Debut cu stângul pentru CFR în Conference League: pierde în zece oameni la Jablonec, efectul „Dan Petrescu” se lasă așteptat

Ciprian Rus 16 septembrie 2021
Fast
Împarte cu alții acest articol

„Un parcurs cât mai bun în cupele”: aceasta a fost „fișa postului” pe care a primit-o, la început de sezon, Marius Șumudică, din partea șefilor de la CFR Cluj. Nici măcar parcursul impecabil din campionat, șapte victorii în șapte meciuri, nu l-a putut salva pe „Șumi” după dubla înfrângere cu Steaua Roșie Belgrad din „play-off”-ul Europa League.

Scandalul care a urmat după ratarea calificării în EL a produs schimbări pe toate palierele – de la management la banca tehnică și la lot – în organigrama campioanei României. Așa încât debutul CFR-ului în nou-înființata Conference League, a treia competiție continentală, dar cu o rețetă financiară deloc de neglijat, a găsit formația din Cluj cu un nou – sau mai degrabă vechi – antrenor pe bancă: Dan Petrescu. 

Absența lui Petrescu a fost adesea evocată în momentele grele din cupele europene, iar haosul care a cuprins Gruia a grăbit revenirea sa la echipă. Odată cu Petrescu, chiar dacă nu neapărat în directă legătură cu revenirea lui, câteva nume cu greutate au reapărut în echipă: internaționalul Burcă, a cărui accidentare la Națională a fost resimțită serios de clujeni, Bordeanu, care s-a întors după periplul prin Golf, respectiv Culio, „repatriat” la cererea expresă a noii conduceri tehnice. Dar și Bălgrădean în poartă, după ce, supărat pe evenimentele din ultima vreme, Arlauskis a refuzat să mai vină la echipă.

Cu Manea, Burcă și Camora pe linia de fund și cu veteranii Deac, Bordeanu și Culio la mijloc, CFR Cluj s-a deplasat la Jablonec cu argumente serioase ca să schimbe fața internațională a „vișiniilor”. După înfrângerea din ultima etapă de campionat de la Botoșani, la redebutul lui Petrescu în Liga 1, o înfrângere în Cehia la una dintre outsiderele grupei de Conference League nici nu putea fi luată în calcul.

Conservator cum îl știm, Dan Petrescu a pregătit echipa ca să nu piardă, înainte de toate. Fără să se avânte în atac, clujenii s-au lăsat surprinși în câteva rânduri de jocul fizic și direct al gazdelor, care au ratat trei bune ocazii în prima parte. Treptat, CFR a reușit să împingă jocul spre poarta lui Honus, dar lucrurile aveau să se schimbe radical în minutul 50, când Mario Camora a fost eliminat pentru henț intenționat în careu, după o ieșire greșită pe centrare a lui Bălgrădean.

La 0-1 și cu un om în minus, CFR a dominat restul partidei și a avut două ocazii uriașe de a egala, una în minutul 65, prin Bouhenna, și alta la ultima fază a partidei, în prelungiri, prin Costache. Șansa nu a fost de partea clujenilor, iar Dan Petrescu bifează o înfrângere și în cupele europene, după cea din campionat. Campioana rămâne cu jocul mai consistent de după primirea golului, un joc animat de intrările în teren ale lui Boateng, Bouhenna și Costache.

Va avea nevoie de mult mai mult pentru a ieși din grupe sau măcar pentru a face suficiente puncte – și implicit bani – ca să țină pe picioare costisitorul proiect din Gruia. Chiar înainte de meciul de la Jablonec, Dan Petrescu promitea schimbări importante de lot în iarnă. Iar ca să aibă bani pentru ele, CFR nu are decât varianta unor evoluții mult mai bune în cele cinci etape care urmează.

*

În celălalt meci al grupei D, Randers (Danemarca) și AZ Alkmaar (Țările de Jos) au terminat la egalitate, 2-2, context în care CFR Cluj e pe ultimul loc în clasament, cu 0 puncte. 

*

Jablonec – CFR Cluj 1-0

A marcat: Pilar (’52)

Jablonec: Honus – Holik, Kubista, Zeleny, Krob – Plestil, Houska, Povazanec, Kratochvil, Pilar – Dolezai

Rezerve: Vajner, Hruby – Vanicek, Hubschman, Malinsky, Smejkal, Martinec, Surzyn, Nespor, Haitl

Antrenor: Petr Rada

CFR Cluj: Bălgrădean – Manea, Burcă, Cestor, Camora – Deac, Bordeianu, Culio – Omrani, Debeljuh, Petrila

Rezerve: Cristiano, Hindrich – Păun, Ciobotariu, Costache, Boateng, Bouhenna, Gîdea, Fica, Fl. Ștefan, Haiduc

Antrenor: Dan Petrescu

 

Foto: FK Jablonec

Top Stories