garanta măcar o echipă focoasă.

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.