David Popovici: „E un câștig muncit împreună. Am muncit la fel de mult, suntem la fel de buni și facem o echipă super” I Reportaj din prima zi a Europenelor de Juniori

Andreea Giuclea 5 iulie 2022

A fost multă emoție în prima zi a Campionatelor Europene de Înot pentru juniori de la Otopeni, unde ștafeta masculină de 4 x 100 metri liber a României, condusă de David Popovici, a câștigat titlul european în fața unei tribune pline, care i-a încurajat și sărbătorit pe măsura performanței.

**

Părinții înotătorilor români care au debutat marți la Campionatul European de juniori au venit la Otopeni pregătiți să facă galerie. Prezenți în tribunele cochetului complex olimpic de la marginea Bucureștiului încă de la 10 dimineața, îmbrăcați în tricouri personalizate, cu România pe piept, au fluturat steaguri tricolore, au suflat în vuvuzele și au scandat numele fiecărui sportiv român care-a intrat în bazin în prima zi a concursului. Erau emoționați să-și vadă favoriții înotând acasă și bucuroși că evenimentul se transmite și la TVR. „Mai vedem și altceva, că ne-am săturat de fotbal.”

„Hai, băieții! Hai, Anaaa! Hai, Dragooș! Bravo, David!”, a răsunat timp de două ore dimineața și alte două după-amiază, când galeria a revenit pentru semifinale și pentru primele finale, cele ale ștafetelor de 4×100 liber feminin și masculin.

Ștafeta masculină a fost și cea mai aplaudată. Medaliată cu argint la ediția de anul trecut a Europenelor de juniori, miza anul acesta pe un aur câștigat în fața propriilor suporteri. În frunte cu liderul generației, David Popovici, dublu campion mondial de seniori, echipa formată din Patrick Dinu, Ștefan Cozma și Alexandru Constantinescu a înotat în serii dimineață și s-a calificat în finală cu primul timp, în fața echipei Marii Britanii.

După-amiaza, tribunele au fost și mai pline, vacarmul și mai mare, iar motivația tinerilor înotători s-a văzut în felul în care David, Ștefan, Patrick și Vlad Stancu (care l-a înlocuit în finală pe Alexandru Constantinescu) au luptat pentru primul titlu al României la ștafetă.

David a luat primul startul, asigurând un avans, apoi a privit de pe plaja bazinului cursele colegilor săi, odihnindu-se pe un scaun. Echipa Marii Britanii a recuperat și-a trecut în față, însă finalul i-a aparținut lui Patrick Dinu, înotător antrenat de Răzvan Florea (singurul medaliat olimpic din natația masculină, cu bronz la JO de la Atena din 2004). Într-o gălăgie infernală, împins, poate, de la spate și de dorința imensă a celor din tribune de a-i vedea pe podium, Patrick a recuperat pe ultima sută de metri, aducând aurul echipei României, cu timpul de 3:18.93. Marea Britanie a urmat pe doi, cu 3:19,01, iar Italia pe trei, cu 3:19,42.

După ce-au ieșit din bazin, cei patru campioni europeni de juniori au fost îmbrățișați de colegii din lot, care îi susținuseră gălăgios (și cu emoții mai mari decât ei, au spus) de pe margine. Apoi au venit împreună în zona mixtă pentru câteva declarații. David a vorbit primul, apoi și-a prezentat fiecare coleg din ștafetă.

„A fost o strategie foarte bună, mă bucur că împreună am avut puterea să ne sincronizăm și să ne coordonăm atât de bine. E un câștig muncit împreună. Am muncit la fel de mult, suntem la fel de buni, și facem o echipă super.” Întrebat despre atmosfera frumoasă creată de public, David a răspuns întrebându-și, la rândul său, colegii: „E mult mai bine decât mă așteptam, nu?”. „Pe mine personal m-a energizat extrem de tare și mi-a dat un foarte, foarte mare boost de încredere”, a adăugat el. David se simte foarte bine în postura de lider al echipei: „Mă bucur că pot să reprezint o echipă atât de frumoasă, numeroasă și puternică.”

Mai obișnuit cu camerele TV și cu interviurile, David și-a prezentat pe rând colegii: „El este Vlad Stancu, mă antrenez foarte des cu el. E legitimat la CSA Steaua. Aici e Ștefan Cozma, la ce club ești Ștefan?”. „SCM Bacău”, a răspuns Ștefan. „Așa. Și el e Patrick Dinu, se antrenează cu Răzvan Florea”. „Cel care ne-a adus bronzul la Olimpiadă”, a amintit Patrick de reușitele antrenorului său.

„Și tu ne-ai adus acum aurul”, a replicat David, care i-a îndemnat să spună câteva cuvinte pe colegii săi.

– Cum vi s-a părut, cum v-ați simțit?

– A fost absolut extraordinar, nu s-a comparat cu niciun concurs la care am fost, a spus Patrick.

– A fost superb, datorită publicului, mai ales că a fost o premieră în România să organizăm un Campionat European de juniori, și e un prilej de bucurie, a declarat Vlad.

– Publicul a fost fantastic, se simte prezența lui, ne-a împins de la spate, o motivație în plus pentru că este la noi acasă. A contat foarte mult, crede Ștefan.

– Ăsta a fost cel mai minunat lucru, că a fost la noi acasă, a concluzionat David.

În doar câteva minute, cei patru au revenit în sală pentru festivitatea de premiere. Au urcat ținându-se de mână pe podium, au primit medaliile de la Camelia Potec, și-au pus tricolorul pe umeri și au ascultat zâmbind imnul României, cântat de o tribună plină de colegi, de părinți, de prieteni și de fani de toate vârstele. Au făcut apoi un selfie, ca la o petrecere de liceu, cum a părut deseori atmosfera în Bazinul din Otopeni.

După festivitatea de premiere, părinții din tribune au plecat spre casă – „să mai și muncim” -, nu înainte de a-și da întâlnire înapoi pe marginea bazinului a doua zi dimineață.

„Sperăm să iasă bine și mâine”, i-au spus la plecare antrenorului lui David. „Toată săptămâna o să iasă bine, o să vedeți”, a promis acesta.

Toate rezultatele din această seară:

* Ștafeta 4×100 m liber masculin – România (David Popovici, Vlad Stancu, Alexandru Constantinescu, Ștefan Cozma, Patrick-Sebastian Dinu) – 3:18.93 min. – medalie de aur;
* Ștafeta 4×100 m liber feminin – România (Bianca Costea, Rebecca-Aimme Diaconescu, Irina Preda și Anastasia Bako) – 3:48.57 min. – locul 5;
* 200 m liber masculin – David Popovici – 1:47.93 – calificat în finală;
* 50 m spate feminin – Rebecca-Aimee Diaconescu – 29.34 s – calificată în finală;
* 50 m spate – Aissia-Claudia Prisecariu – 29.83 s – s-a oprit în semifinale;
* 200 m liber feminin – Ana Maria Sibișeanu – 2:06.25 min. – s-a oprit în semifinale;
* 200 m fluture masculin – Cristian Lăpădat – 2:02.86 min. – s-a oprit în semifinale.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.