Despărțire de vis. Culio, decisiv în meciul de adio, ține CFR-ul pe loc de campioană. Așa cum a făcut-o de când a venit la Cluj

Ciprian Rus 16 decembrie 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

Cu o etapă înaintea pauzei de iarnă și cu cinci înainte de finalul sezonului regulat, Liga 1 a programat luni seară, la Cluj, un derbi de locul 1 pe care puțini l-ar fi anticipat în acest an, cu atât mai puțin la acest moment al campionatului. Desigur, nu CFR e surpriza – deși, după canoanele fotbalului românesc din ultimele decenii, un sezon reușit în cupele europene înseamnă automat un sezon intern sacrificat -, ci Astra Giurgiu, o echipă improvizată și subfinanțată, antrenată de Bogdan Andone, omul dat afară în start de sezon de Gigi Becali de la FCSB.

În timp ce CFR Cluj a tras de poziția de lider cât a putut, jucând mai mult cu echipa a doua, cu victorii acasă și cu peticeli în deplasare, Astra, cu repatriații Denis Alibec și Constantin Budescu, rechemați și de Cosmin Contra la Națională pe final de mandat, a apărut de nicăieri în top, profitând de forma bună a oamenilor săi de creație și de gol, dar și de pașii greșiți ai Craiovei și Viitorului. Iar minunea s-a petrecut chiar înaintea „finalei” dintre CFR și Celtic pentru Europa League. Dan Petrescu a trimis doar doi oameni de bază în teren la Botoșani, într-un meci pe care a încercat în zadar să-l amâne, și a pierdut, Astra a învins chiar o contracandidată la podium, pe Craiova, și s-a instalat pe locul 1.

Ca și cum miza nu ar fi fost oricum uriașă – „Gata cu petrecerea, avem de recâștigat locul 1”, spunea căpitanul Mario Camora după calificarea în „șaisprezecimile” Europa League -, meciul din Gruia s-a încărcat de și mai multă emoție după anunțul de sâmbătă al lui Emmanuel Culio, care și-a anunțat plecarea de la CFR din motive familiale.

Derbiul de la Cluj s-a transformat, automat, într-un meci de retragere pentru unul dintre cei mai titrați și mai iubiți jucători din Liga 1 în ultimii 15 ani.

Gazdele au lăsat intrarea liberă pentru a-și omagia idolul, iar energia tribunei i-a urcat pe val pe clujeni în prima parte, care au dominat categoric și au intrat în avantaj la cabine, 1-0, gol Burcă, evoluție exemplară tot meciul.

Lipsită de Alibec, suspendat, Astra a trăit doar din floricelele lui Budescu și Răduț în preajma careului advers. Mai săracă în fotbal, partea a doua a fost mai încărcată cu nervi, vedeta oaspeților, Budescu, primind două galbene, ultimul după un fault dur împotriva sărbătoritului zilei, Culio. Imediat după „cadoul” lui Budescu, Culio a mai primit unul de la portarul Astrei, Kitanov, care a scăpat în plasă o centrare a argentinianului, trecându-l, astfel, pe lista marcatorilor la ultimul său meci în Gruia.

Citește și povestea lui Culio, băiatul de cartier ca lucra ca zidar pentru a putea merge la fotbal

*

Mai devreme în etapa 21, FCSB obținuse victoria sa tradițională pe terenul Viitorului, 2-0, și urcase pe locul 4. Craiova, victorioasă in extremis cu Voluntariul, e pe 3, Viitorul și Gaz Metan completează locurile de „play-off”.

 

FOTO: Flaviu Buboi/Sport Pictures

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now