Cum să le desparți, cine va greși? Man City nu s-a oprit nici pe Old Trafford, dar Liverpool încă mai speră

Lead.ro 25 aprilie 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

„Ambele echipe – și Liverpool, și City – merită titlul“. Asta a spus Pep Guardiola la finalul meciului simplu (2-0) de pe Old Trafford. Cine îl poate contrazice? 

În aproape patru luni de zile, Manchester City a pierdut doar trei puncte în Premier League. Și cu toate astea, Liverpool e la doar un punct în spate. Așa că-i înțelegem pe cei care-și ies din ale lor și construiesc un caz că Manchester City și Liverpool sunt prea puternice pentru Premier League. 

Ce am văzut până acum e cu adevărat impresionant. Dintre urmăritoare – dacă putem scăpa cu așa exagerare -, se mai vede doar Tottenham: doar ea e la mai puțin de 20 de puncte depărtare. În rest, Chelsea, Arsenal și United n-au părut niciodată mai „de pluton“ ca anul ăsta. Chelsea, de pildă, a marcat 30 de goluri mai puțin decât City; Arsenal a primit de două ori mai multe; biata Man United nici n-are loc în comparațiile astea. 

Și s-a văzut (din nou) într-un derbi al orașului Manchester care numai derbi n-a părut. Ce o fi în sufletul fanilor lui United? Cum s-a ajuns la așa o prăpastie de valoare? Nu vom căuta răspunsuri aici – ar fi ori prea stufoase, ori prea subțiri. În definitiv, City e antrenată de Pep Guardiola, iar așa poți să acoperi ambele categorii de răspuns. Asta nu e a spune că Ole Gunnar Solskjær nu merită respect. Îl merită și pentru curajul de a fi aici, nu doar pentru primele 10-15 meciuri, o perioadă scurtă în care atât de încercații suporteri ai lui United primiseră câteva motive de optimism. Nu le mai au nici pe-astea. Echipa lor simplă și modestă, care a tras un singur șut pe poarta lui City (și asta pe Old Trafford), clubul lor încărcat de istorie și golit de ambiții sportive nu are aproape nimic în comun cu construcția complexă pe care Guardiola a ridicat-o în partea cealaltă a orașului. Da, United încă e un brand imens, sigla încă produce o mulțime de bani pentru acționari. Dar până când? În vreme ce City și Liverpool, prin performanțele lor, câștigă fani tineri – clienți pentru viitor -, United se mai extinde doar prin turneele amicale din Asia și Statele Unite. Easy money, cum spun americanii, dar în Salford, Eccles sau Worsley, în centrul și sudul orașului Manchester, nimeni nu vrea să fie suporterul unei mărci de haine. Oamenii vor un club de fotbal.

Exact asta au primit, în ultimii ani, cei de la City. „Vecinii gălăgioși“ au devenit vecinii dominanți. Vecinii relevanți. Manchester City și Pep Guardiola privesc acum spre ultimele trei meciuri ale unui sezon de poveste. Nu par cele mai complicate meciuri, dar nimeni nu se grăbește să spună că echipa asta a ajuns prea departe pentru a se încurca de-acum, în deplasare la Burnley, acasă cu Leicester și din nou pe drum pentru ultimul hop, cu Brighton, care va avea probabil nevoie de puncte pentru a rămâne în Premier.

Dincolo, United e la a treia înfrângere în ultimele cinci meciuri de campionat și e obligată să câștige următorul meci cu Chelsea, alt derbi, tot pe Old Trafford, peste numai trei zile. Până atunci, în urechile fanilor va răsuna declarația lui Pep: Liverpool și City, marile (foste) rivale ale lui United, merită ambele titlul. 

Liverpool joacă vineri acasă cu Huddersfield, retrogradată deja, apoi are o deplasare la Newcastle și din nou acasă cu Wolves. În plus, în prima săptămână a lunii mai, Liverpool va avea dubla cu Barcelona în semifinalele Ligii.

În final, un sfat pentru fanii lui United care nu mai suportă bucuria rivalilor – nu alegeți drumul ăsta: 

 

Happening now