Din Rusia, cu dragoste: nici măcar Mo Salah nu-i mai poate opri pe ruși din drumul lor spre optimile de finală
Danny Coposescu 20 iunie 2018Miguel Delaney, de la Independent, a spus ceva notabil la începutul meciului de deschidere. „Tot mai mult, am impresia că Aleksandr Golovin e cel mai important jucător de la turneul ăsta.‟ Tânărul de la CSKA Moscova promite multe, dar nu viitorul său în fotbal îl preocupa pe jurnalist.
Felul în care consumăm fotbalul azi s-a schimbat, în deosebi când vine vorba de un mega-eveniment ca ăsta. Un parcurs bun pentru gazdele competiției nu mai e condiție indispensabilă pentru o atmosferă bună. Dar cu siguranță ajută. Alături de coechipieri ca Denis Cheryshev, Golovin a asigurat din start voia bună care s-a răspândit nu doar prin stadioane, ci și prin piețe sau baruri, unde „Mondialul din Iad‟ seamănă a paradis pentru mii de oameni din 32 de țări.
Nu totul se datorează unei echipe ruse care-i face pe localnici să zâmbească neîncetat. Dar nu-i niciun dubiu că ajută.
It’s past midnight and all the Russians decided to meet under my window to celebrate their victory. pic.twitter.com/lwF7CA3c3x
— Ricardo Fort (@SportByFort) June 19, 2018
Rusia 3-1 Egipt
Artem Dzyuba a început jocul cu Arabia Saudită pe bancă, însă l-a terminat în teren, unde a și marcat. „Eram ca un taur la marginea terenului. Îl tot bâzâiam pe antrenor să mă dezlănțuie.‟ Asta a și făcut Cherchesov, în arena unde atacantul lui Zenit se simte ca acasă. Naționala rusă începe să semene a circ ambulant, într-un sens bun. Se plimbă din oraș în oraș și răspândește fericire peste tot.
Stanislav Cherchesov has led Russia to the best start ever by a host nation at the World Cup ???????? pic.twitter.com/7Xh4sgowbA
— Base Soccer Agency (@BaseSoccer) June 19, 2018
Și egiptenii au venit plini de chef în tribune. De data asta, Hector Cuper nu ne-a amăgit: Mo Salah și-a făcut intrarea mult așteptată. Asta nu înseamnă că s-a întâlnit cu mingea mai des decât în partida ratată cu Uruguay. În prima repriză, niciun egiptean n-a avut mai puține atingeri decât omul care poartă povara unei țări pe umărul lui nerefăcut complet.
La vestiare s-a intrat fără goluri doar pentru că Hegazy și Gabr au muncit pe brânci să-l țină sub control pe Dzyuba, iar Ahmed Fathy s-a descurcat admirabil în fața energiei nestăvilite a lui Cheryshev. Ceea ce a făcut evenimentele din minutul 47 cu atât mai crunte. Portarul El-Shenawy n-a vrut în ruptul capului să prindă o centrare ușoară, iar respingerea neconvingătoare s-a întors cu dobândă în careul său. E clar că Egiptul nu și-a consumat doza alocată de ghinion, după golul primit în prelungiri săptămâna trecută, pentru că Fathy și-a marcat în proprie poartă cu un procedeu aproape imposibil.
The top scorer at the #WorldCup so far is…own goal pic.twitter.com/dqETITrKjs
— Bleacher Report (@BleacherReport) June 19, 2018
De acolo, Rusia și „taurul‟ ei s-au dezlănțuit. În trei minute, Cheryshev a finalizat un atac combinativ splendid și Dzyuba a sărbătorit cu stil revenirea la Sankt Petersburg. În acele momente, „Faraonii‟ chiar erau în pericol s-o pățească la fel ca saudiții. Dar oboseala a început să se arate și echipa lui Cherchesov a luat piciorul de pe accelerație.
Dzyuba's game by number vs. Egypt:
1 goal
2 shots
3 dribbles
16 aerial duels
50% aerial duels wonClassic target man. pic.twitter.com/QAgKPTpFSv
— Statman Dave (@StatmanDave) June 19, 2018
Nici concentrarea n-a rămas la același nivel, așa că Salah a început să găsească în sfârșit câte-o bulă de oxigen pe ici, pe colo. Doar de atât are nevoie jucătorul sezonului din Premier League pentru a născoci ceva. Zobin nu-i tocmai lent, dar nici el n-a putut ține pasul cu viteza asta explozivă decât printr-un fault. După ce VAR i-a venit în ajutor arbitrului, care acordase inițial doar lovitură liberă, Salah a transformat pentru 1-3. Într-un fel, măcar asta merita să vadă și Egiptul la un turneu pe care-l va părăsi mai devreme decât spera.
Mo Salah’s season deserved a happier ending ???? pic.twitter.com/72xKWy5xgW
— B/R Football (@brfootball) June 19, 2018
Îngrijorarea rușilor s-a risipit repede și a fost înlocuită de o petrecere în toată regula. Dacă o tânără intervievată în The Guardian joia trecută spunea că nu-i vine să creadă câtă veselie vede pe străzile Moscovei, atunci aici, la Sankt Petersburg, obrajii vor face febră musculară. Ultima oară când s-au văzut pe meleagurile astea două victorii din primele două meciuri la un Mondial, era 1966 și Uniunea Sovietică o ducea încă bine mersi. Dacă acum câteva săptămâni ziarele publicau titluri ca „Suntem de rahat‟, fără să fie contrazise de cineva, acum Rusia se întreabă cât de departe poate ajunge pe drumul ăsta feeric.
Russia take one step towards the last 16 ???????? pic.twitter.com/DeYPTHWtq7
— سالم الكعبي (@Salem69) June 19, 2018