Dortmund și Leverkusen fac lucrurile să pară simple în deplasări considerate dificile. Bundesliga continuă, cu fani din carton și ambianță înregistrată

Lead.ro 23 mai 2020
Fast
Împarte cu alții acest articol

Într-o zi în care am aflat că alt mare campionat puternic, cel al Spaniei, își știe data revenirii (începând cu 8 iunie), Bundesliga, reperul cu bune și cu rele al acestei reveniri treptate la viață a fotbalului, și-a văzut de treabă cu a doua rundă post-comeback. Una în care ne-am lămurit că lupta pentru titlu a pierdut una dintre cele cinci echipe cu șanse teoretice. Borrusia Monchengladbach se va concentra de acum să prindă un loc de Ligă, după înfrângerea de azi de pe teren propriu, cu Leverkusen. Care Leverkusen își continuă formidabilul tur de forță din ultimele luni cu o nouă victorie concludentă. Un eventual pas greșit al lui Leipzig mâine, cu Mainz, ar reduce bătălia pentru titlu la o cursă în trei, Bayern – Dortmund – Leverkusen.

Cu ce am rămas după meciurile de azi

Un duel tare pe terenul unei colege din Top 4 n-a fost de natură să o impresioneze pe Leverkusen, care a bătut cu 3-1 la Gladbach, succes care vine după acel 4-1 de la Bremen, cu o etapă în urmă. Șase din ultimele opt întâlniri din această rivalitate fuseseră câștigate de echipa din deplasare, iar acest trend de tradiție recentă s-a păstrat și azi. Kai Havertz a avut încă o dată o influență masivă asupra dinamicii din teren, foarte promițătorul internațional german reușind o dublă pentru a doua etapă consecutivă: primul gol a venit după un contraatac splendid, al doilea, din penalty, obținut de Bayer după o intervenție imprudentă a lui Nico Elvedi. Asta, după ce Gladbach abia ce egalase prin Marcus Thuram. 

Gladbach a jucat având în tribune 12.000 de fani din carton, pancarte plasate la inițiativa fanilor echipei, care au plătit câte 19 euro pentru o copie. 

Dortmund câștigă fără să forțeze

Altă idee venită să compenseze lipsa fanilor din tribune a fost difuzarea, de la stația de amplificare, a unor sunete de ambianță, preponderent cu scandări ale fanilor gazdă, sunete înregistrate, evident, la alte meciuri. Interesant, la Freiburg organizatorii au reușit să țină pasul destul de bine cu evenimentele din teren, reacționând prompt, atunci când Freiburg a avut un gol anulat de VAR în prelungirile cu Bremen (la 0-1), printr-un cor hilar de fluierături înregistrate. 

La Wolfsburg, ajustarea n-a fost la fel de promptă, iar “scandările” din tribune n-au fost de natură să îi intimideze în vreun fel pe galben-negri. Dortmund a câștigat la pas pe terenul uneia dintre victimele ei preferate (9 victorii și un egal în ultimele 10 întâlniri), chiar și cu aceleași probleme de lot ca și în etapa anterioară. Guerreiro a marcat a doua etapă la rând, după un atac colectiv grozav; Haaland, prezență ștearsă azi după standardele sale, a luftat, dar asta n-a făcut decât ca mingea să ajungă într-o poziție ideală pentru portughezul de origine franceză. Intrat după pauză, Sancho a făcut rost de alt assist (al 16-lea al sezonului!), la un contraatac școală, în care Haaland a tras atenția apărătorilor după el, iar Hakimi a șutat sec. Dortmund bifează trei puncte importante cu minim de efort și ține presiunea pe Bayern, înainte de derby-ul de marți. 

În restul meciurilor, bună victoria reușită de Werder Bremen pe terenul lui Freiburg, prima în campionat din ianuarie. Dar Werder va avea nevoie de mult mai mult ca să se salveze de la retrogradare. Paderborn, care nici azi n-a câștigat (1-1 cu Hoffe), pare condamnată. 

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now