„E imposibil să fii în fotbal și să nu lupți pentru egalitate”. Ce povești urmărim la Campionatul Mondial de fotbal feminin
Andreea Giuclea 4 iunie 2019„E imposibil să fii în fotbal și să nu lupți pentru egalitate”, i-a răspuns Ada Hegerberg unui jurnalist care a întrebat-o dacă se consideră o fotbalistă sau mai degrabă o luptătoare pentru egalitatea de șanse.
Răspunsul celei mai bune fotbaliste a momentului arată de ce Campionatul Mondial de fotbal feminin (care începe vineri, pe 7 iunie) e mai important decât simpla lui miză sportivă, decât lupta pentru trofeu. Pentru că un sport atât de popular și de iubit cum e fotbalul poate fi și cea mai bună platformă pentru a încerca să provoci o schimbare. Despre asta e povestea multor jucătoare de fotbal, sportive care și-au asumat că e și responsabilitatea lor să ceară mai mult, iar euforia din jurul unui Campionat Mondial le amplifică vocea.
Începând de vineri, 24 de țări vor juca în nouă orașe din Franța pentru trofeu, finala urmând să aibă loc pe 7 iulie pe Groupama Stadium, casa celui mai puternic club din lume, Olympique Lyon, în fața a aproape 60.000 de fani. Biletele pentru meciul din deschidere, semifinalele și finală au fost epuizate în 48 de ore de la punerea în vânzare.
Abia a opta ediție din istorie – față de cele 21 masculine –, așteptată și promovată ca cea mai mare de până acum, vine într-un moment important pentru fotbalul feminin. E un an în care s-a vorbit mult despre egalitate în sport, despre diferențele de remunerații între femei și bărbați, despre condițiile în care se antrenează sportivele, de modul în care sunt tratate de către sponsori când devin mame (atenție, Nike!). Dacă Franța, câștigătoarea Mondialului masculin de anul trecut, a primit 38 de milioane de dolari, echipa câștigătoare a turneului feminin va primi din partea FIFA 4 milioane de dolari.
E însă și anul în care s-au atins recorduri de audiență la meciuri feminine, anul în care UEFA a lansat prima strategie destinată fotbalului feminin, în care brandurile și outleturile media s-au întrecut în campanii de promovare și susținere a sportului feminin. E anul în care finala Ligii Campionilor la fotbal feminin s-a organizat pentru prima oară separat de cea masculină și în care Adidas a anunțat că va premia câștigătoarea Mondialului cu aceleași bonusuri pe care le oferă și băieților.
Am selectat câteva momente importante în lupta fotbalistelor pentru egalitate și câteva povești de urmărit:
👉🏻Echipa națională a Statelor Unite, singura cu trei trofee mondiale și de patru ori campioană olimpică, vine să-și apere titlul cucerit în 2015 în Canada, în finala contra Japoniei, cel mai urmărit meci de fotbal din istoria Statelor Unite, cu 23 de milioane de privitori
Dincolo de rezultatele istorice din teren, echipa condusă de cei trei căpitani, Alex Morgan, Megan Rapinoe și Carli Lloyd, impresionează și prin modul în care își asumă lupta pentru egalitate în sport și lecțiile pe care le poate oferi fetelor și femeilor din întreaga lume prin sport. Jucătoarele scriu cărți pentru copii, țin discursuri la absolvirea facultăților în care încurajează studentele să lupte pentru ce-și doresc, îngenunchiază și refuză să cânte imnul, apar în campanii pentru egalitate.
Mai mult de atât, pe 8 martie, o mare parte dintre ele au dat în judecată Federația americană pentru „discriminare de gen instituționalizată”, despre care spun că există de mulți ani. Deși au performanțe mai bune decât echipa de băieți (sunt campioane mondiale și olimpice, în timp ce naționala masculină nu s-a calificat la ultimul turneu final), sunt plătite mai puțin, se antrenează și călătoresc în condiții mai puțin bune, au mai multe meciuri pe an și nu sunt promovate la fel de mult.
„Credem că e responsabilitatea noastră să fim modele și să luptăm pentru ceea ce credem că merităm. Și sperăm că astfel vom inspira femeile de pretutindeni”, a spus atacanta Christen Press pentru Associated Press.
"Us females will probably be fighting forever, but we like a good fight."@CarliLloyd gets real about gender equality in her sport. Presented by @Visa. pic.twitter.com/R1igvqZAkl
— The Players' Tribune (@PlayersTribune) May 30, 2019
👉🏻Echipa națională a Jamaicăi, prima din Caraibe care se califică la un turneu final
Naționala Jamaicăi s-a calificat pentru prima oară în istorie la un campionat mondial, deși în 2016 a fost desființată (pentru a doua oară) de Federație – din lipsă de fonduri, spun oficialii, dar și pentru că într-o societate care crede că fotbalul nu e pentru fete, e mai ușor să justifice financiar echipa masculină, care are mai multă tradiție și atrage mai mulți fani, deși nu prinde turneele finale. Mobilizate de fiica lui Bob Marley, care a coordonat o campanie internațională de fundrarising, jucătoarele poreclite The Reggae Girlz vor juca la Mondialul din Franța, fără să aibă garanția că vor mai exista în viitor.
