Dezastru cu rezervele, senzație cu titularii: CFR Cluj scoate o victorie eroică la Praga, după ce FCSB s-a predat fără luptă cu Silkeborg 

Ciprian Rus 6 octombrie 2022
Fast
Împarte cu alții acest articol

Acum câteva zile, când a fost reconfirmat în funcția de selecționer al Naționalei și ne îndemâna la optimism pentru viitor, Edward Iordănescu folosea printre argumente faptul că două echipe românești evoluează în grupele europene, iar jucătorii lor vor avea ocazia să acumuleze experiență internațională.

Despre cât de volatile sunt argumentele în fotbalul nostru o dovedește meciul celor de la FCSB din grupele Conference League, abordat, la hotărârea discreționară a finanțatorului Gigi Becali, cu rezervele. Sigur că situația „roș-albaștrilor” în campionat e una complicată – „play-off”-ul e foarte departe în acest moment – însă a arunca în teren, în deplasare, în fața unei echipe serioase, o trupă fără rodaj și fără relații de joc e sinucidere curată.

Rezultatul s-a văzut imediat pe teren, unde danezii au condus încă din minutul 3. Fotbaliștii noștri au greșit grav în mai multe rânduri, iar gazdele au avut 3-0 la pauză. Fără Compagno, Fl. Coman, Cordea, Tamm, Edjouma și Olaru, toți menajați, FCSB nu a legat nimic, nu a avut nicio fază de poartă. Dincolo, Silkeborg a marcat la fiecare șut pe poartă!

Dacă e adevărat că sunt înfrângeri din care ai multe de învățat, din înfrângerea FCSB-ului, caraghioasă pentru o formație care încă mai încearcă să convingă publicul că e urmașa legitimă a Stelei, singurul care ar avea ceva de învățat din acest 5-0 e chiar cel care ne dovedește, an după an, că nu vrea să învețe nimic din ce i se întâmplă.

 

*

Dacă FCSB a jucat cu rezervele în Danemarca, Dan Petrescu a intrat cu cel mai bun 11 în Cehia, împotriva Slaviei. Cel mai bun 11 al CFR-ului înseamnă, în acest an, o formație care, lipsită de internaționalul Burcă, accidentat, are puține nume „clasice”: Manea, Camora, Deac și Boateng, eventual Yuri, mai mult rezervă sezonul trecut. Înnoirea lotului e și una dintre explicațiile convulsiilor prin care trece clubul clujean în acest start de sezon. Nu doar Dan Petrescu, aflat în fața unui ultimatum primit din partea conducerii, dar și echipa cea nouă a CFR-ului avea nevoie ca de aer de un test puternic, prin care să-și dovedească adevăratul potențial, pe de o parte, și să se încarce cu energie pentru calendarul complicat de până la mijlocul lui noiembrie: meciul de la Praga, cu Slavia, un nume remarcabil în Europa ultimelor sezoane era un prilej cum nu se poate mai bun.

*

Generos, ca de obicei, cu cuvintele mari la adresa adversarilor, Dan Petrescu spunea, la conferința de presă de dinainte de meci, că CFR-ul ar avea nevoie de o zi fantastică în fața Slaviei pentru a nu pierde la Praga. Până la urmă, nici CFR, nici Slavia n-au prins o zi fantastică. Fantastic a fost însă ritmul meciului – mai ales în comparație cu ce se joacă în Superligă – și, într-un astfel de meci, în care alergători de meserie ca Deac sau Boateng au ieșit istoviți după 75 de minute, campionii României au luptat extraordinar pentru una dintre cele mai frumoase victorii europene din ultimii ani.

Părăsită de șansă la Cluj, în fața lui Sivasspor, CFR a avut puțin noroc în Cehia, dar jucătorii au pus serios osul la treabă ca să revină în țată cu toate cele 3 puncte. Campionii României au înscris pe finalul primei părți, au rezistat eroic în primele 15 minute din repriza a doua, apoi, cu o apărare în care au excelat portarul Scuffet (opt parade azi) și „centralii” Yuri și Kolinger, CFR a respins tot ce era de respins până la final.

Cu 4 puncte, la egalitate cu celelalte trei echipe din grupă, și cu două meciuri din trei acasă, CFR Cluj se poate gândi acum să treacă mai departe. Pentru asta, însă, trebuie să confirme în returul cu Slavia de săptămâna următoare. Energia descărcată de clujeni după fluierul final poate fi semnul unui nou început, unul de care fotbalul nostru are mare nevoie.

*

Silkeborg – FCSB 5-0

Au marcat: Klynge (’3), Kusk (’8), Helenius (’35 – p), Thordarson (’58), Adamsen (’71)

Silkeborg: Larsen – Sonne, Salquist, Felix, Engel – Thordarson, Brink, Klynge – Jorgensen, Helenius, Kusk

Rezerve: Hedvall, Andersen – Ostrom, Tengstedt, Kaalund, Dahl, Gojani, Adamsen, Oggesen, Klitten, Calisir, Busch

Antrenor: Kent Nielsen

FCSB: Târnovanu – Boboc, Haruț, Dawa, Pantea – Dulca, Oaidă – Miculescu, Dumiter, Oct. Popescu (cpt.) – Rusu

Rezerve: A. Vlad – V. Crețu, Bouhenna, Șerban, Radaslavescu, I. Stoica, Musi

Antrenor: Nicolae Dică

*

Slavia Praga – CFR Cluj 0-1

A marcat: Janga (’45)

Slavia Praga: Kolar – Doudera, Kacharaba, Ousou, Jurasek – Sevcik, Tiehi – Usor, Provod, Olayinka – Tecl

Rezerve: Dvorak, Sirotnik – Dorley, Sor, Ewerton, Traore, Jurasek, Kricfalusi, Biegon, Subert, Labik

Antrenor: Jindřich Trpišovský

CFR Cluj: Scuffet – Manea, Yuri, Kolinger, Camora – Deac, Boateng, Muhar, Roger – Janga, Yeboah

Rezerve: Gal, Bălgrădean – Brucic, Malele, Petrila, Mistrati, Hoban, Cvek, Braun, Buș

Antrenor: Dan Petrescu

Happening now