Cum îi definește sportul pe români. „Primul este Brâncuși; al doilea – Enescu; al treilea – Nadia Comăneci; al patrulea – Hagi”

Andreea Giuclea 25 iulie 2024

Corespondență din Paris

Înainte să simtă emoțiile primelor zile de concurs, sportivii români au ascultat Rapsodia Română a lui George Enescu, cântată de Orchestra Operei Române joi, în curtea Ambasadei României la Paris. Alături de ei au fost președintele Klaus Iohannis, ambasadoarea României în Franța, Ioana Bivolaru, Nadia Comăneci, Mihai Covaliu, Elisabeta Lipă sau Camelia Potec, veniți cu toții la inaugurarea Casei României.

Găzduită de Ambasada României la Palatul Béhague, construit în anul 1866 în inima Parisului, în apropiere de Turnul Eiffel, aceasta va fi deschisă pentru vizitare publicului și va găzdui o serie de evenimente dedicate echpei României pe perioada competiției olimpice.

La inaugurarea de joi au participat o parte din sportivii români care se pregătesc de debutul olimpic: echipa de tenis de masă, o parte din canotori, printre care Ionela și Marius Cozmiuc (foto), purtătorii drapelului la ceremonia de deschidere, înotătorul Vlad Stancu, care se bucură de prima sa participare, și jucătoarele de tenis Ana Bogdan, Irina Begu și Monica Niculescu, care tocmai își aflaseră adversarele din primul tur de pe tabloul turneului de tenis – și nu sunt deloc ușoare.

Cu toții au făcut o pauză de la rutina zilnică, de la drumul dintre bazele de concurs și satul olimpic (care durează, în cazul echipei de tenis de masă, peste 40 de minute, în autobuze înghesuite, fără aer condiționat, unde stau și în picioare). S-au plimbat în curtea interioară a Palatului, au ascultat discursurile oficialilor și un scurt concert al Orchestrei Operei Române, iar la final au dat interviuri și au făcut poze.

Președintele Klaus Iohannis le-a urat succes sportivilor români: „Participarea României la Jocurile Olimpice este un motiv de mândrie pentru noi toți și sunt sigur că în aceste zile pline de emoții vom fi mai aproape unii de alții. Sportul face parte din ceea ce suntem noi ca națiune, identitate dezvoltată și construită de peste un secol, cu rezultate care au rămas și astăzi repere la nivel internațional. Galeria impresionantă de sportivi este în prezent îmbogățită de o generație tânără, energică și ambițioasă, care a reușit să se adapteze și să se reinventeze cu fiecare obstacol întâmpinat, și de aceea merită din plin recunoștința și aprecierea noastre. Ați muncit enorm pentru visul vostru olimpic și vă urez să trăiți toată această experiență cu bucurie și cu mult entuziasm. Sunt convins că veți face performanță și veți oferi multe momente frumoase românilor, care vă vor urmări prestațiile și vă vor susține din toată inima. Vă încurajez ca în arenă să fiți încrezători în puterea pe care o aveți și vă doresc să vă îndepliniți toate obiectivele pe care vi le-ați propus.”

„Casa României este o celebrare a excelenţei, este o aniversare a bucuriei şi locul pe care noi, cei din Team România, îl considerăm pentru următoarele trei săptămâni acasă”, a spus Mihai Covaliu, președintele COSR. „Aici ne vom omagia campionii. (…) „Ne-am asumat misiunea de a consolida poziţia mişcării olimpice în societate şi suntem hotărâţi să contribuim cu toate resursele de care dispunem pentru a valorifica potenţialul imens al sportului în societate. Olimpicii români au îmbogăţit patrimoniul sportului mondial şi au creat identitate naţională pentru ţara noastră. România este o naţiune respectată în lumea olimpică. Aici, la Jocurile Olimpice de la Paris, Team România reprezintă cu cinste ţara noastră în faţa lumii. Suntem convinşi că sportivii noştri vor reuşi să ne facă mândri şi vom oferi prilejul bucuriei câştigării medaliilor olimpice. Sunt convins că imnul României se va auzi din nou la Paris.”

„De-a lungul timpului, sportivii noştri au adus României nu mai puţin de 309 medalii olimpice. Medaliile olimpice reprezintă şi un simbol al dăruirii, al muncii susţinute şi al spiritului de echipă care defineşte naţiunea noastră. Ne propunem să construim pe această moştenire, să susţinem tinerii talentaţi şi să investim în infrastructura sportivă. Sper şi cred în performanţele sportivilor noştri într-o ediţie cum rar ne-a fost dat să vedem, a spus și Elisabeta Lipă, președinta Agenției Naționale pentru Sport.

„Pe noi, românii, arta și sportul ne definesc foarte bine”

La finalul concertului și discursurilor programate, Klaus Iohannis a urcat din nou pe scenă, pentru că a vrut să adauge ceva: „M-am gândit să adaug o picătură de bilanț. În acești zece ani, am întâlnit foarte mulți politicieni, oameni de cultură, oameni de știință, oameni simpli, și, când am întâlnit persoane în străinătate sau din străinătate, știți, începe o discuție. „De unde sunteți?”, „Din România”. „Ah”, și spune un nume. De obicei așa se întâmplă. Eu pot doar să trag concluziile mele personale, și am constatat că patru nume sunt foarte des menționate. Și cred că pot să spun că ele au intrat efectiv în imaginarul global. Acele nume reprezintă România. Primul, și cred că nu este nicio surpriză, este Brâncuși; al doilea – Enescu; al treilea – Nadia Comăneci; și al patrulea – Hagi.

Și atunci cred că nu greșesc dacă spun că pe noi, românii, arta și sportul ne definesc foarte bine. Și fiindcă pe Enescu l-am audiat, pe Brâncuși putem să îl admirăm în Paris în foarte multe locuri, și fiindcă Nadia este personal aici, cred că merită niște aplauze speciale numai pentru ea.”

Aplaudată de toți cei prezenți, sportiva care a rescris istoria gimnasticii mondiale, a cărei performanță este amintită în reclamele din oraș care celebrează ediția din Paris, a spus și ea câteva cuvinte: „Nu eram în program azi, și de obicei prefer să nu vorbesc prea mult. Dar mă bucur pentru această prezență. Și ați menționat 10 ani, 10 este numele meu…pardon, numărul meu favorit (se aplaudă), dar și numele (râde). Am avut emoții extraordinare, am simțit acești fluturași pe care îi simțeam când concuram pentru steagul nostru, pentru România. Știu ce emoții au sportivii, știu cât au muncit, știu că vor face ceva fabulos, le doresc succes tuturor.”

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.