Devastator! Inspirată de Leo Messi, Barcelona o răpune pe Liverpool, calificarea pare jucată
Lead.ro 1 mai 2019Chiar și într-o competiție ca asta, unde marile derbiuri europene sunt garantate încă din faza grupelor, ciocnirea dintre Barcelona și Liverpool a adus ceva aparte: sentimentul că acestea două sunt, la ora jocului, cele mai în formă, cele mai puternice echipe din Europa. Și că indiferent cine-ar câștiga semifinala cealaltă, câștigătoarea de aici va pune mâna pe marele trofeu.
Barcelona doar ce a sărbătorit un nou titlu de campioană în Spania – al patrulea în ultimii cinci ani, al optulea în ultimii 10 -, iar Liverpool, chiar dacă n-a câștigat deocamdată nimic, traversează cel mai bun sezon din ultima vreme. Echipa lui Klopp așteaptă cel mai mic pas greșit al lui Man City pentru a cuceri, după 29 de ani, un nou titlu de campioană în Anglia, iar campania din Champions League a mers și ea foarte bine. Și chiar dacă băieții lui Klopp s-au chinuit în deplasările de la Napoli, Belgrad sau Paris – toate trei în faza grupelor -, Liverpool dă senzația că acum, după ani de zile de șurubărit, își trăiește zilele ei bune. Numai că tot succesul intermediar al lui Klopp, care a prins finala Champions League și anul trecut (1-3 cu Real Madrid), are nevoie de ultimul pas. Jurgen a pierdut deja două finale de Liga Campionilor, a mai pierdut și una de Europa League, dar și alte două-trei finale de cupe ale Germaniei și Angliei. Pentru ca el și ai lui să-și țină promisiunile până la capăt, pentru ca zilele bune să nu fie uitate rapid, lui Liverpool îi trebuie (cel puțin) un trofeu.
Dincolo, la Barcelona, nimănui nu-i mai trebuie nimic, dar toată lumea vrea să câștige tripla. Din nou. De fapt, dacă s-ar putea, în fiecare an. Când îl ai pe Messi în echipă, pur și simplu trebuie să-ți propui asta. Iar când Messi declară, chiar la începutul sezonului, că prioritatea lui personală e un nou trofeu european, atunci înțelegem mai bine de ce acest derbi cu Liverpool a primit atâta greutate.
Și asta s-a văzut din startul unui meci care a semănat izbitor cu un exercițiu de recuperare a mingii în terenul advers. Pressing până în careul mic, când la o poartă, când la alta, alunecări feroce la centru, prize și trânte ca la lupte, ciocniri care-au răsunat puternic în microfoanele de pe margine. Prioritatea? Viteza. Totul să fie repede, cât mai repede. Salah într-o parte, cu câteva driblinguri iuți, mereu înspre poartă, Messi în cealaltă, cu jongleriile lui, cu ruperile de ritm și cu o ambiție pe care o arată mai ales în astfel de jocuri.
Dar primul gol n-a venit de la Messi. Faza a plecat de la Vidal (unul dintre cei mai buni oameni de pe teren), care, cu o diagonală perfectă, pe care o poate trimite și cu mingea de baschet, l-a găsit pe Coutinho; brazilianul a așezat mingea pentru Alba, a cărei centrare tare, pe jos, la întâlnire, l-a pus în valoare pe Suarez. Strecurat între Matip și Virgil Van Dijk, fostul atacant al lui Liverpool l-a executat fără griji pe Alisson.
Dintr-o dată, cea mai bună apărare a Europei (vorbim de campionatele Big 5) n-a mai părut chiar de speriat. Iar viteza lui Liverpool, pâinea și untul echipelor lui Klopp, n-a mai părut așa de impresionantă. Nu pentru că sprinterii aceștia au lăsat-o mai moale, ci pentru că spaniolii au fost la fel de iuți și de direcți. De fapt, specialiștii care vedeau un avantaj în faptul că Liverpool cunoaște stilul Barcelonei din întâlnirile cu City s-au înșelat. Această interpretare a Barcelonei seamănă mai mult cu Liverpool decât cu actuala echipă a lui Pep Guardiola.
Și asta urma să se vadă în statistici, unde posesia a fost împărțită frățește. Același echilibru s-a văzut și-n jumătățile de ocazie pe care cele două echipe și le-au creat până la pauză și în începutul reprizei a doua, până când Barcelona a făcut un pas înapoi, iar Liverpool a urcat ceva mai sus în teren.
