David Popovici stabilește un nou record mondial de juniori, termină pe locul 4 în finala probei de 100 m liber de la Mondialele din bazin scurt de la Melbourne

Lead.ro 15 decembrie 2022
Fast
Împarte cu alții acest articol

David Popovici termină pe locul 4 în finala de 100 de metri liber de la Campionatele Mondiale în bazin scurt (25 de metri) de la Melbourne, corectează recordul mondial de juniori pe care îl stabilise în semifinalele probei: 45,65.

Proba a fost câștigată de Kyle Chalmers, campionul olimpic din 2016 la 100 metri liber, care a stabilit acum un nou record al competiției. Pe podium au mai urcat Maxime Grousset (Franța) și Alessandro Miressi (Italia).

De pe culoarul 2, David n-a plecat printre primii; a întors pe 7, dar a recuperat pe final și s-a apropiat de locurile de podium.

Înainte de plecarea spre Australia, David a declarat de mai multe ori că bazinul de 25 de metri nu e preferatul său, că nu-i avantajează stilul de înot și că obiectivul său principal la Melbourne e să câștige experiență: „Nu este cea mai importantă competiție pentru mine, este un prilej de a învăța să concurez în bazin de 25 metri la cel mai înalt nivel și, deși nu mă duc cu obiective extrem de puternice acolo, atâta timp cât am un culoar, am și o șansă, orice se poate întâmpla.”

David – care este campionul mondial și european în bazin lung și deținătorul recordului mondial în bazin lung la 100m liber – va mai concura la Melbourne la 200 metri liber, duminică dimineață. La 400 metri liber nu s-a calificat în finală.

A fost prima întâlnire dintre David Popovici și Kyle Chalmers de când românul a devenit deținătorul recordului mondial în bazin lung. Australianul, un idol în țara lui, a vorbit pentru ziarul The Sydney Morning Herald despre ascensiunea lui David și provocările de care se poate lovi mai departe:

„Faima și popularitata sa au crescut masiv în ultimul timp, iar presiunea e mereu o provocare. Te obișnuiești cu ea în cele din urmă, dar inițial e o provocare să fii oprit și cunoscut de toată lumea. Când toți ochii sunt pe tine, devine o cu totul altă cursă. Va purta pe umeri așteptările unei națiuni întregi de acum. Te transformi foarte rapid dintr-un tânăr necunoscut într-o icoană națională, deci va fi interesant să-i urmărim călătoria în următoare perioadă și să vedem cum va evolua. E un copil foarte de treabă. Vom avea niște lupte serioase și mă bucur să înot lângă deținătorul recordului mondial.”

Tot joi dimineață, Andrei Anghel a concurat în semifinale la 50 metri spate, unde a fost descalificat pentru că a stat mai mult de 15 metri sub apă după start. Robert Glință s-a retras înainte de serii din cauza unei accidentări.

 

Top Stories