David Popovici s-a calificat în finala la 100 metri liber la Mondialele în Bazin Scurt de la Melbourne

Lead.ro 14 decembrie 2022
Fast
Împarte cu alții acest articol

David Popovici a revenit în bazin la o competiție majoră – Campionatele Mondiale în Bazin Scurt (25 metri) de la Melbourne – așa cum știe mai bine: autodepășindu-se și stabilind noi recorduri.

Întâi, în calificările probei de 100 metri liber, care au avut loc miercuri dimineața, la 3 dimineața ora României, s-a calificat în semifinale cu al patrulea timp (46.15) și un nou record național de seniori, pe care tot el îl stabilise la naționalelele din luna noiembrie.

Revenit în bazinul în aer liber din Melbourne pentru reuniunea de seară (11 ora României), a înotat în prima semifinală și s-a calificat cu al cincilea timp în finala de joi, stabilind un nou record mondial de juniori, 45.91. E prima dată când înoată sub 46 de secunde într-un concurs.

Patru sportivi au obținut timpi mai buni decât românul de 18 ani: Jordan Crooks (45.55), Maxime Grousset (45.58), Kyle Chalmers (45.66) și Alessandri Miressi (45.74).

Înainte de plecarea spre Australia, David a declarat de mai multe ori că bazinul de 25 de metri nu e preferatul său, că nu-i avantajează stilul de înot și că obiectivul său principal la Melbourne e să câștige experiență: „Nu este cea mai importantă competiție pentru mine, este un prilej de a învăța să concurez în bazin de 25 metri la cel mai înalt nivel și, deși nu mă duc cu obiective extrem de puternice acolo, atâta timp cât am un culoar, am și o șansă, orice se poate întâmpla.”

Campionul mondial și european în bazin lung și deținătorul recordului mondial în bazin lung la 100m liber și-a oferit însă un loc în lupta pentru medalii și în bazinul scurt. Are acum un culoar și o șansă, cum au spus și comentatorii transmisiei live: „Nu poți niciodată să-l subestimezi.”

Va fi o primă întâlnire între David și Kyle Chalmers, campion olimpic în 2016 la 100 metri liber, de când românul a devenit deținătorul recordului mondial în bazin lung. Chalmers, un idol în Australia, a vorbit pentru ziarul The Sydney Morning Herald despre ascensiunea lui David și provocările de care se poate lovi mai departe:

„Faima și popularitata sa au crescut masiv în ultimul timp, iar presiunea e mereu o provocare. Te obișnuiești cu ea în cele din urmă, dar inițial e o provocare să fii oprit și cunoscut de toată lumea. Când toți ochii sunt pe tine, devine o cu totul altă cursă. Va purta pe umeri așteptările unei națiuni întregi de acum. Te transformi foarte rapid dintr-un tânăr necunoscut într-o icoană națională, deci va fi interesant să-i urmărim călătoria în următoare perioadă și să vedem cum va evolua. E un copil foarte de treabă. Vom avea niște lupte serioase și mă bucur să înot lângă deținătorul recordului mondial.”

Finala are loc joi (15 decembrie), 10.42 ora României, și se poate urmări online pe https://aquatics.eurovisionsports.tv/ sau pe platforma pay-per-view AntenaPlay.

În prima zi a Mondialelor au mai concurat Robert Glință (100 metri spate) și Andrei Anghel (50m future), dar nu s-au calificat în semifinale. David va mai concura la Melbourne la 200 metri liber și 400 metri liber.

 

Foto Gian Mattia D’Alberto – LaPresse

Top Stories