Derbiul din restart: CFR Cluj trece de FCSB, se distanțează în fruntea Ligii 1. Dinamo încă mai speră la „play-off”

Ciprian Rus 2 februarie 2020
Fast
Împarte cu alții acest articol

CFR și FCSB, cele mai importante candidate la titlul Ligii 1, au deschis noul an fotbalistic cum nu se poate mai bine, în derbiul din Gruia. Cu numai trei etape rămase de jucat din sezonul regulat, întâlnirea a fost extrem de importantă pentru lupta la titlu ce va urma într-un „play-off” mai complicat ca oricând.

Cu o victorie la Cluj și încă una în restanța cu Voluntariul de joi, FCSB – care, după un final de an fantastic, urcase accelerat de pe ultimul loc al Ligii 1 -, visa chiar la locul 1 în clasament. Numai că, în fața unui CFR care spusese limpede, prin Dan Petrescu, că și un egal ar fi un rezultat excelent, victoriile nu vin deloc ușor.

Cu trei fundași centrali pe linia de fund – internaționalul Burcă fundaș dreapta, în lipsa lui Susic – și cu Bordeanu chemat să îl înlocuiască pe Culio, CFR Cluj a pornit ca din pușcă meciul, în ciuda declarațiilor antrenorului său. Un fotbal rapid și aspru, dar fără mari realizări tehnico-tactice, cu multe faze jucate „pe mingea a doua”, tactică la care rar găsești o echipă mai atentă și mai prezentă ca CFR-ul.

Până la urmă, după o primă parte în care clujenii au avut cele mai bune șanse de a marca, meciul s-a decis chiar pe „mingea a doua”, după o lovitură liberă bătută în zid de Deac și recuperată de excelentul stopper Vinicius, care a catapultat mingea, spectaculos, la vinclu, din semicercul aflat în fața careului de 16 metri.

Faza de dinainte de gol a fost, de altfel, faza-cheie a partidei. Deac a furat la 20 de metri o minge pasată neglijent între Nedelcu și Planic, iar ultimul a comis un fault disperat la marginea careului, cu prețul unui roșu. Eroarea a fost favorizată de o mișcare ciudată făcută la pauză de Bogdan Vintilă, care l-a scos pe Momcilovic (altminteri o titularizare-surpriză, după o lungă accidentare) și l-a retras pe Nedelcu din linia de mijloc în cea de fund.

În zece oameni și cu mai puțin de 20 de minute rămase de joc, cu tot cu prelungiri, FCSB n-a reușit mai mult decât a făcut-o înainte de gol și a încheiat partida fără nici un șut la poarta lui Arlauskis.

*

CFR Cluj profită de înfrângerea Astrei la Dinamo și se distanțează la 7 puncte de locul 2, unde se află, la egalitate, Astra Giurgiu și Craiova (3-1 cu Gaz Metan). Cu o victorie la Voluntari în meciul restant, FCSB s-ar apropia la 5 puncte de locul 1 și ar trece, automat, pe locul 2 în campionat.

Luptă mare și pentru accederea în „play-off”, cu patru echipe masate într-o zonă de doar 5 puncte. Dinamo mai speră, dar are de jucat inclusiv cu FCSB pentru a-și realiza visul interzis mai multe sezoane la rând.

CFR Cluj – FCSB 1-0

A marcat: Vinicius (’78)

CFR Cluj: Arlauskis – Burcă, Vinicius, Boli, Camora – Itu, Bordeianu, Djokovic – Deac, Omrani, Costache
Rezerve: Sandomerski, Cestor, Hoban, Păun, Petrila, Rondon, Țucudean
Antrenor: Dan Petrescu

FCSB: Bălgrădean – Crețu, Planic, Cristea, Momcilovic – Moruțan, Nedelcu, Oaidă – Tănase, Man, Fl. Coman
Rezerve: Vlad, Filip, Gnohere, Soiledis, Vînă, Olaru, Popa
Antrenor: Bogdan Vintilă

 

Foto: Razvan Pasarica / SPORT PICTURES

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now