👉🏻Anunțul componențelor loturilor a oferit oamenilor din fotbal prilejul de-a căuta modalități cât mai creative pentru a crea buzz în jurul fotbalului feminin
În țara gazdă Franța, cinci milioane de oameni au urmărit anunțul componenței lotului, transmis live pentru prima oară, în timp ce selecționerul echipei Angliei, fostul fotbalist Phil Neville, a desemnat vedete ca Raheem Sterling, David Beckham sau Ellie Goulding să anunțe numele fiecărei jucătoare selectate pentru Mondial.
„Trebuie să le oferim vizibilitate acestor jucătoare, vrem ca oamenii din întreaga lume să fie conectați la ce urmează să fie cel mai mare Campionat Mondial feminin din istorie”, și-a explicat Neville decizia.
From one England No.7⃣ to another. @lilkeets #Lioneseses pic.twitter.com/4SuYS3PO7c
— Lionesses (@Lionesses) May 8, 2019
De văzut și acest spot de promovare a naționalei Germaniei, de opt ori campioană europeană:
"We don't have balls.
But we know how to use them!"The @DFB_Frauen with a 🔥 campaign ahead of this summer's Women's World Cup. #FIFAWWC pic.twitter.com/IC1b9b2VHU
— DW Sports (@dw_sports) May 14, 2019
👉🏻Prima strategie UEFA pentru fotbalul feminin
Mondialul vine la câteva săptămâni după ce UEFA a anunțat prima strategie dedicată creșterii fotbalului feminin, prin care vrea să dubleze, până în 2024, numărul jucătoarelor, dar și al femeilor din poziții de conducere în UEFA.
Sub numele Time for Action, UEFA își propune să ajungă la 2,5 milioane de femei care să joace fotbal în asociațiile membre, să schimbe modul în care fotbalul feminin e privit în Europa, să dubleze impactul și valoarea Campionatului European de fotbal feminin și a UEFA Women’s Champions League, să pună în aplicare politici de protejare a jucătorarelor în toate cele 55 de asociații membre și să dubleze reprezentarea femeilor în toate organismele UEFA.
IT’S TIME ⏰
It’s time to take the game to the next level
It’s time to deliver our first ever women’s strategy
It’s #TimeForAction 🎬⚽️
Are you with us? 🙋♀️ pic.twitter.com/BAyFVFjzPw
— UEFA (@UEFA) May 17, 2019
👉🏻Și un motiv de întristare
De la cel mai important turneu lipsește Ada Hegerberg, cea mai bună jucătoare din lume, câștigătoarea primului Balon de aur din istorie. Atacanta de 23 de ani care joacă pentru Olympique Lyon din 2014 (recent a înscris un hattrick în finala Ligii Campionilor, aducând clubului francez al patrulea titlu consecutiv) n-a mai jucat pentru naționala Norvegiei din 2017, pentru că simțea că sportivele nu primesc același respect ca sportivii.
Chiar dacă în 2017, Asociația de fotbal din Norvegia a semnat o înțelegere cu asociația fotbaliștilor care promite egalitate în modul cum sunt remunerate fotbalistele, o premieră în fotbalul internațional, Hegerberg spune că nu vorba doar despre bani.
„Trăim într-o lume în care egalitatea e cel mai important lucru”, spune ea într-un interviu pentru CNN. „Suntem în 2019. Femeile trebuie să aibă locul lor în societate. De asta, chiar dacă sunt unele schimbări, trebuie să insiști pentru aceste schimbări zi de zi, să nu te oprești niciodată din a cere egalitate și dezvoltare. De asta e importantă poziția noastră. Fiecare jucătoare trebuie să-și folosească vocea și să provoace lucrurile.”
Chiar dacă alege să-și sacrifice o parte din carieră, Hegerberg crede că misiunea ei e mai importantă decât să joace bine și să câștige trofee. „Mi-ar fi ușor să joc, să-mi fac treaba și să tac. Dar e mai important de atât. Faptul că am câștigat atâtea trofee și am succes îmi dă o voce. Nu e doar despre mine, n-a fost niciodată doar despre mine. E despre a face o schimbare în sportul nostru. Ar trebui să-i motiveze și pe alții. Suntem cu toții în asta”, a spus pentru BBC.
If we all speak up together, if we all use our voice, we WILL make the difference 🙋🏼♀️🙅🏽♀️💁🏻♀️🙋🏿♀️💪🏻 HAPPY Women’s Day all kickass strong girls and women out there!! #DetSamme #WomensDay #PleaseBeliveInYourself @Obos1 pic.twitter.com/n0RUNvD8Ij
— Ada S Hegerberg (@AdaStolsmo) March 8, 2019