Înotătorul Pan Zhanle din China a corectat recordul mondial al probei de 100 metri liber deținut de David Popovici

Lead.ro 11 februarie 2024

În prima zi a Campionatelor Mondiale de Înot de la Doha, înotătorul Pan Zhanle din China a corectat recordul mondial al probei de 100 metri liber deținut de David Popovici. Acesta a înotat un timp impresionant, de 46,80, în primul schimb al ștafetei de 4×100 de metri liber, într-o finală câștigată de China, urmată de Italia și SUA.

Timpul lui Pan e cu șase sutimi de secundă mai bun decât cel stabilitit de David în august 2022, la Campionatele Europene de la Roma (46.86). Până atunci, recordul mondial în proba regină a natației rezistase 13 ani. Chinezul a fost mai rapid pe primul 50 de metri (22.26, în timp ce David a avut 22.74) și s-a întors în 24.54 secunde (față de 24.12 ale românului).

„E o onoare să dobor acest record mondial”, a spus Pan. „E o motivație pentru înotători de toate vârstele. Cred că pot înota mai repede de atât. Să dobor recordul a venit natural, iar acum scopul meu e să fiu și mai rapid.”

Pan Zhanle are 19 ani, la fel ca David, și amenințase recordul mondial încă din septembrie 2023, când a înotat 46.97 la Jocurile Asiatice; pe atunci, al cincilea timp din istorie. La Mondialele din Fukuoka din vară, chinezul se clasase pe 4, foarte aproape de o medalie.

Victoria de la Doha, și mai ales timpul reușit, îl aduce acum în prim-planul listei de favoriți înaintea competiției olimpice de la Paris, într-una din cele mai așteptate probe. Campionul olimpic en-titre e americanul Caeleb Dressel, în timp ce australianul Kyle Chalmers a câștigat în 2016.

A fost un debut spectaculos al Mondialelor de la Doha, care au loc, în mod neobișnuit, în februarie, într-un an olimpic, un efect al programărilor decalate din perioada pandemiei. Din acest motiv, mai multe vedete, printre care și David sau Chalmers au ales să lipsească, pentru a se concentra pe pregătirea Jocurilor Olimpice.

Delegația României

Opt sportivi români concurează în probele de înot, sărituri în apă și sărituri în apă de la mare înălțime din cadrul Mondialelor de la Doha (2-18 februarie 2024):

Înot: Vlad Stancu (400, 800, 1.500 m liber), Denis Popescu (100, 200 m spate), Andrei Anghel (50 m spate), Robert Badea (200, 400 m mixt), Patrick Dinu (100 m liber);
Sărituri în apă: Angelica Muscalu (10 m), Constantin Popovici (10 m);
Sărituri în apă de la mare înălțime (27 metri): Constantin Popovici, Cătălin Preda;

Competiția e transmisă de TVR.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.