Într-un ritm mai domol, cele două echipe au părut să cadă pe gânduri: o fi ăsta un scor bun pentru retur? N-au apucat să răspundă nici Klopp, nici Valverde, căci Barcelona a recuperat o minge rătăcită la centru, Messi a luat-o la sănătoasa spre poarta adversă și, doar două secunde mai târziu, se declanșase nebunia în careul advers: Suarez, găsit mai mereu la locul potrivit, a trimis cu genunchiul în transversală, iar Messi a cules mingea pe respingere și a condus-o până-n poartă.
La 2-0, vorbele curajoase ale lui Klopp, cum că acest stadion al Barcelonei nu e un templu (al fotbalului), ci doar un stadion, n-au mai părut atât de inspirate, pentru că în tribune, adepții lui Leo îi scandau ca în transă numele.
Neinspirată a fost și ideea presei britanice să tot repete, în ultimele două zile, că Virgil Van Dijk e cel mai bun fundaș din lume; să-i spui lui Messi că olandezul nu poate fi driblat, asta n-a fost prea înțelept. Întărâtat și mai tare de acest duel pe care ziariștii l-au forțat chiar și-n ziua meciului, argentinianul a avut câteva momente când a părut să-i dribleze pe alții ca să ajungă la Virgil. Imaginea acestuia cerând dublaj undeva la marginea terenului, înainte ca Messi să se întoarcă cu fața spre el, l-a făcut să zâmbească și pe Klopp.
Dar zâmbetul ăsta șarmant s-a transformat în grimasă atunci când Leo Messi s-a decis să confiște el toată atenția, printr-un gol aproape nedrept: cum să prinzi vinclul de la peste 25 de metri, cum să rupi tot echilibrul cu o simplă pendulare a piciorului? Că mingea a șuierat pe lângă urechea lui Virgil Van Dijk în drumul ei spre poartă? Dar desigur! Doar a fost o ocazie specială: al 600-lea gol în tricoul Barcelonei.
🔵🔴 Leo Messi has now scored 6⃣0⃣0⃣ goals for Barcelona! 👏👏👏#UCL | @FCBarcelona pic.twitter.com/gjULVdESfq
— UEFA Champions League (@ChampionsLeague) May 1, 2019
Cu ceva mai mult de 10 minute până la final, Liverpool și-a dat seama că singura ei șansă este un gol târziu. Și ce aproape a fost să-l găsească! Marea dublă ocazie din minutul 85, când Salah a trimis în bară, deși poarta era apărată doar de un fundaș, a fost șansa englezilor să păstreze speranțe pentru retur.
Așa, cu acest 0-3 (care putea fi 0-4, dacă Dembele ar fi marcat la ultima contră a meciului), Liverpool mai are doar șanse teoretice. Barcelona, în schimb, are toate motivele să viseze la triplă.
Articol în curs de actualizare
⚽️1⃣ First goal for Barcelona … May 1st 2005
⚽️6⃣0⃣0⃣ Six hundredth goal for Barça … May 1st 2019#UCL pic.twitter.com/lR4TcPD2Qn— UEFA Champions League (@ChampionsLeague) May 1, 2019
🔵🔴 Leo Messi in the #UCL = 🔥🔥🔥
⚽️1⃣1⃣2⃣
👕1⃣3⃣4⃣2⃣0⃣0⃣6⃣🏆
2⃣0⃣0⃣9⃣🏆
2⃣0⃣1⃣1⃣🏆
2⃣0⃣1⃣5⃣🏆 pic.twitter.com/v1tHqPKuTH— UEFA Champions League (@ChampionsLeague) May 1, 2019
🔵🔴 Barcelona in the #UCL:
1⃣9⃣9⃣2⃣🏆
2⃣0⃣0⃣6⃣🏆
2⃣0⃣0⃣9⃣🏆
2⃣0⃣1⃣1⃣🏆
2⃣0⃣1⃣5⃣🏆
2⃣0⃣1⃣9⃣❓ pic.twitter.com/9UmfppHzCf— UEFA Champions League (@ChampionsLeague) May 1, 2019
🗣️ 'Liverpool are arguably the better team but they don't have Lionel Messi'
🤯 Lionel Messi stole the show. Again.
Listen to all the reaction 👇
⚽️📲: https://t.co/0kUniX6SeW#bbcfootball #BARLIV #UCL pic.twitter.com/hYyIM66oR1— BBC 5 Live Sport (@5liveSport) May 1, 2019
Messi has now scored against every single English team he's ever faced 🔥
(via @brfootball) pic.twitter.com/HXD5BHLwSs
— Bleacher Report (@BleacherReport) May 1, 2019
The Earth is 4.5 billion years old and you get to be alive at the same time to watch Lionel Messi. pic.twitter.com/a8LT2RETpr
— CaughtOffside (@caughtoffside) May 1, 2019
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni