Denisa Golgotă câştigă bronzul la sărituri și argintul la sol la Campionatele Europene de Gimnastică. Ioana Stănciulescu câştigă aurul la junioare!

Andreea Giuclea 5 august 2018
Fast
Împarte cu alții acest articol

În ultima zi a Campionatelor Europene de Gimnastică de la Glasgow, gimnastele românce au adus primele medalii pentru delegația României, în competiţiile individuale pe aparate de senioare şi junioare.

Denisa Golgotă, singura senioară calificată în finale, a câştigat primele ei medalii la senioare. Mai întâi bronzul la sărituri, cu un punctaj de 14.166 – aurul a mers la Boglarka Devai din Ungaria (14.349), care a izbucnit în plâns la final, iar argintul, la rusoaica Angelina Melnikova (14.233); și apoi a luat argintul la sol. Intrată penultima în ultima finală, Denisa l-a impresionat pe comentatorul Federaţiei Europene prin liniile curate, arcuirile elegante şi diagonalele frumos aterizate. „E îmbucurător să vezi o tânără gimnastă făcându-şi astfel apariţia la un concurs important. Să execuţi aşa la antrenament e una, e altceva să o faci pe o astfel de scenă”.

Când şi-a văzut nota – 13.600 -,Denisa a început să plângă. Urcase pe locul 1. După ea a urmat însă franţuzoaica Melanie de Jesus, 18 ani, care a depăşit-o, punctând 13.766. Pe 3 s-a clasat belgianca Axelle Klinckaert (13.400).

Atât de aproape a fost Denisa de aur încât, la final, nu ştiai dacă lacrimile ei erau tot de fericire sau se transformaseră în amărăciune. Dar, cum a observat şi comentatorul care i-a întrezărit dezamăgirea, acesta e doar începutul pentru Denisa. Iar pentru gimnastica românească, doar un moment de respiro.

La 16 ani, Golgotă se află în primul an de seniorat, fiind campioană europeană de junioare în 2016. România a reușit cel puțin o medalie la fiecare European feminin din 1973 încoace. Reușita ei asigură prelungirea acestei tradiții.

Nadia Comăneci a felicitat-o pe Denisa pe Twitter.

Înaintea Denisei, junioara Ioana Stănciulescu adusese delegației României primul motiv de bucurie, câştigând aurul la sol, cu un exerciţiu notat cu 13.433.

Medaliile celor două tinere gimnaste aduc o rază de optimism iubitorilor acestui sport, după un weekend care le-a amintit de momentul greu prin care trece gimnastica românească. La Glasgow, unde în 2015 România rata calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio, echipa de senioare antrenată acum de Nicolae Forminte s-a clasat pe 12 și n-a reuşit calificarea în finala europeană, pentru prima oară în istoria participărilor. Mai încrezătoare, junioarele s-au calificat în finala pe echipe, încheiată pe 4.

Foto: uegymnastics

Top Stories