Demiterea bietului Julen Lopetegui lasă un viitor nesigur la Real Madrid

Danny Coposescu 30 octombrie 2018
Fast
Împarte cu alții acest articol

Iată că s-a întâmplat inevitabilul. Singurul lucru care surprinde la demiterea lui Julen Lopetegui e că Real Madrid s-a mai obosit să convoace o ședință luni după-amiază pentru a confirma decizia. Sau poate a fost pentru a redacta textul anunțului publicat de dimineață: „E o diferență imensă între calitatea lotului, care are opt jucători nominalizați la Balonul de Aur, fără precedent în istoria clubului, și rezultatele obținute până acum. Îi suntem recunoscători lui Julen Lopetegui și staff-ului său și le dorim toate cele bune în cariera lor profesionistă.‟

Nasty, brutish and short‟, în cuvintele filosofului Thomas Hobbes – așa e declarația asta, dar și aventura fostului selecționer pe Santiago Bernabeu. În special ultima lună a fost chinuitoare pentru absolut toate părțile implicate. Mandatul a fost etichetat de mult cu un termen de expirare, până în punctul în care nici măcar nu se putea vorbi de cel mai prost păstrat secret. Lopetegui a fost pus în postura imposibilă de a lucra câteva săptămâni în plus cu un grup de jucători de elită care știa prea bine că bagajele sale erau făcute deja.

Așa că lumea a urmărit cu o curiozitate morbidă dezintegrarea unei reputații. În 139 de zile, unul dintre cei mai promițători tehnicieni a reușit cumva să fie demis din cele mai importante posturi pe care le are de oferit fotbalul spaniol. Nu încape îndoială că o mare parte din responsabilitate îi aparține. Mulți au prevăzut scenariul ăsta sumbru încă de la instalarea sa, venită în circumstanțe cât se poate de negative: înaintea Mondiualului din Rusia, tocmai își prelungise contractul cu o națională a Spaniei pe care o ferise de înfrângere aproape doi ani (peste 20 de meciuri, multe excelente), când a ales să semneze cu Real. Colaborarea care a urmat s-a născut deci sub un nor negru și sarcinile la Madrid sunt îndeajuns de dificile și fără să ți le complici singur.

Începutul bun a ținut până la jumătatea lui septembrie, când s-a produs o implozie greu de explicat. Da, Realul are probleme structurale evidente. Nimeni nu le-a recunoscut mai rapid și clar ca Zinedine Zidane, care a făcut aluzie la ele în discursul său de adio. Da, golul lăsat (sau mai degrabă luat cu el) de Ronaldo ar fi fost o provocare pentru orice tehnician, darămite unul proaspăt venit. Chiar și așa, declinul e prea alarmant, raportat la calitatea vastă de care dispune în continuare formația asta.

Trecerea timpului va înclina probabil balanța vinei în dreptul lui Florentino Perez. De la felul în care l-a abordat pe Lopetegui, la lipsa de susținere în perioada de transferuri și lejeritatea arogantă cu care a ignorat necesitatea unui plan serios de tranziție, președintele acționează haotic și acum. Santiago Solari, fostul mijlocaș argentinian care a petrecut cinci sezoane în tricoul alb, a fost promovat de la echipa B. Asemănările cu numirea lui Zidane sunt înșelătoare. Deși cel din urmă îl înlocuia în condiții aproape identice pe Rafa Benitez acum aproape trei ani, statura și experiența sa erau incomparabile cu cele ale lui Solari. Motiv pentru care Real nu-și ascunde dorința arzătoare de a face din experimentul ăsta unul temporar.

Nu e sigur că i se va împlini. Staturile La Liga o obligă să ia o decizie finală în maxim 15 zile, când trebuie confirmat un antrenor principal. Tratativele cu Antonio Conte s-au izbit de zidul pretențiilor mari ale italianului, care cere o grămadă de bani și investiții. Marca spune că Sergio Ramos și liderii din vestiar privesc cu ostilitate varianta asta. Roberto Martinez e alt nume menționat insistent, însă contractul cu naționala Belgiană nu va fi ușor de dezlegat. Laurent Blanc e alt nume șoptit în capitala Spaniei.

Orice s-ar întâmpla, Real Madrid s-a scufundat singură într-o mocirlă care îi lasă pe toți pătați. 

 

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories